Andreas Ekström

Intro

Andreas liten

Hittills

5C04C647-5B3C-4954-BFF6-C52AE35A335D

Föreläsningar

Böcker

Länkar

Om upphovsrätt

English

Som officiant

Skitkultur

Vi kommer att få en skitkultur.

Fildelningsbeteendet kommer att ge oss en skitkultur.

Titta på alla medier där nyttjaren inte betalar: de är nedlusade med oprecis reklam, de är sponsrade av tveksamma avsändare, de är extremt mainstream. De saknar egna idéer, de är nästan aldrig bättre än användarbetalda medier.

Precis så kommer det att bli med andra kulturyttringar också.

Bara den som har råd kommer att kunna skapa musik som han eller hon vill. Bara den som har råd kan ge fan i annonsörer, kan ge fan i att ha reklam på sin hemsida, kan ge fan i att ha enorma reklamskyltar uppsatta på sina spelningar.

De fattar inte det, förstås, upphovsrättsfienderna.

Vi kommer att få en kultur där bara de rika kan ha integritet, de rika och så amatörerna så klart, som har sin försörjning från annat håll. Och vad händer med en författare eller en kompositör som kan ägna två timmar om dagen i stället för åtta åt sitt skapande?

Hon eller han blir självklart sämre.

***

För min senaste krönika i tidningen Journalisten, som kommer ut i dag, har jag fått betalt. Säg ni om ni tror att den blev bättre av det. Säkert är det ju inte.

1 Kommentar

  1. Frostberg i San Francisco den 12 september, 2006 kl 10:03

    Tiden ute för Vår (o)grundade mening – UPPDATERAD

    Sveriges Radios mediemagasin Vår Grundade Mening i P1 ska läggas ner, enligt helt färska uppgifter till denna blogg. Det är inte en dag för tidigt!
    VGM har givit förutsägbarheten och teoretiserandet ett ansikte. Man har ägnat evighetslånga i…