Lite medieanalys

Jag tänkte bjuda på ett litet stycke medieanalys, om någon till äventyrs är intresserad.

1. Författaren Katerina Janouch gör en del uppseendeväckande uttalanden i tjeckisk television. De kan, i enkel sammanfattning, avfärdas som överdrivna och bitvis direkt felaktiga. Det är heller inte omöjligt att placera in det hon säger i en kraftfull främlingsfientlig kontext.

2. Detta uppmärksammas och kritiseras i en opinionstext i DN.

3. Tidningen Expressen gör vad man alltid gör när en politiker eller en idrottare har sagt något konstigt: man hör med partiet eller klubben. ”Vad tycker ni om detta?” Det är STANDARD att göra så.

4. DN gör en bit på detta också, på nyhetsplats.

5. PJ Anders Linder, i mina ögon en hederlig konservativ röst i svensk samhällsdebatt, skriver ett konspiratoriskt blogginlägg i vilket han är betydligt mer oroad över att Janouchs förläggare får säga något om Janouchs uttalanden, än över Janouchs uttalanden i sig. Linder hetsar på. Är detta, undrar han, en ny metod? Han kallar det angiveri, och det ordvalet är grovt, obegripligt och obehagligt.

6. Ut brister en diskussion på det andra något smalare sociala mediet, ni-vet-vilket, där en rad personer som jag tycker om och respekterar mycket väljer samma strid: Det jobbigaste för dem här är inte att en känd svensk författare säger hårresande och falska saker om Sverige på ett sätt som ger nationalister och rasister bränsle för flera månader – det jobbigaste för dem är detaljer i DN:s hantering av frågan.

Som man brukar säga: visa mig vilka strider du väljer, och jag ska säga dig vem du är.

Jag blir enormt nedslagen av det här. En effekt av att vi år 2017 med hög fart är på väg in i ett ”ettidningssamhälle”, där DN har det mesta och det bästa av allt, eftersom marknaden inte orkar bära mer i vårt lilla språkområde, är att en del personer fullständigt tappar koncepterna när något rör denna tidning. Man anar konspirationer. Man snöar inpå detaljer.

Vi får en grundusel mediekritik, så fort mediekritiken ska riktas mot DN.

Och med det sagt: kanske ska vi nu ägna kraft åt att diskutera innehållet i Janouchs uttalanden. Intervjun finns transkriberad till språk som de flesta av oss läser obehindrat.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *