Metod

Jag funderar väldigt ofta på hur jag gör saker. Jag funderar nog oftare på hur jag gör än på vad jag gör, vilket inte är odelat bra. Om jag hade ett ännu skarpare fokus på vilken story jag vill skriva, och brydde mig mindre om vägen dit, så skulle storyn kanske bli ett spass bättre.

Men man är som man är.

[tweetable]En av mina käpphästar är att man ska arbeta med sin natur, inte mot den.[/tweetable] Jag gillar att tänka och skriva på morgnarna. Alltså går jag upp väldigt tidigt, tidigare än något av mina tre små barn, för att få den där stunden. Alltså lägger jag mig tidigt, för att orka gå upp tidigt, och eftersom jag ändå sällan kan bidra med nånting till världen efter klockan 21.30. Alltså skriver jag väldigt nära inpå intervjutillfället, eftersom jag tappar lusten till materialet så himla fort när det gradvis blir ett bleknat minne och röriga anteckningar. Jag är helt enkelt väldigt fascinerad av metoder, både mina egna och andras, och den som brukar läsa mina intervjuer och personporträtt vet att jag ofta dröjer kvar lite extra länge vid ”hur gör du”-frågorna.

Det här blogginlägget skriver jag som ett slags uppvärmning. I går kväll och i morse och på bussen till jobbet har jag nämligen småjobbat, på precis det sätt som många säger att man inte ska. Jag har planerat ett par kommande reportage. Jag har svarat på mejl. Jag har låtit bli att svara på ett mejl på grund av den låga nivån i det, och [tweetable]tro mig: även oskrivna mejl kräver ibland en ansträngning.[/tweetable] Jag har ringt ett par samtal och fixat med några tråkiga administrativa saker som behövdes för tidningen.

Det betyder att när jag nu sitter redo att randa, så har jag inga undanflykter, inga avkopplande sidouppgifter. Utan bara en ganska lång att göra-lista, där samtliga punkter utom en egentligen är raka och enkla och utan kreddpoäng inbyggda. Det handlar bara om att skriva ett antal vanliga artiklar, så bra som möjligt. Målsättningen för dagen är nu högt satt, det är nio punkter på listan, men för att det ska kännas bra och för att jag ska lura mig att jag har kommit i gång (metod!) så var ”Blogga” första punkten på listan.

Bockas av exakt nu. 2-9, here I come.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *