Andreas Ekström

Intro

Andreas liten

Hittills

5C04C647-5B3C-4954-BFF6-C52AE35A335D

Föreläsningar

Böcker

Länkar

Om upphovsrätt

English

Som officiant

Knattereporter

Otroligt men sant: Det finns numera en Facebook-grupp för alla som varit knattereporter i Barnjournalen i SVT på den gamla goda tiden. Oskar Gunnarsson är arkitekten bakom detta.

Jag tror att det gjordes sexton säsonger, med sex knattereportrar per säsong. Det gör alltså 96 personer… Jag har tyvärr ingen namnlista, så jag kan inte jaga upp dem, men har i alla fall några fina exempel (se nedan).

För er som är för unga: Barnjournalen var motsvarigheten till Lilla Aktuellt under 70-talet och 80-talet i Sveriges Television. Varje år letade man i en rätt ambitiös process upp sex barn mellan sådär elva och fjorton och utsåg dem till knattereportrar. Och nog är vi statistiskt överrepresenterade i medie- och linslussammanhang?

* Göran Sagstuen, radiopratare.

* Lisen Forsberg, reporter på bland annat Dina pengar.

* Ayla Kabaca, programledare i SVT.

* Oskar Gunnarsson, förlagsmänniska på Semic.

* Jonas Eriksson, en av grundarna av produktionsbolaget OTW. (Och allsvensk fotbollsdomare? Jag tror att det är samma person, men jag är inte säker.)

* Peter Wolodarski, ledarskribent på Dagens Nyheter.

* Tobias Morin, skådespelare.

* Christopher Wollter, musikalartist.

Det kan finnas fler. Tidningen Journalisten gjorde aldrig något på Barnjournalen i sin serie ”plantskolan”, där man berättade vilka stjärnor som börjat på Enköpingsposten etcetera. På Facebook får vi vår revansch…

***

Bland inte helt obekanta journalister som i perioder arbetade med Barnjournalen i roller som till exempel ”vuxenreporter”, vilket är ett fantastiskt ord: Bengt Fahlström, Pelle Thörnberg, Sune Kempe, Per Helmerson, Bodil Schrewelius och sist men inte minst – den legendariske Sigge Ågren, som gästspelade en tid. Tyvärr inte samtidigt som jag var där.

3 Kommentarer

  1. Hedeblom den 13 oktober, 2008 kl 10:01

    Och alla dessa knattereportrar åkte också med Up with People? Eller anar jag ett principbrott?  2. Andreas Ekström den 14 oktober, 2008 kl 06:48

    Aha, du menar apropå min Facebook-politik? Nej, ser du, detta är finurligt: Man kan vara medlem i samma F-grupp utan att vara F-vänner!  3. Hedeblom den 14 oktober, 2008 kl 07:36

    Ah. Det är sant. Jag anade en spricka.Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.