Söndag kväll på tåget

Svenska Dagbladet hävdar med kraft att jag hade fel i en spalt före jul. Det var ju för väl i så fall… För den som inte har följt historien så kommer sammandraget här:

1. Expressen Kultur publicerar en mycket uppseendeväckande artikel som handlar om Wikileaks svenska företrädare.

2. Jag hickar till när jag noterar att skribenten är Magnus Ljunggren, som annars alltid skriver i Svenska Dagbladet. Jag vidtar några mått och steg för att undersöka om det kan ligga något i min spontana aning om att han har erbjudit Svenskan texten, men inte fått in den där, och om det i så fall kan antas ha något med den politiskt känsliga situationen att göra – Svenskan och Wikileaks samarbetar just nu om en del material. Efter att ha vidtagit mina mått och steg, jag kan förstås inte säga något alls om vilka dessa mått och steg är utan att röja en källa som aktivt dessutom har bett om källskydd, skrev jag den här korta texten i Sydsvenskan.

3. Vilket då uppmärksammas av branschtidningen Medievärlden, där Svenskan får chansen att där med kraft tillbakavisa min spekulation. (Min kommentar där i slutet: ”Jag står självklart för min slutsats själv, och utan att röja mina källor kan jag väl säga att jag hade väldigt goda skäl att anta att jag hade rätt. Men det var ju en lättnad att nu få höra att Svenskan tydligen inte alls har gjort några avvägningar av den typen. För mig återstår då egentligen bara frågan om deras nyhetsbedömning. Hur kunde de tacka nej till en sådan kanongrej? Det är inte helt lätt att förstå hur de tänkte där, och sett i ljuset av det är det kanske inte så konstigt att frågan om vilka motiv de hade för att avstå publicering kommer upp.”)

***

Bloggaren Håkan Fleischer tar i så det räcker och blir över… Pocketen har nu sålt över 10 000 exemplar på en månad. Fantastiskt! Och vet ni hur sjukt mycket pengar man tjänar på det…? En krona och åttio öre per exemplar! Jag skojar inte. Boken säljs för runt 40 kronor i handeln. 38 kronor går alltså till andra aktörer än författaren, staten är en viktig sådan aktör, det tas ut skatt i flera led…

***

Noterar slutligen apropå Google och apropå glasögon (häromdagen) att den famöse glasögonskojaren som har uppmärksammats en hel del för sitt sätt att försöka ta sig fram i Googles sökresultat nu är föremål för polisutredning – dock inte för Googlemanipulation, det är inte brottsligt än, men för att helt enkelt ha betett sig bedrägligt mot sina kunder… Känns som att rättvisan segrade där – och det hade den knappast gjort om inte Googlefaktorn hade spelat in. Google blir nyheter! Alltid. Googles ställning är unik, och man kan gilla det eller hata det, men man måste inse det: Ingen annan enskild aktör har så stor makt över hur vi formar vår världsbild i dag. Ingen annan är ens i närheten.

0 svar på “Söndag kväll på tåget

  1. Det har förresten börjat uppstå en del pannrynkor i utvecklarlägret angående Google(s sökresultat) det sista. Inte bara utvecklare förresten, men också andra som märker att scrapers (dvs. sajter som bygger på att ograciöst sno andras material) ofta rankar ut originalen. Etc. Håller Google på att börja suga? Atwood har några tankar.

  2. Men du, seriöst, det börjar rassla rejält nu. Jag hör det mer och mer, från alla möjliga håll och kantar. The South Tower verkar fanimig vara på väg ned.

  3. Tjaaa… Men Google gör 2010 sitt bästa år. Att en del utvecklare har tekniska synpunkter på marginalen och att riktigt webbnördiga personer säger saker som att ”RSS är dött” eller ”webben är död”… Det brukar betyda exakt inget alls för hur gemene man använder internet. I alla fall inte på längre tid än vad de flesta tror. Så jag tror att någon har glömt att tömma papperskorgarna på sjuttiosjunde våningen i South Tower. På sin höjd.

  4. ”Tekniska synpunkter på marginalen”? Först skriver du ett helt kapitel om Valentin och sen när det börjar hända i stor skala (en variant av det i alla fall) så yrar du om webbnördiga personer som säger att webben är död.

    Du som älskar att ha fel: Jag hoppas verkligen att du inte har det denna gång. Men se inte bort från att det har börjat ryka lite i papperskorgarna på floor 77.

    Altavista har förresten bestämt sig för att lägga ned. Femton år är en web eternity och att Google 2010 gjorde sitt bästa år betyder exakt ingenting alls för hur gemene man använder internet om en stund.

  5. Alla imperier går ju under, sägs det, men jag har ändå trott att Google hänger i längre och mer och bättre än de flesta andra. Mycket pengar, bra folk, förhållandevis liten organisation, sjukt stora marginaler, mycket ”digital grundforskning” och befintligt världsherravälde med sjuka mängder goodwill. De får verkligen börja suga le grande banana för att tappa på allvar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *