Ni kan inte få någon legimitation om ni inte har legitimation, det förstår ni väl?*

Min fru är frilansjournalist sedan många år, och jag har enstaka sidouppdrag av typen ”spalt i Journalisten” som gör att jag kan skicka en faktura ibland. Så av olika tekniska skäl har vi nu bildat ett gemensamt aktiebolag i familjen.

Herregud.

Det tog sex veckor innan banken hade fått alla sina vidimerade kopior av våra dna-sekvenser, innan rätt kreditkort hade skickats till rätt adress, innan generalfullmakt si hade undertecknats av medborgare så, innan namnet (som förstås är Upphovsrättsindustrin AB) hade godkänts av Bolagsverket och innan Skatteverket bevärdigade med rätt skattsedel och… Ja, det där sista har inte hänt än. Måndag, sägs det.

Är det lätt att starta företag i Sverige? Har vi inte just haft flera år med en borgerlig regering som kramar småentreprenörer? Tro mig då när jag säger: Det finns en del kvar att göra.

***

* Åttiotalssketch med the ever-brilliant Suzanne Reuter.

0 svar på “Ni kan inte få någon legimitation om ni inte har legitimation, det förstår ni väl?*

  1. Haha, vi tyckte det var ett bra namn på en verksamhet, nämligen journalistik, där upphovsrätten verkligen är central! Men jag får medge att jag blev lite glatt överraskad när namnförslaget gick igenom – det innehåller ju humor, och inget ont om Bolagsverkets folk, men jag räknar bara inte med att de ska le i tjänsten…

  2. SANT!! Det tog en vecka av tårar och ”lilla gumman”-tilltal från skatteverket innan mitt kom igång. Ännu mer överjävligt måste det vara för människor som inte har svenskt modersmål. Känner för att skriva en förbannad DN-debattartikel!

  3. Nu är det ju ett AB du och din fru registrerat, så det är kanske inte så konstigt att det är en massa papper som ska fyllas i. För enskild firma är det enklare. Men om du tyckte det var jobbigt att starta det så kan jag upplysa om att det är ingenting mot vad det är att avveckla det. (och det kommer inte att vara helt lätt att driva det heller…)

  4. Matilda: Det gjordes en serie oerhört bra reportage i Göteborgs-Posten för några år sedan om hur en hel samhällelig infrastruktur vuxit fram bland ledande personer i olika invandrargrupper – ett fåtal individer som kan systemet och som sedan tar betalt för att hjälpa sina landsmän igenom det.

    Mango: Det har du rätt i. Det är skönt med en bra revisor… ”Årets trevligaste räkning”, som min fru brukar säga. Så oerhört värt det.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *