Sommarblogg: Mediestaden Kungsbacka

Egentligen ska jag spara till en annan sommar med att berätta om åren före detta. Men en händelse vid sommarens början kräver sin kommentar, om jag nu ändå är inne på ämnet Kungsbacka.

Hur kunde Kungsbacka Tidning ta in en sådan artikel som det berättas om på länken ovan? Hur kunde det hända?

Jag kan naturligtvis inte säga något om det bara baserat på att jag sommarvickade där senast 1993. Men mina föräldrar bor kvar i Fjärås. De sparar lokaltidningarna åt mig, och jag läser dem.

Så detta vet jag i alla fall: Kungsbacka Tidning är nästan inte i någon mening en vanlig lokaltidning. Den har en del läsvärt i sportväg – men i övrigt innehåller tidningen slumpvisa saker om människor och händelser. Ingen konsekvent bevakning av någonting alls. Att den har överlevt är helt obegripligt, men jag utgår från att konstruktionen med den större Norra Halland som ägare av Kungsbacka Tidning har varit ett sätt att säkra lite presstöd och blockera för konkurrenter.

Numera finns Kungsbacka-Posten, och den måste ha chockat de 65 000 invånarna i kommunen. En riktig, vanlig lokaltidning! Som har koll på polis och ting och fullmäktige och planärenden! Det enda märkliga är att det dröjde så länge innan den kom.

Och hur var det nu med Kungsbacka Tidnings rasistiska artikel?

Ja, den nu mer än åttioårige Kurt ”Chico” Johansson är ansvarig utgivare. Han lät mig börja sommarjobba där en gång som sextonåring, för 8 000 kronor i månaden, så på något plan borde jag kanske vara tacksam mot honom för att jag fick en plats att börja lära mig. Men sanningen är (och nu uttrycker jag mig sparsmakat och snällt, inte utförligt och elakt) att han inte utövar sitt utgivarskap eftersom hans tidning nästan aldrig innehåller journalistik som på det minsta vis skulle kunna vara kontroversiell. Och även om han gjorde det, så tror jag inte ett ögonblick att han nu eller då skulle ha den där säkra känslan för tryckfrihetens gränser som en utgivare måste ha. Denna tidning, som han själv startade på sjuttiotalet, har burit syn för sägen nu i trettio år.

Men som sagt, mer om det en annan sommar.