Almedalen 2016, lördag

Nu är det sommar. Det betyder mat och omläsning och planlöst bloggande, åtminstone för mig, som just nu är i Visby för att huvudsakligen sköta om familjen medan min fru jobbar under Almedalsveckan.

Lördagen fick en chockstart: Man vaknar i Småland. Man har fått ett brev via Kivra, den digitala inbox som en del företag och myndigheter använder. Man får besked om körförbud på sin bil och på sin släpkärra, utan föregående varning.

Avregleringen av Bilprovningen är den dummaste avregleringen någonsin, och det av ett enkelt skäl:

Bilprovningen är inte en service. Bilprovningen är en statlig kontrollinstans. Jämför med Tullverket, med Läkemedelsverket, med Kemikalieinspektionen.

Så nu har vi fått lördagsöppet och lite mer ansträngt glad personal – men inget system med kallelser. Bara ett körförbud, utan föregående varning. Vansinne.

Men, surpris: avregleringen har ju medfört lördagsöppet också!

Så på grund av det nya sämre systemet har en förbättring införts, som gör att effekten av det dåliga i det nya systemet kan fixas med effekten av det bra! Fantastiskt. Och bilen gick igenom utan anmärkning innan vi körde ombord i Oskarshamn.

***

Kvällsmaten blev kycklingpaprikás, en av mina favoritgrytor, så väldigt enkel att göra både god och varierad. Bryn lite hackad lök av olika slag och kanske nån annan grönsak i en järngryta. Bryn också kycklingbitar, gärna med ben. Salta, peppra och tillsätt generöst med bra paprikapulver, gärna ett par olika sorter om huset förmår. Låt sedan puttra länge med crème fraîche och kanske lite yoghurt eller gräddfil eller mjölk eller grädde. Man vill åt en viss grynighet. Kycklingfond om du är osäker på smakbalansen.

***

Och så omläsningen då. I går kväll twittrade Fredrik Wikingsson en hälsning – vi känner inte varann, men har en del gemensamma kolleger och vänner – som gjorde mig glad. Då mindes jag plötsligt den där dagen för tre år sedan när jag gjorde ett arbetsplatsreportage med Filip och Fredrik, och helt enkelt hängde med under en ”Breaking News”-dag.

Om man läser det reportaget för närvaron, och så sedan Jan Gradvalls text för analys och historia lite längre bakåt i tiden, och så slutligen Fredriks egen Instagramtext om Filip, ompublicerad i Expressen helt nyligen, för att förstå deras inbördes relation, så tror jag att man kan säga att man rätt så bra kan fatta hela det märkliga mediefenomen som Filip och Fredrik är och har varit nu i femton år eller mer.

2 svar på “Almedalen 2016, lördag

  1. Får du INTE kallelser till bilprovning? Jag får drösar med riktad reklam om erbjudanden att besiktiga min bil före det där datumet jag aldrig någonsin hade kommit ihåg ifall jag var tvungen.

    Jo, jag inser det komiska i att kalla reklam för kallelse men för min del så funkar det (jag slipper körförbud). De första kommer så tidigt att när de ”bästa” (läs billigaste) dimper ner så har jag redan besiktigat bilen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *