Nobelvecka

Den här veckan ser ju riktigt lagom ut! Men framför allt rolig: Den innehåller ett framträdande på en konferens i Göteborg och så förstås Nobelprisavslöjandet på torsdag. Jag är resjour, och kommer att ha väskan packad och redo att kasta mig iväg…

Men sannolikheten för att jag faktiskt får åka på vinnarjakt, som till London för Pinter och till Berlin för Müller håller jag för pyttig den här gången. Dels för att det inte är så troligt att vinnaren finns på resavstånd på en plats där vi inte har någon medarbetare, dels för att jag… faktiskt tycker att det med en sammanläggning av indicier och vildsinta gissningar går att räkna ut vem det är. Haha, jaja. Det har många trott före mig och sedan stått där och sagt: Dario Fo!?!?

0 svar på “Nobelvecka

  1. Bob Dylan brukar ju ses som ständigt dark horse-tips och han är utan tvekan ibland en genial poet, fast frågan är om man då skulle belöna en enda diktare eller en hel utomlitterär rörelse – rockmusiken och dess poesi. En mera spännande lösning vore att låta Joyce Carol Oates och Tori Amos dela på utmärkelsen. Troligen för vågat för akademin, men de har en del motiv gemensamma, inte bara som ”kvinnoskildrare”, och en likartad nyfikenhet på omvärlden.

  2. Tori Amos, ja du… Så fantastiskt det hade varit. Men det bedömer jag lika osannolikt som att Pugh Rogefeldt kommer att få det.

    Delade pris tycker jag skulle kunna vara motiverat oftare, men Akademien tycks ju helt ha gått ifrån det.

  3. Joyce och Tori vore ett självlysande par – vilka nobelföreläsningar de skulle kunna göra, i synnnerhet om de gjorde en tillsammans – men visst, det är ett omöjligt tips. I år blir det säkert någon som är helt okänd för nästan alla. Vilket inte betyder att de skulle vara mindre värda priset.

    Tranströmer tror jag inte heller på, akademin kommer inte att belöna en svensk igen på mycket länge och det skulle inte förvåna mig om Trantströmer har låtit förstå att han inte vill ha det ståhej som ett nobelpris betyder, särskilt med tanke på hams ålder och hans afasi.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *