0 svar på “Nu kan man provläsa…

  1. men alltså… det här med att Carola gör Pride (in the name of love) religiös? den ÄR ju religiös från början? Även om man köper att den uteslutande handlar om MLK från början, så handlar den ju isf om en baptistpastor som led martyrdöden, enligt gängse definition ett kristet helgon helt enkelt? synaxarier, helgonberättelser, är väl en ganska religiös genre?

    För mig är låten ganska tydligt centrerad kring hur man lever ett liv i kristi efterföljd, om självutgivande kärlek efter principen i heb 11:13ff och 13:13ff. men det beror väl på vilka ingångsvärden man har.

    oavsett det: ”one man betrayed with a kiss” finns ju i texten från början. jag har inte hör historierna om hur MLK blir förrådd med en kyss. däremot har jag hört den om Jesus ganska ofta.

  2. Sant, Bonos text är ju full av sådan stämning, sådana antydningar och referenser – men den ÄR en hyllningssång till Martin Luther King i första hand. Att avstå versen som handlar om honom är ju ett aktivt val. Inte för att det skulle vara något fel i det alltså! Carolas tolkning är bara väldigt mycket mer religiös än U2-versionen.

  3. tolkningen i jennys länk ligger väldigt nära min egen. men min poäng är att även om det ”bara” handlar om MLK Jr så gär det inte låten mindre religiös. MLK Jr är en helt igenom religiös gestalt. Bono är väldigt religiös han också. Försök att ta bort Bonos religiositet ur hans konstnärsskap. Du ska se att det inte går; Försök att ta bort MLKs religiositet ur hans livsverk. Du ska se att det inte går..

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *