Andreas Ekström

Intro

Andreas liten

Hittills

5C04C647-5B3C-4954-BFF6-C52AE35A335D

Föreläsningar

Böcker

Länkar

Om upphovsrätt

English

Som officiant

St Jakobs

I Lund finns ett stenugnsbageri, alldeles nyöppnat. I helgen som gick var mor och far på besök. Jag hade en skaldjursbisque på spisen och ville fixa riktigt bra bröd till. Så vi gick ut på stan för att köa en halvtimme för att få Skånes bästa bröd.

Det är något alldeles otroligt vad detta stenugnsbageri tycks betyda för människorna i Lund.

”Brödköer. Det är ju som ransonering i krigstid”, sa pappa häpet.

Han fattade i och för sig precis varför när vi sedan satt till bords. St Jakobs drivs av bagaren Mattias Mårtensson, som golvade Stockholm med Valhallabageriet. Nu har han flyttat till Lund för att tälja guld. Jag är väldigt svag för sådana stories: Dunderkompetens leder till jättehit. Hoppas bara han orkar.

(Här finns artikeln i Sydsvenskan.)

***

Det är något oemotståndligt med en riktigt bra rubrik

***

Jag fortsätter mitt nesliga förföljande av Lennart Hellsing.

10 Kommentarer

  1. […] till Andreas Ekström för tipset. Taggad med:Mattias Mårtensson, Sankt Jakobs Stenungsbageri « Matdistriktet […]



  2. Linda Backlund den 13 mars, 2009 kl 01:57

    Jag slogs själv av det härom helgen. Men det är värt det. Deras dillbröd är makalöst. I mina kvarter i Malmö har vi Vendel brödbutik. Nog så goda bröd men jag saknar känslan av att de bakas där, på plats och den ljuvliga doften som sprids ut på gatan.



  3. Andreas Ekström den 13 mars, 2009 kl 02:47

    Ja, lokalen är halva storyn för St Jakobs. Gamla Bengtsons Ost, en smått mytisk plats! Trängseln, det provisoriska, teglet som hotar att ramla ner, och så imman och doften…



  4. Dag den 13 mars, 2009 kl 04:42

    ”Svårt att få nykter korridor full”

    Lundagård angående AFB:s satsning på en drogfri korridor på Delphi. Jag fnissar fortfarande, tre veckor efteråt.



  5. Andreas Ekström den 13 mars, 2009 kl 04:46

    Jävligt bra! Här är en fin också: ”Konst eller anus”. Finns på Sydsvenskan.se i detta nu.



  6. Anna den 13 mars, 2009 kl 05:20

    Man kan skaffa sin egen lilla stenugn genom att köpa en baksten från närmaste huggeri….och surdegen görs på några dagar sedan kan man baka fantastiska bröd själv nästan gratis…borde testa!



  7. Andreas Ekström den 13 mars, 2009 kl 05:26

    Du har rätt, det borde jag. Men jag är liksom ingen bagare av naturen, jag är mera kock, det är något slags skillnad i approachen när man gör de här två sakerna som gör att jag liksom känner mig mer hemma i matlagning än i bakande… Kanske att bakning kräver recept rätt ofta, jag är lite kass på recept.



  8. maria den 13 mars, 2009 kl 07:21

    Jag älskar Lennart! Vi har hittills bara en bok med honom, och den står högtidligt och väntar på en hylla tills dottern blir tillräckligt stor för att inte riva boken i smådelar när hon försöker bläddra själv.

    Jag vet ingen barnboksförfattare jag själv borde läst mer både som barn och som vuxen, då hade jag inte blivit så snusförnuftig och inlåst i små lådor, kanske?



  9. Monica Ohlson den 5 juli, 2009 kl 11:47

    Baksten, vilket material är bäst? Tjocklek? Tänkte försöka beställa en själv.



  10. Andreas Ekström den 5 juli, 2009 kl 02:25

    Ingen aning tyvärr…



Lämna en kommentar





Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.