Religion och politik

Gert Gelotte är en av Göteborgs-Postens i särklass bästa skribenter. Metodisk, analytisk, tekniskt skicklig. Jag tycker att det är svårt att bortse från hans katolska tro, som lyser igenom i mycket han skriver – men i den här texten, om nådefrågan och Mattias Flink, ger det teologiska perspektivet ett djup som jag inte sett någon annanstans.

***

Aftonbladets och Expressens webbplatser befolkas däremot av några av landets sämsta journalister. Herregud vad dåliga de är många gånger. De kan inte skriva ens elementär svenska, inte översätta så mycket som en notis rätt. Låter de Babelfish översätta, eller vad är det frågan om?

Jag misstänker att de är extremt unga och oerfarna. Att de inte läser saker, och därmed inte lär sig att skriva. Att de inte haft rättstavning i skolan. Ett exempel från i går är Bladets rewriteFormula One News nyhet om Ove Anderssons död, som innehåller bland annat den fantastiska formuleringen ”Efter sin aktiva karriär var Ove Andersson instrumental i uppbyggnaden av”. Instrumental!? Och ”fatal crash” har översatts inte med dödsolycka utan med ”fatal krasch”. Utöver detta finns det förstås några korrfel i texten. Det är obeskrivligt uselt. Sämre än vad en vass högstadieelev borde kunna klara. (Observera dock att länken nu i stället går till en TT-text om samma händelse. Någon redaktör har visat oss stor barmhärtighet.)

Och just nu tror båda dessa tidningar att mer är bättre – inte att bättre är bättre. Alltså gastar Expressen ”har du sett något? har du bilder?” efter att Markus Rosenberg och Kim Källström sprungit ihop lite på träningen. De får även oss rätt hängivet intresserade att bara vilja glömma fotboll, redan så här den första veckan.

Tänk om de kunde säga: i dag gör vi bara bra grejer, och så avstår vi alla grejer som inte håller.

Det är ju inte svårare än så. Ett enkelt beslut från avdelningscheferna bara.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *