Utrensningar

Såg att Peter Englund varit ute och handlat böcker. Samma dag, nu i helgen som gick, gjorde jag ännu en brutal utrensning.

Eftersom Englund listar, så listar jag, i alla fall några av dem. Hej då till…

”Kärlekens fem språk” av Gary Chapman. En bröllopspresent från kristna vänner. Ja, har man famlat sig fram utan den i tretton år så får man väl lita på att något av språken vi talar trots allt funkar. Ajö.

”Tre män i en båt” av Jerome K Jerome. Vissa saker blev klassiker för att tillräckligt jämförelsematerial saknades.

”Den moraliska journalisten” av Susanne Wigorts Yngvesson. Jag var inte imponerad.

”Utpressarna” av Olov Svedelid. Jag gillade Hassel när jag gick i högstadiet. Vi har ingen bestående relation, helt enkelt.

”Corporate bullshit” av Lars Melin. Ännu en bok som borde varit en blogg.

”Hörluren” av Ed McBain. Jag har nog haft tjugo McBain i hyllan. Nu är jag nere på kanske fyra. Det kan bli färre.

”Studio Sex” av Liza Marklund. Det räcker att behålla ”Sprängaren” i den serien, den var bra.

”Malin överbord” av Majorie Blyth. En sparad ungdomsbok från mammas femtiotal om en hjältemodig flygvärdinna. Eftersom bokhyllan innehåller ytterligare två Malin till mina döttrars framtida fromma så tror jag att Malin-kvoten är fylld.

”How good do we have to be?” av Harold S Kushner. Religionsfilosofiskt mumbo-jumbo.

”Du är alltså svensk?” av Lena Andersson. En fantastisk skribent. Not her finest moment, även om den är bra, och jag tror inte att jag kommer att återvända till den.

”Patrioter” av Astrid Trotzig. Eftersom jag inte för mitt liv kunde förstå varför jag skaffade den.

0 svar på “Utrensningar

  1. Hur kan du behålla Liza Marklunds ”Sprängaren” men slänga Jerome K Jeromes ”Tre män i en båt”? Är det utslag av Valborgsgalenskap?

  2. Du måste behålla Lena A! En fantastisk skildring av mänsklig ensamhet, tycker jag. Ge den till mig ska jag ge den till dig i present om något år, och låtsas som om jag glömt var den kommer ifrån. Jag ska rekommendera den så varmt att du inte har hjärta att säga att den var din från början.

  3. Crister: För att ”Sprängaren” är bättre! (Haha… nåja. Men de tre männen fyllde mig med tristess och häpen ”hur kan nån bry sig om det här”-känsla.)

    Niklas: Nej. Den är bara kass och tråkig. Du får leta efter den på Erikshjälpen…

  4. Det roligaste med Peter Englunds text — tack för länkning, jag förstår inte varför jag inte har något bokmärke till hans blogg — var slutet:

    ”I en av lådorna hittade jag ett inbundat exemplar av “Ofredsår”, men noterade, aningen surt, att den såldes för bara 30 kronor. Jag signerade den genast, i förhoppningen att det skall höja värdet med åtminstone en tia.”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *