Lite medielänkar

Tisdagens radioinsatser då: Kulturnytt och Nya Vågen. (Det senare rekommenderar jag främst för flera inpass av Oivvio Polite, särskilt det om solidarisk kryptering. Det var nytt för mig, men kändes huvudet på spiken.)

***

Därför är det rätt att The Pirate Bay är uppe igen.

***

Förläggaren Tobias Nielsén slår till med en överdrift som kräver att jag åtminstone en gång måste testa att bära fluga. Jag har en kollega som gör det, och som verkligen kan bära upp den också. Varför används flugan så oerhört lite i dag, smoking undantagen? Ett utredningsuppdrag för Manolo!

***

Och så lite rak och skarp kulturjournalistik: Jag har väl ibland tyckt att Maria-Pia Boëthius ser en del ägar- och ekonomispöken där de inte riktigt finns i vårt medielandskap. Samtidigt är hon i sina bästa stunder en briljant skribent. Läs här, till exempel. Och missa inte försvaret från den angripna radioredaktionen i textkommentarerna.

0 svar på “Lite medielänkar

 1. Det som blev väldigt snurrigt med insticket om zimmerman är att det inte handlar om verktygen, utan om vad vi gör med dem. Tex har google ingenting emot att du använder någon av alla de lösningar som finns för kryptering i gmail: http://blog.spikethis.net/2008/05/19/encrypted-gmail/
  Det gör Oivvos poäng relativt poänglös, eftersom det inte finns någon motsättning mellan att använda googles tjänster och att delta i gemensamt arbete med att INTE sänka ribban för den personliga integriteten.

 2. Det har du förstås alldeles rätt i, jag menar nog snarare att jag tycker att resonemanget var rätt ”för sig”, oaktat koppling till Google. Men jag känner ingen enda person som krypterar konsekvent. Borde man det? Vad ska man använda för redskap i så fall?

 3. Intet nytt under solen.
  I grunden har alltid saker brukats tills någon missbrukat dom.
  Så är fallet även med Google och dess tjänster. Dominansen i sig hämmar i vanlig ordning anser jag.
  Ett sätt att komma förbi indexering och reklambiten är att skriva sina dukument och sedan printscreena dom och skicka som bilaga – och lämna textfältet tomt.
  Jag kan tänka mig ett nytt program som kan sköta detta per automatik vid sparandet av dokumentet.
  Naturligtvis så finns det ingen tjänst f n som har Googles kapacitet att erbjuda till normalanvändaren och även utöver det. Detta är problemet.
  När det gäller integriteten så är den personliga såklart hotad men framförallt är det den kollektiva som är hotad pga av insamlandet av information i mängd.

 4. Jag har litet svårt att förstå mig på ditt blogginlägg om TPB. Jag tror nog att vitesförbud kan behövas i vissa fall, så jag ser inget principiellt sett problematiskt med det.

  Principfrågan handlar ju snarare om synen på internetleverantörer. Kan man verkligen blockera infrastruktur på detta sätt? Kan man verkligen tala om att internetleverantören ”tillgängliggör verk” så som tingsrätten formulerar det i sitt beslut? Inte ens filmbolagen eller skivbolagen talade om det i sin yrkande – istället beskrev de det i termer av ”medverkan” till tillgängliggörande. Så tingsrättens vitesförbud är alltså skarpare än yrkandena (eller svagare ifall man anser att en internetleverantör aldrig ”tillgängliggör verk”, men vem skulle våga ta den risken när det handlar om en halv miljon kronor)

  Om en internetleverantör tillgängliggör verk, innebär inte det att också posten tillgängliggör verk, tex. om man skulle hyra film via Lovefilm som skickar filmerna med posten? Om posten då tillgängligör verk för allmänheten, då måste de ju ha rättighetsinnehavarnas tillstånd för detta.

  Det är ju de här bitarna som är orimliga tycker jag.

 5. Jag håller med dig om problembeskrivningen. Vad jag försöker säga är nog mest att detta, om något, är ett bra läge för lite pragmatik. Allt man kan göra för att ge utrymme för sansade åtgärder, lugn eftertanke och hundraprocentig juridisk pedagogik – det tycker jag att man ska göra, om man som tingsrätten sitter med ett slags statsbärande uppdrag.

 6. lyssnade nyss på nya vågen och gör en liten våg för dig och oivvio. mycket intresant det där med solidarisk kryptering.

 7. ”Det måste vara på nivån “en knapptryckning räcker” för att det ska få genomslag, det tror jag.”

  Snarare måste det komma som default-feature av en majoritet stora leverantörer för att få genomslag. Att det finns ett hack nördar kan installera har noll impact. Det är mer att betrakta som ett diskussionsinlägg.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *