Parlamentarisk potential

Eter att ha läst den där analysen av Piratpartiets parlamentariska potential, den här alltså, som jag tidigare länkade till, har jag försökt att gissa om Piratpartiet har en sportslig chans att ta ett mandat i EU-parlamentet.

Det handlar ju verkligen om gissningar. Men så här:

* Förra gången vi hade val till EU-parlamentet behövde man i storleksordningen 140 000 röster för ett mandat, om jag är rätt underrättad. Om valdeltagandet skulle sjunka under 38 procent den här gången, vilket jag har svårt att tro, skulle det räcka med något färre.

* Partiet har kanske 30 000 medlemmar, och det i ett medlemskap som förpliktigar till intet, eller i varje fall inte mycket mer än medlemskap i en grupp på Facebook gör. Jag tror att en del av dem som skriver upp sig som medlemmar gör det i sympati för partiet, men ändå inte tänker sig att rösta på det.

* Valet är mycket snart. Men ännu knappt mer än en viskning om Piratpartiet i opinionsmätningarna. Mätningarna brukar sällan ha så fel att de helt missar en parlamentarisk debutant. Någon procent lär det ha varit i senaste Synnovate, som publiceras i DN i dag.

Så min gissning för dagen? Ja, osvuret är verkligen fortfarande bäst – minns Junilistan! – men det mesta pekar nog ändå på att det inte kommer att gå. (Jag skrev tidigare om den bristfälliga journalistiska bevakningen av Piratpartiet – när jag skrev den texten var jag mer pessimistisk.)

Oavsett vilket: Det vore skandal om valdeltagandet blev lika lågt som förra gången.

0 svar på “Parlamentarisk potential

  1. ”Partiet har kanske 30 000 medlemmar, och det i ett medlemskap som förpliktigar till intet”

    Partiet har uppemåt 40 000 medlemmar. En ganska stor andel av dessa har registrerat sig som aktivister, vilket antyder att medlemskapet i allmänhet är mer än bara en markering likt medlemskap i en Facebook-grupp.

    Men ännu knappt mer än en viskning om Piratpartiet i opinionsmätningarna.

    Vilka opinionsmätningar? Känner du till några färska opinionsmätningar som visar partisympatier i EU-valet (till skillnad från riksdagsvalet)? Jag tror att man bör vara extremt försiktig med att försöka översätta siffror som gäller riksdagen till EU-valet.

  2. Det var ju en DN/Synnovate i fredags, och enligt den fick PP cirka en procent. Frågan brukar vara öppen: ”Vilket parti skulle du rösta på om det var val i dag?”. Jag vet dock inte exakt hur den formulerades i denna mätning.

  3. Det är naturligtvis lite svårt att förutsäga exakt hur många röster som behövs, eftersom det beror både på valdeltagandet och på hur rösterna fördelas mellan partierna. Men i alla relevanta simuleringar vi har kört, så får alla partier sitt första mandat så fort de kommer över fyraprocentspärren. (Fler än 13 partier ska få över 4% för att ändra på det, och det är inte ett realistiskt scenario.)

    Enligt Valmyndigheten avgavs 2512069 giltiga röster i EU-valet 2004. Fyra procent av detta tal är då 100483 röster.

    För enkelhetens skull brukar vi prata om hundratusen röster jämnt.

    Rick (PP)

  4. Det var ju en DN/Synnovate i fredags, och enligt den fick PP cirka en procent. Frågan brukar vara öppen: “Vilket parti skulle du rösta på om det var val i dag?”

    Ja, men vilket val är ju rätt väsentligt, inte sant? Har du sett någon mätning som gäller EU-valet?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *