Saker att läsa

Fick just tag på två biljetter till Louis C K i Köpenhamn den 20 augusti. Kan inte komma ihåg när jag senast var liksom ordentligt angelägen om att få plåtar till ett gig. Men nu satt jag där och uppdaterade webbläsaren som en annan ungdom. Hoho, det här blir kul.

Lite länkar så här i början på veckan, kan det vara något kanske?

***

Jag skrev en gästrecension i Svenska Dagbladet häromdagen, texten finns här, och gör ett försök att säga några saker om den svenske statstjänstemannen Qaisar Mahmoods debutroman ”Halva liv”. Det är ju sällan jag skriver kritik om skönlitteratur, det blir mest en eller annan fackbok, så därför var detta extra roligt att få göra.

***

Så har vi några minnesord över good old Guston, Sydsvenskans mångårige Pariskorrespondent, en verklig elegant, som jag en gång sett fastna med sitt paraply i hissen i Sydsvenskanhuset på Segevång. Han ylade ett spontant ”MERDE!”. Han var verkligen fransk, hela vägen. Min kära hustru, som i början av sin yrkesbana ibland jobbade extra som korrläsare, har berättat om hur hon vid något tillfälle tog emot text från Guston. Han jobbade givetvis inte med dator, utan skrev sina grejer för hand, varpå han ringde in dem. Textcentralens medarbetare spelade då in samtalet, och skrev sedan in texten i systemet. Guston ringde alltid punktligt, eftersom han hade för vana att gå på biomatiné så gott som varje dag. En gång misslyckades Lisa med att starta bandspelaren på rätt sätt, varför hon fick störa Guston en extra gång. Efter bion då.

***

Ärkebiskop Antje Jackelén må vara en fridens kvinna, men jag har inget annat ord än ”lustmord” för att beskriva hennes svar till Svenska Akademien rörande kritiken mot den nya kyrkohandboken. Det är ändå inte många svenska intellektuella som så elegant och obekymrat formligen ÄGER de aderton. Läs och njut. Eller bättre: gör en kopp gott te och ladda upp lite först.

***

Kristin Nord heter en av mina kolleger och hon är en sådan där skribent som kan skriva om inget särskilt och ändå trollbinda. En stilist, kort sagt, någon som kan göra texten till självändamål. Läs det här blogginlägget så fattar ni.

***

Det om detta! Nu ska jag ägna mig åt att författa en ambitiös ansökan till en ambitiös grej. Samt skriva lite, och preppa ett gig som görs senare denna annars ganska lugna vecka.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *