Låtsasrevolutionen och dess mobbare

Jag har bildat mig många av mina politiska uppfattningar genom att kolla på publiken. Jag har gått in på ett ”Nej till EU”-möte och sett mig omkring:

Är det här mitt gäng? Är Per Gahrton min röst?

Ibland har jag varit ambivalent – och så har jag fått hjälp av att någons fasad plötsligt rasat. En presidentkandidat tappar tålamodet och säger något föraktfullt framför kameran. En debattör tappar koncepterna och säger plötsligt sitt hjärtas mening, som visar sig vara en annan än hjärnans.

När The Pirate Bay nu vägrar att ta bort bilder på mördade barn från sitt urval av hämtbara dokument – de finns där som en del av en förundersökning – och skriver i mejl till pappan som har förlorat barnen och bett att bilderna ska tas bort att det var ”ett jävla tjat” från hans sida, då är det precis detta som händer.

The Pirate Bays företrädare visar sina ansikten, och avslöjar sig som mobbare. Som agerar med den starkes rätt, men låtsas motsatsen. Som en låtsasrevolutionens låtsashjältar, där tanken på andra – det må gälla lagar eller bara mellanmänskliga hänsyn – är en tanke som aldrig tänkts.

***

En förundersökning blir efter åtal offentlig, vilket betyder att du och jag bara kan ringa och begära ut den i sin helhet. Få människor gör det. Så klart. Via internet blir tillgängligheten en annan – och tvärt emot vad till exempel filtjuvar brukar hävda så kräver det särskilda hänsyn och särskild filosofi. ”Det är ingen skillnad bara för att det är på internet” är en av de dummaste maximerna 2000-talet har skapat.

Och vad mera är: The Pirate Bays låtsasrevolution kommer inte att gå obemärkt förbi. Konservativt lagda riksdagsmän kommer att rösta fram inskränkningar i offentlighetsprincipen, eftersom dess unika förtroendeinnehåll missbrukas.

Det, om något, är ett hot mot demokratin.

***

Frågan debatterades av mig och Anna Troberg i Kvällspasset i P3 nu i kväll – men inslaget var ultrakort, och då blir det ju ofrånkomligen svårt att fördjupa det. Men så är det, man kan inte gnälla över reglerna efter att man har börjat spela… Lyssna gärna om ni kan.

0 svar på “Låtsasrevolutionen och dess mobbare

 1. en person som intellektuellt grundar sin egen syn på självvalt viktiga saker utifrån densammes ytliga ”känsla” av gruppsamhörighet med självvalda grupperingar i frågan – istället för att med egna tankar ta aktiv ställning i sakfrågan – är väl hot mot demokratin om något.

 2. Det mest olidliga är skenheligheten. Pirate Bay utmålar sig som rebeller och yttrandefrihetens hjältar när de i själva verket verkar vara ett gäng hjärtlösa hedonister som orienterar sig efter ”might is right” . Den person som svarade ”det var ett jävla tjat” måste vara en fullkomlig psykopat. Som Camus sade; ”En människa utan moral är en likt en vild best släppt lös på världen.”

  För många av oss är sådant som människors rätt till frihet från förtryck och möjlighet för alla att tillgodogöra sig kunskap jävligt angelägna saker och jag hatar att de som är ute efter att tillgodose sina egna intressen och skaffa sig makt genom förtryck säger sig verka för demokrati.

 3. Jag tycker om hettan i vad du skriver, JM. Och håller med dig i sak. Jag fick ett mejl i dag från en kompis, här är ett utdrag:

  ”Ska inte misstolkas som att jag tror att piraterna har ett nobelt eller ens äkta syfte; det har jag aldrig trott. Det är bara ett gäng snåljåpar som tycker det är skitschysst att ladda ner sånt som de borde betalat för. Men det är nästan beundransvärt att de genomför bluffen så väl, med politiskt parti och grejer.”

 4. Somliga företeelser som hyckleri och att slicka uppåt i kombination med att sparka nedåt kan jag inte fördra – inte heller när jag upptäcker sådana drag hos mig själv.

  Att sprida en förundersökning är det inget fel med – det är offentligt och inte upphovsrättsskyddat material, så det är anmärkningsvärt att så många NU tycker att TPB gått för långt. Det smärtsamma i denna historia är hjärtlösheten och att TPB menar att enskilda individer inte har något ansvar, det är alltid obehagligt när någon förklarar att det inte är deras sak att uppträda moraliskt.

  Jag tycker din vän har rätt och även jag har imponerats av genomförandet. Som skådespel är det intressant att se att om en grupp uppträder säkert och använder rätt propaganda så är människor så ivriga att hoppa på något och sluta tänka själva.

  Jag är sjukt mycket för det öppna samhället, rätten till kunskap och spridning av viktig information – tyvärr tror jag inte TPB är det.

 5. Låt mig förtydliga, deeped, även om jag är säker på att du förstår vad jag menar: Ta bort sökvägen till förundersökningen i sin helhet, det är ju vad som hade behövts i det här fallet.

 6. Det är inte bara pappan som får svar skrivna av omogna människor.

  Hjälp till att sätta press på TPB. Slå till där det känns som mest: i deras plånbok!

  Läs mer på länken du kommer till när du klickar på mitt namn.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *