Nästa bok 3 – nu blir det allvar, och nu blir det crowdfunding

Och med andra projekt redovisade är det dags att börja tala om det lite större.

Det här är något som jag har haft med mig i säkert ett år, men bara umgåtts med i perioder. Gjort anteckningar, skrivit blogginlägg, samlat länkar.

Så i somras hände något, nämligen det här. Jag skrev en gästkrönika i Expressen som handlade om Google. Om Googles speciella kvaliteter, unika plats och den eventuella och potentiella fara som finns i varje överväldigande makt-, kunskaps- eller pengakoncentration.

Det är som om jag inte riktigt har fått vara i fred sedan dess.

Varje ny tråd leder till nya trådar, varje tanke leder till nya insikter, och just som jag tror att jag förstår någonting så kommer en ny tråd till väven som får den att se annorlunda ut. Jag kan, kort sagt, inte tänka mig ett mer spännande ämne för ett kulturjournalistiskt bokprojekt än Google.

Bokförläggaren Svante Weyler, som efter många år på Norstedts numera driver eget, Weyler förlag, hörde av sig till mig i slutet på sommaren.

Jag ska inte trötta er med detaljerna om de diskussioner som har förts sedan dess och om min initiala ovilja att verkligen ta itu med uppgiften – nu skrivs den i alla fall, den första svenskspråkiga boken om Google. Och inte bara den första som skrivs på svenska, förresten, utan den första över huvud taget – ingen enda av de minst femtio böcker som skrivits i USA om Google har översatts.

Utgivningen av detta verk är planerad till i vår. Titeln är ni förstås nyfikna på? Eftersom den spikades klockan 13.35 i går så kan jag ju faktiskt berätta det i dag! ”Google-koden” ska den heta.

Idén knäckte Sydsvenskans chefredaktör Daniel Sandström, och han har rätt i att titeln inte bara är spekulativ, utan faktiskt går att motivera: Allt bygger på kod i fallet Google. Programkod och hederskodex. Till ”Google-koden” kommer en undertitel, och den kommer jag att be er om hjälp med senare.

Så hur ska detta nu gå till rent praktiskt?

Jag kommer att vara tjänstledig från mitt arbete på Sydsvenskan under en kortare tid, kortare än jag egentligen behöver. Jag ska göra en resa till San Francisco, som också blir kortare än den borde bli. Men mer kan inte förskottet finansiera.

Och det är här ni, om ni vill, kommer in i bilden.

Som mecenater. Som crowd funders. Som sponsorer av journalistik ni ännu inte har sett, men blir så nyfikna på att ni faktiskt vill bidra till att möjliggöra.

Så här ser det ut:

För varje 800 kronor jag får in i sponsorpengar (men man får bidra med så lite eller mycket man vill!) har jag råd att ta en arbetsdag tjänstledigt. Efter samråd med Skatteverket i Lund vet jag nu också exakt hur detta ska redovisas. Under ”Övriga upplysningar” i deklarationen skriver jag:

Under året har jag mottagit x kronor som gåva från olika personer, totalt x individer. Dessa gåvor avsåg att möjliggöra ett bokprojekt, men genererade ingen direkt eller personlig motprestation mer än ett tack i boken. Jag överlåter till Skatteverket att avgöra hur dessa x kronor ska beskattas.

De har alltså ingen aning – men varje person som kör med öppna kort i deklarationen har alltid ryggen fri. ”Stackars den jävel som får din deklaration på sitt bord”, skrockade min källa på Skatteverket när jag frågade.

Jag har inget direkt mål med mitt crowdfunding-försök. Hur skulle man kunna ha det? Jag är väldigt osäker på om det alls kan fungera – men jag kan samtidigt omöjligen bedöma vilken sorts hängivenhet ni som regelbundet läser här känner inför det journalistiska arbete som jag gör. (Jag skulle gissa att ni totalt är mellan 500 och 1 000 individer, baserat på min besöksstatistik.)

Men jag är gränslöst fascinerad av de nya finansieringssätt för journalistik som växer fram i spåren av affärsmodeller som faller snabbt och obevekligt – och om det är en sak jag har lärt mig av tio års digital revolution så är det att om man vill förstå något, ner i dess DNA, då finns det bara ett sätt:

Ut och gör.

Och det är det jag gör nu. Genom att klicka här får du alla de praktiska detaljerna om du vill bidra till att finansiera den här boken. Du får självklart vara anonym, men om du inte är anonym vill jag gärna tacka dig i boken. (Och om du är Carl Lundström kommer jag att tacka nej till pengarna. Bara så du vet.)

Det var allt för i dag. Låt mig höra vad ni tycker – om projektet, om vad boken borde ha för undertitel, om fler finansieringsmodeller – och varje idé, varje uppslag, varje länk, varje lästips tar jag emot med stor tacksamhet! Från och med nu är denna blogg en work-in-progress-blogg. En sådan är ingenting utan sina läsare.

0 svar på “Nästa bok 3 – nu blir det allvar, och nu blir det crowdfunding

 1. Väldigt intressant!

  Boken ser jag fram emot, underrubriken spelar mig ingen roll, men den sista punkten, mecenatskapet gör mig nyfiken…

  Drog du inte nyligen likhetstecken i fetstil mellan mecenatkultur och skitkultur? Har du inte slagit fast att den som tar emot donationer blir beroende?

  Det här ser jag fram emot.

 2. Nej, inte nödvändigtvis – men av ett beroende. Det kan bli bra ändå. Skulle en enda aktör säga ”bra hördudu, jag står för alla dina uppgifter”, då blir det problematiskt. Kommer det något krav på utformning då? Om jag däremot tar emot ersättning från tillräckligt många blir det ju snarast att räkna som royaltyersättning vad det gäller påverkan.

  Oavsett vilket – jag ska köra full transparancy på den delen av projektet också! Redovisning kommer!

 3. Tack Siri, så generöst av dig! Glöm inte att meddela mig via mejl också, så ska jag se till att upprätta en separat korg för det här – guförbjude att jag glömmer nån på min tacklista sen…

 4. För oss med stenåldersbank (läs spb finn) krävs det att clearing- och kontonummer anges separat så uppdatera gärna din finansieringssida med de uppgifterna.

 5. Jag är på!
  Tycker att du ska öppna upp för att ta in annat stöd än reda pengar -olika typer av tjänster, tryckstöd, biljetter, logi, översättning, osv.
  Det är lättare för många att ställa upp med men gör (minst) lika stor nytta.

  MEN

  snälla, tala om för mig, vad den egentliga skillnaden är på detta och en prenumeration?

 6. En arbetsdag betalad för. Se till att make it a good one.

  Tänk nu bara på att transparensen är viktig. Inte bara när det gäller donationerna, utan som jag ser det måste alla dina intänkter/spons/etc runt bokprojektet redovisas. Du ser säkert sammanhanget.

  För övrigt tyckte jag faktiskt att mitt titel-förslag var bättre i all sin enkelhet. Det här är anglicism 😉 som jag inte tror går hem hos så många.

 7. Ser fram mot att läsa, eftersom jag just nu är sjukskriven är kassan skral den här hösten. Men jag sponsrar gärna med en lunch eller finfika någon gång på Hornstull.

 8. mati: Absolut. Frågan är hur jag kan göra det – jag har liksom inga kontakter i den världen, det är ju förlagets jobb egentligen. Men kanske kan Svante bredda finansieringen på något sätt… (Och skillnaden på detta och en prenumeration är försäljningsaspekten, skattemässigt alltså. Men jag ska prata mer med SKatteverket om det här, be om ett förhandsbesked kanske.)

  Joakim: Japp, full transparens utlovas. Tycker du att jag gör fel om jag accepterar anonyma gåvor? (Titeln: Ja, där har jag haft en del ågren. Den GÅR ju att ändra fortfarande, men förlaget vill spika den nu av katalogtrycksskäl och så.)

 9. 1. Kommer du träffa John Battelle i SF?
  2. Crowdfunding, kreativa projekt: http://kickstarter.com
  3. Crowdfunding, journalistik från feature till deep investigative: http://spot.us
  4. Det saknas en helt dedikerad för-bokskrivande-från-början-till-slut applikation crowdsourcing-webb vad jag vet. Kickstarter stödjer bokprojekt
  5. Jag har grokkat i detta fält i åratal
  6. Jag sjösätter själv ett internationellt inriktat bokprojekt utifrån min Wikipediaartikel ”Sustainopreneurship” – skall vi jämföra självetnografiska anteckningar om vad vi ”lär oss” av processen?
  7. Jag återkommer med mer info on demand.
  8. Det var de åtta viktigaste sponsringarna jag kunde göra JUST NU! Sponsrar med cash sen.

  Peace,
  Anders

  PS. Hur jag hittade hit? (via @mymlan) som det heter på Twitterska. Och med det social search war som NU pågår mellan Bing och Google (med en underdog som ingen riktigt bryr sig om och bra är väl det – @Twingly), så ser jag fram emot ditt slutkapitel ;). DS.

  PPS. Relaterat: http://internetdagarna.se – Mobilt Internet för Alla – gästbloggat för andra gången, publ idag. DDS.

 10. Ett toppenprojekt! Ska bli otroligt spännande att följa. Tyvärr går jag back varje månad själv just nu, men får jag möjlighet kommer sponsring.

 11. Ta inte emot anonyma gåvor. Håll det rent och öppet. Så mycket är inte pengarna värda att det är rätt att backa på behovet av transparens. Det är ju internets styrka. Öppenheten.

  Däremot kanske man som givare kan få välja att inte bli tackad i boken eller omnämnas i offentliga sammanhang hur som helst. Men att kravet från din sida är att givarna ska finnas med namn och allt på din lista över gåvogivare som du har öppet på din sajt eller var du nu än väljer att publicera den. Förstår du skillnaden?

 12. Har känt på titeln under dagen och nej, den svänger inte. Varför?
  Dels tänker jag bara på Dan Brown och då blir titeln bara en slags variant. Vilket är synd.
  Dels blir ordet ”google” för dominant (!) och dels får man ingen känsla av projektets art – det undersökande i detta – såväl ämnes- och vinkelmässigt, som projekteringen.

  ”Mellan kodens rader” eller nåt. Eller ”Sök och du skall finna”. Eller nåt med indexering eller algoritm.

 13. Kul, kan tänka mig att hänga på och stoppa in pengar.
  Men som entreprenör vore det ju ännu roligare om det blev en stor succé, (en film med Tom Hanks i huvudrollen!), och en möjlighet att få tillbaka på investeringen.
  Kort sagt – gör det som filmbolagen redan gör- ta in pengar och om det blir en ”hit” – se till att det blir avkastning på investeringen också. Efter att du fått bra betalt förstås.

  Kanske inte funkar med all undersökande journalistik, som det verkligen behövs mer av. Men ett sånt här projekt har väl potential att bli en relativt storsäljande bok.

  Eller tänker jag helt fel?

 14. Några sponsrade ören till innan veckändestiltjen –

  @jocke: Vad var det för titel du föreslog?

  Jag tycker man skall crowdsourca allt när man skall crowdsourca boken. Inklusive titeln. Har lärt mig av Mattias Östmar att ordvitsar och lek med ord gärna trillar vid sidan av, mer avsändar/introvert-orienterat än mottagarorienterat – med hans exempel på egna PRFekt. Inte bästa för att leda saker till ”Psykografi”-intresse.

  Och, förresten. Bra att jag får se ett prejudikat på skattebedömningen här! Plocka in nån skattejurist som ger sin donation via en tung arbetsinsats 😉 ?

  Till sist: Kolla http://www.futureofthebook.org/ och speciellt deras WP-tema http://www.futureofthebook.org/commentpress/ !

  Peace,
  Anders

 15. Krister: Jag tror att folk utanför bokbranschen generellt överskattar möjligheterna. Min egen bok ”Hemliga pappan” fick strålande recensioner och stort mediegenomslag, sålde totalt 15 000 varav 10 000 i pocket. Nettointäkten blev väl som tre månadslöner kanske. Så där gick jag lite plus – men räknat på timmar och arbete med blogg och så, så hade jag garanterat dragit in mer på att leta burkar. Jag skojar inte.

  Men OM, säger OM det här skulle gå ENORMT bra, och sälja inte 3 000, vilket är vad man kanske kan hoppas på, utan 8 000 eller 10 000, då kommer jag nog att göra en liten vinst, beroende på hur utgifterna ser ut framöver.

  Spontant tänker jag då: Varför inte investera det i två delar? Dels ett uppföljande projekt för egen del, dels för en annan kollega i liknande situation, med en bra idé utan säker finansiering? Jag skulle till och med kunna be läsarna här att rösta om vilket projekt man i så fall skulle stötta.

  Mycket att tänka på nu…

 16. Svante Weyler bör givetvis redan nu sälja in boken på den utländska marknaden. Det är om nå’n i Tyskland vill ha den som du kan räkna med vinst.

  Fast det vet han förstås, och tog säkert kontakt med rätt personer för flera månader se’n.

  Kanske borde du ha en separat Google-blogg för crowdandet. Eller kanske inte.

 17. Ah, inte lätt att vara förläggare när de presumtiva författarna är bångstyriga och ovilliga… 😉

 18. Spännande projekt!

  En dag från mig till dig är skapad, pengarna skickade via PayPal.

  Jag imponeras och skräms av Google’s position i samhället. Använder många av deras tjänster framgångsrikt i min yrkesroll och har under många år varit en viktig kund till dem.
  Nyttjar dem även privat samt äger en del aktier och fascineras av vad de kan, erbjuder och gör. Det har endast gått 11 år och har skaffat sig en världsomspännande maktställning.

  Genom sin data kan de analysera söktrender och följa sjukdomsspridningar, olyckor mm. Om denna information kommer i orätta händer kan de skapa enorma reaktioner och följdeffekter.

  Ett spännande projekt du ger dig in i och som du märker så går jag igång, därför är jag gärna med och stöttar på vägen. Lycka till och hör av dig om du har frågor om Google.

  Mvh
  Magnus Äng

 19. Om folk betalar för böckerna och skivorna som de lägger ut på nätet istället för att ”sponsra” nån (som redan har en lön) – vad är skillnanden? Förutom att staten inte får in några skatteinskomster och att skribenten ifråga inte får några pensionspoäng eller sjukförsäkring vill säga?

 20. Det finns ju en rad skillnader. Jag skulle föredra att upphovsrätten funkade perfekt och att bokbranschen hade lägre kostnader – då skulle man kanske kunna göra en sådan här sak och ganska lugnt räkna med att få betalt för den tid man lägger ner (då man som i mitt fall alltså är tjänstledig och inte har någon lön).

  Vi får väl se vad Skatteverket säger! Jag ska ta upp intäkterna, som du ser här ovan, så får de bedöma.

  Den som sponsrar något – en fontän, en bok, ett evenemang – gör ju ofta det av ett skäl som är lite annorlunda än bara ”den där boken vill jag läsa”. Det kan vara snällhet, politisk vilja, nyfikenhet eller varför inte, i stora sammanhang, en sorts vilja till samhällsengagemang. (Operahuset i Köpenhamn är helt finansierat av en knös.) Och om man donerar 800 kronor, kan du gissa hur många försålda böcker det motsvarar? 70 stycken ungefär. Mer än så tjänar inte en författare per exemplar – och det av den inbundna boken. Om det blir en pocket krävs det ungefär 450 exemplar för att jag ska få 800 kronor i handen. Nästan ingen blir något annat än väldigt häpen över de här siffrorna, och det med rätta tycker jag. De är extremt nedslående.

 21. Nja, alltså jag får ju pengarna nu, så jag måste ta upp dem i nästa deklaration, det vill säga för taxeringsåret 2009. Men den lämnar jag in fram i vår någon gång, och sedan får jag inget besked förrän i december (eftersom jag har firma). Vilket i sin tur betyder att jag betalar eventuell skatt på de här pengarna i mars 2011.

 22. Gillar idén och den moderna affärsmodellen.

  Vet du ännu hur du kommer att snäva in reportaget? Huvudfrågeställningar? Har du några teser du kommer att utgå ifrån?

 23. Jag arbetar med ett slags avgränsningsförsök just nu. Jag tänker mig att jag ska ge en bakgrund som förklarar tillblivelse, teknik och affärsmodell på ett grundläggande vis. Jag vill diskutera det filosofiska: Vad betyder ”don’t be evil”, och varför älskar vi användare Google så väldigt mycket? Jag vill skriva om några Sverige-specifika saker. Jag vill slutligen få med lite av de stora framtidsfrågorna, de sökbara mänskliga genomet, till exempel.

 24. Du får en tusing av gamle far men blanda inte in Rsv i det – det har dom nämligen inte med att göra när det gäller oss!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *