Tommy Denander

Tommy Denander är ett musikaliskt multigeni. Ni har inte hört talas om honom – det har man ofta inte – men ni har troligen hört honom eller något av honom.

Och nu har jag äntligen äntligen fått tag på ett ex av Radioactives platta ”Taken” från nittiotalets början. Ni vet, ett bandnamn som rymmer supermusiker som kommer in och gör enstaka pålägg, men med en person som gemensam nämnare. Olika sångare, olika stuk. Allt är FM-rock när den är som snyggast.

Låten som fick mig att nästan börja gråta när jag nu äntligen fick höra den i en riktig stereo heter ”Stronger than yesterday”. Och saken är att jag bara hade hört en halvminut eller så, det här ljudklippet från Tommy Denanders hemsida, för att vara exakt, och alltså inte visste exakt vilka ackordföljder som väntade, hur solot spelades, hur låten började eller slutade.

Nu vet jag. Och min fru kan vittna: jag blev tårögd av ren skrattig glädje. Så här ska musik låta!

Det ni, ungjävlar. Riktig musik! Massor av moment. Harmonier. Eftertanke. Det finns inte längre. Ni kan ta era loopar och knö in i poddarna tills de exploderar. Jag är hemma och lyssnar på en riktig platta på min riktiga stereo om någon vill mig något.

***

Jag tror nu förresten, efter de senaste dagarnas förnyade sågningar, att jag är helt ensam i hela Sverige om att tycka att ”Böglobbyn” i SVT är ett roligt och lite charmigt program. Upprördheten har jag i alla fall extremt svårt att förstå.