Andreas Ekström

Intro

Andreas liten

Hittills

5C04C647-5B3C-4954-BFF6-C52AE35A335D

Föreläsningar

Böcker

Länkar

Om upphovsrätt

English

Som officiant

The Economist har lokalredaktion i 031

Tar mig igenom lite gamla tidningshögar. The Economist, sådär sex veckor gammal:

Älskar det här! Alla delstaternas namn är utskrivna som dåliga vitsar på temat skuld, underskott och lån. South Caroloana, Taxes, Riskonsin, Draine, Marylend, Brokelahoma och min personliga favorit: Nada.

***

Man måste fatta hetsen i den ekonomiska diskussionen i USA just nu. New Jersey-guvernören Chris Christie framstår plötsligt som en frälsare när han säger stopp och belägg till allt. Han gör tvärt om: Han säger till folk vad de rimligen inte vill höra. Vi är bankrutt. Jag vet att vi håller på med ett viktigt tunnelbygge här borta, men det upphör nu för VI HAR INTE RÅD. Han pressades härom veckan i någon talkshow: ska han ställa upp i presidentvalet? Han sa, förmodligen, sanningen där med:

”Close that door and nail it shut.”

2 Kommentarer

  1. Thomas den 12 mars, 2011 kl 01:30

    Mmm – men färsök säga på andra sidan Hudson River att ”vi har inte råd att göra nåt åt den där gropen i närheten av Wall Street, särskilt inte att bygga något nytt där” eller ”era banker får dö, det var dom som missbedömde marknaden och nu får de btela enligt marknadens lagar: vi har inte råd” (vilket ju är ett fullständigt oantastligt faktapåstående men samtidigt innebär att man skulle låta bankerna spela rysk roulette. Vissa investeringar är helt wnkwlt nödvändiga i ett visst läge, eller tror du att Malmö har finansiserat sin lokala boom på senare år genom att man tåligt suttit och väntat på att de lokala företagarna skulle betala tillräckligt i skatt?

    Öresundsbron byggde också på glädjekalkyler men idag är det knappast någon som bestrider att den var nödvändig om inte Malmö och hela regionen skulle tappa attraktionskraft och dynamik. Samma kommer väl att sägas om citytunneln om tio år. hade man väntat med att bygga den tills Malmö hade löst sina påträngande problem med arbetslöshet, kommunala skulder etc så hade man fått vänta tills helvetet frös igen.  2. Andreas Ekström den 13 mars, 2011 kl 04:31

    Jo, visst. Jag är inte alls säker på att Chris Christie har fattat hur man ska göra – men det är intressant med nån som i alla fall är beredd att testa något annat!Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.