2 svar på “Selfmade

  1. Utan andra kommentarer så…Den turkiske bonden som tog emot 43 flyktingar äger själv situationen, i den meningen att om de skulle börja bjuda in fler landsmän på eget bevåg, festa med hans vin eller hans porslin utan att fråga, bryta upp väggarna i delar av hans gård, öppna en egen skola i hans hus utan tillstånd…eller syssla med någon form av kriminalitet så har han makt att köra ut dem direkt utan att riskera att behöva processa i ett halvår med dem eller med diverse byråkrater, och utan att behöva svara för att hjälpa dem till en ny förläggning. Han kan också göra samma sak, säga till dem att gå med relativt kort varsel, om han uppfattar att han helt enkelt inte har möjlighet att ha dem alla där längre, utan att hamna i en seg och sur förhandling via tolkar, farbröder och juridiska ombud.

    Den sortens frihet har ingen som privat hjälper flyktingar i Sverige, låter dem få jobb, matkassar eller bostad av god vilja, om det skulle hetta till, och det gör en himla skillnad i fråga om vad folk är beredda att göra, vad de har för handlingsramar. I en demokrati kan man inte stå och in blanco befalla den vanlige medborgaren att personligen vara Moder Teresa.

  2. Helt sant. Men så långt behöver man kanske inte gå heller, vi skulle komma en otroligt lång bit på väg bara med personliga små gåvor varje månad. Det finns en del forskning som visar att bistånd som består av kontanter direkt i handen gör rätt mycket nytta.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *