Val

Min femåriga dotter tittar på DN och Sydsvenskan ibland på köksbordet och säger ”vem leder i dag?” – så mycket har opinionsmätandet präglat den här valrörelsen att de där staplarna i rött och blått blir hennes första medvetna minne av politik.

Överväger att försöka motverka det lite genom att göra något högtidligt av dagens röstande. Ordentliga kläder när vi går, inte vilken fläckig tröja som helst. Gott om tid att stanna och titta på hela processen. Fika på Ramklints före eller efter. Och så göra ett första försök att förklara skillnaden mellan demokrati och inte demokrati. Kan det spela roll för en femåring? (Och hur ska jag få med kungen i det där…?)

Hur som helst. Det är en lätt sak i dag: Ingen behöver ta på sig några särskilda kläder, ingen behöver fika, ingen behöver stanna i vallokalen mer än en minut.

Vi behöver göra så väldigt lite för att få utöva vår demokrati i dag. Allt ordnas för oss, medan människor dör på annat håll i kampen för att få göra samma sak. Om man får vara lite allvarlig en sekund: Vi bör hedra det med att gå och rösta.

0 svar på “Val

  1. Och så kom det _där_ partiet in i alla fall. Ingen högoddsare att det skulle ske med tanke på tidsklimatet och deras martyrstatus, men rätt beklämmande. Mona Sahlin höll det tal hon eller några andra borde ha hållit före valdagen, inte för att det säkert skulle hejdat SD, men för att det fångade stundens allvar.

  2. ”Vi behöver göra så väldigt lite för att få utöva vår demokrati i dag. Allt ordnas för oss, medan människor dör på annat håll i kampen för att få göra samma sak. Om man får vara lite allvarlig en sekund: Vi bör hedra det med att gå och rösta.”

    Låt dig gärna luras av pseudodemokratin, skitpratet om att ”din röst gör skillnad”, men undvik helst sådana där brösttoner. Man hedrar inget annat än partiapparaten och politikers maktmissbruk genom att gå och rösta. Demokrati? Har aldrig funnits, annat än som avledningsord, för att förvilla människor om var den egentliga makten finns. ”De som säger att de har makt över dig ljuger.”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *