Vissa e-böcker är jämlikare än andra

Med sådana här vänner behöver vi som tycker att en någorlunda stark upphovsrätt nära knuten till upphovsmannen är en bra grej inga fiender. (Via Peter Sunde.)

Spontant kommer jag att tänka på den praxis som svenska myndigheter har eller säger sig ha: Har du fått ett positivt besked i ett ärende som rör någon form av tillstånd, säg, ett bygglov, så ska det till oerhört starka skäl för att ett sådant besked ska återkallas eller förändras till det sämre av högre instans.

Så, en hälsning till Amazon: Sålt är sålt. Gör om, gör rätt – men gör det nästa gång. Svina inte mot folk för att ni själva inte har haft klara papper.

0 svar på “Vissa e-böcker är jämlikare än andra

  1. Om några år kommer Kindlen, eller en Kindle-liknande produkt att vara mainstream. Troligen kommer folk då, precis som med mp3:or på en Ipod, ta sig en rejäl funderare över vad man egentligen är beredd att betala för de där datamängderna man fyller sin elektroniska manick med (tryck o distributionskostnaderna är ju noll). Varje kvalitetsförsämring eller inskränkning av konsumentenupplevelsen kommer att knuffa folk ytterligare mot ett redan från början extremt lockande pirat-alternativ (för somliga säkert mer lockande än mp3hamstring från torrentnätverk); Världens samlade klassiker plus svenskabestsellerlistan nedtankad på en kväll från någon piratsajt…

    Jag överdramatiserar kanske en smula men för mig känns det som att man nu börjar närma sig den där avgörande brytpunkten (som musikindustrin passerat för många år sedan) där man på allvar ska hantera att en fysisk produkt i stor skala omvandlas till en billig, lätthanterlig datamängd. Här gäller det självklart att hålla sig väldigt väl med konsumenterna, och försöka skapa ett ”sunt och rimligt” köpbeteende redan från absolut första början.

    En sämre start än såhär går knappast att tänka sig, och för nuvarande, men kanske i ännu högre grad blivande författare, är Amazons beteende extremt dåliga nyheter.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *