Mr Fitness

Som ni vet är jag inte precis mr Fitness. Men… jag är faktiskt i lite bättre form, och lite mer lättränad, än vad jag själv riktigt vill kännas vid.

Under våren har jag försiktigt börjat löpträna igen, för typ första gången sedan tonåren. Som sjuttonåring sprang jag milen på 44 minuter, det är ändå inte så illa. Nu härom dagen sprang jag en halv mil på 25 minuter, och höll alltså fem minuter per kilometer. Det kändes som en liten seger.

Målet? Att hålla mig i okej form, att inte äta mig till diabetes eller övervikt, att känna att jag trivs någorlunda med min fysik. Jag tränar lite styrka också, väldigt måttligt, men ändå på ett sätt som gör skillnad, och det mer i styrka än i kroppsförändring. Och vad det gäller den där klockan på löpbandet… Jag vet inte vad som är möjligt. Kan det vara möjligt för en man i min ålder med mina enorma initialtrösklar för träning att skala av en minut till per kilometer, och springa en halvmil på 20 minuter?

0 svar på “Mr Fitness

  1. Ja. Med ett upplägg som bygger upp din kropp för löpning och sedan intervallpass blandat med distanspass så kommer du att klara det utan problem.

  2. Intervall är grejen, kan jag tänka mig, folk säger ju att det ska bita extra bra… Jag får väl börja med att springa inte i 12 km/h utan 13 km/h nästa gång och se vad jag pallar…

  3. Låter väl inte helt omöjligt. Som Christian säger intervallträning och distans och lite jäklar anamma så… Tänk bara på att lyssna på kroppen, leder mm måste oxå hinna med.

    Kul att se att fler börjar springa ”sent”, började oxå i våras, 1 april mer bestämt. men jag kommer alrig bli snabb, satsar på uthållighet istället och långa distanser. Hellre 10 mil på 15 timmar än 1 mil på 40 minuter så att säga. Det ena fullt nåbart (hoppas jag) det andra något jag inte ens med all Finlands sisu skulle klara av.

  4. Sedan är det en sak att springa på band och en annan att springa ute. Backträning är inte dumt det heller… men 1 minut bättre per kilometer är MYCKET! Lycka til 🙂

  5. Anna: Ja, det är ju en rejäl trimning. Och som du säger, löpband är ju lättare och skonsammare, och man förflyttar ju inte sin kropp framåt, så jag kan inte tänka mig att det är riktigt jämförbart… Men eftersom jag ändå inte tycks kunna springa ute för knäsmärtors skull så får det här vara mitt mål. I dag ställer jag löpbandet på 13 km/h, så får vi se…

  6. 4 min/km är tufft! Det blir 1 tim och 25 min på GbgVarvet. Visserligen sprang Kjell-Erik Ståhl på 1.18 som 65-åring (som han sa så hade han slarvat med träningen!) men han har väl fortfarande bästa svenska tid på maran. Klarar Du att hålla femminuterstempo på milen så är det bra.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *