Andreas Ekström

Intro

Andreas liten

Hittills

5C04C647-5B3C-4954-BFF6-C52AE35A335D

Föreläsningar

Böcker

Länkar

Om upphovsrätt

English

Som officiant

Allas ansvar, därmed ingens

”På internet finns det nästan aldrig en aktör som på egen hand bär ansvaret”, skriver Rasmus Fleischer i en spännande krönika hos Metro Teknik.

Det har han alldeles rätt i.

Följden av det? Det är på väg att bli på det viset att ingen enda aktör bär ansvar för någonting alls, åt någondera hållet.

Fildelarna struntar i upphovsmännen. Den amerikanska filmindustrin struntar i integritetsfrågor. Bredbandsleverantörerna struntar i innehållsdiskussionerna.

En värld av NAP-lösningar!

Det finns dagar då jag alldeles kommer av mig i min generella internetkärlek och allmänna framtidsoptimism. (Jag tror jag måste läsa lite Magnus Linton, han är en av de mest framstegspositiva men ändå reflekterat samhällskritiska skribenter jag vet. Kolla till exempel hans artikelsamling ”Kött på flykt” som jag vid utgivning recenserade i Expressen.)

5 Kommentarer

 1. Proteus den 23 april, 2009 kl 07:19

  Och ingen, ingen tänker på barnen. 2. Rasmus den 24 april, 2009 kl 06:50

  Jag tror att vi på ett stort antal plan måste återupptäcka eller återuppfinna ansvaret. Det är ingen liten uppgift. Men man hamnar nog på ett farligt spår om man alltför lättvindigt vill förlägga ansvar hos entiteter som exempelvis ”internetoperatörerna” så som nu görs – särskilt som ingen ens lyckats komma upp med en definition (även en bostadsrättsförening är ofta en bredbandsleverantör). Tyvärr har jag inga färdiga svar. 3. Proteus den 24 april, 2009 kl 06:59

  Lyckligtvis har du inga färdiga svar. 4. Andreas Ekström den 24 april, 2009 kl 09:35

  Jag tror att kollektivt ansvar alltid är extra viktigt och alltid extra svårt.

  Och hur bra erfarenheter har vi historiskt av kollektivt ansvarsutkrävande? Jag för min del befarar att ansvarslöshet ofta blir svaret. 5. Joakim Jardenberg den 29 april, 2009 kl 12:05

  Psst. Läs, eller läs om, Lawrence Lessigs The Future of Ideas. Då kommer du på spåret igen. På rätt spår 😉Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.