Lucia

Den trettonde december blir jag alltid skolnostalgisk. Jag tyckte alltid mycket om Lucia. Saffran. Glitter. Vackra sånger, jag tyckte verkligen alltid om sångerna, både att höra dem och att sjunga dem.

Men det var inte förrän sista året i högstadiet som jag fattade poängen med att vara med i skolkören.

Just i dag för sexton år sedan, år 1990, var jag en av kanske tre stjärngossar i Smedingeskolans aula i Fjärås. Jag hade ett slags Lucianattlinne, och så vita fotbollsstrumpor som fick täcka upp glipan nertill. Jag var nämligen – för att låna en klassisk formulering av en knattereporterkollega från Barnjournalen – lika lång när jag var liten.

På eftermiddagen dagen före hade jag för första gången permanentat mitt hår. Jag såg ut ungefär som Steve i Beverly Hills. Möjligen kunde man kalla det ett fall framåt. Jag minns det, och övergången från feta pilotbågar till linser påföljande år, som en ren revolution. Och jag minns hur bra stjärngossestruten satt i lockarna. Den rörde sig inte en millimeter.

Jag fortsatte i kören på gymnasiet. Lärde känna äldre människor, ett år äldre, två år äldre. Nya världar. Jag gick på Aranäs i Kungsbacka de två åren innan jag stack utomlands. Aranäs var då en samling låga barackliknande byggnader. Jag minns att jag tyckte att det var okej att vara där. Men nu har Aranäs förändrats i varje detalj, ritats om av Gert Wingårdh och behängts med Kasper Sahlin-priset.

Jag har varit tillbaka en gång, gått runt utanför och tittat en sen kväll. Någon gång snart ska jag gå in på dagtid och se mig om lite. Kanske springer jag på Christer Olofsson, musikläraren som jag minns som en av de bästa lärare jag haft. Tålmodig, pedagogisk, skicklig, snäll, kreativ och generös med tid och idéer. Han var en inte oviktig person för att jag skulle ta det där extra steget och verkligen lägga ner mycket tid på att spela – vilket ju faktiskt förändrade mitt liv, det är ingen överdrift att påstå det.

Hoppas att han trivs där, i det Kasper Sahlin-behängda, om det nu är så att han jobbar kvar. Hoppas att han fortfarande ordnar fantastiska Luciatåg med kören.