SvD

När jag läser Kaj Schuelers helgkrönika om Olof Lagercrantz och livet på svenska kulturredaktioner i Svenska Dagbladet slår det mig: Han är ju inte kulturchef där, utan tillförordnad kulturchef.

Varför i hela friden då? Ja, han kanske inte själv vill ta jobbet långsiktigt, men jag kan ju inte se att sidorna skulle vara på något sätt sämre eller att han på något sätt skulle vara okvalificerad – tvärt om. Jag gillar hans stil, jag gillar hans passionerade litteraturintresse, jag gillar till och med att han har börjat följa mitt exempel och komma till Nobelbiblioteket den första arbetsdagen på det nya året för att vara med då den femtioåriga prissekretessen bryts. (Pasternak-året fick jag dessutom storstryk: Han hade klokt nog förberett genom att läsa Tage Erlanders dagbok, och fick med den politiska dimensionen på ett sätt som jag inte var i närheten av…)

***

Och när vi ändå pratar om Svenska Dagbladet: ärkekonservative Roland Poirer-Martinsson är svår att förbigå, om inte annat för att han företräder en lite ovanligare linje i svensk politisk offentlighet, och gör det utan att fördenskull framstå som ett freak… Läs till exempel hans fundering om varför utbildning tydligen inte en avgörande kvalifikation för en socialdemokratisk partiledare.

0 svar på “SvD

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *