Stryk, flytta, skriv till

Det är sällan jag längtar efter att vara redaktör, att gå igenom texter, sy ihop saker. Men när jag i fredags läste Torbjörn Nilssons långa reportage i Fokus om juridikens ökande inflytande över svensk politik, då kliade det verkligen i fingrarna. Det var så bra – men hade ändå behövt så mycket mer uppstyrning, så mycket mer pedagogik. Reportageidén är klockren, och de är verkligen något på spåret. Men stringensen saknades, trots de många högklassiga inslagen. Nu ska det sägas att det är ovanligt när det gäller den här skribenten. Torbjörn Nilsson är ett superfynd när det gäller att skildra politik på ett levande sätt.

Som många andra är jag nyfiken på vad Fokus och Filter kommer att göra för, med och mot varann. Och jag har fortfarande kvar känslan: Jag ser verkligen fram emot nästa Filter-nummer, men vad det gäller Fokus är jag alltid mer sugen på att se vad de har än att att faktiskt sedan läsa det.