Några ord om självmord

Veckans spalt i Journalisten finns nu här, och jag gläder mig åt att utgivaren Helena Giertta inte tvekade att publicera den.

0 svar på “Några ord om självmord

  1. Är lite osäker på huruvida det gick att kommentera under själva artikeln, så här får du det jag skrev där:

    Du skriver när det gäller att man inte talar om när det handlar om självmord att ”Jag har oerhört svårt att se att någon skulle kunna ha tagit illa vid sig …” — men det är väl inte det som det handlar om?

    Att man (av tradition) inte berättar om självmord är väl av rädsla för ”Werther-effekten” eller ”copycat suicide” [http://en.wikipedia.org/wiki/Copycat_suicide]. Kolla även på WHO:s dokument: http://www.who.int/mental_health/prevention/suicide/resource_media.pdf

    (Att läsa mer om: I Eskilstuna begick flertalet (tre eller fyra) unga tjejer från Djurgårdsskolan självmord genom att bl.a. kasta sig framför tåg på en och samma plats för ett par år sedan.)

  2. Flera andra har påpekat samma sak, och även om jag har hört talas om fenomenet då och då så slog mig faktiskt inte den tanken när jag skrev texten – så stort tack för att du vidgar perspektivet!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *