Andreas Ekström

Intro

Andreas liten

Hittills

5C04C647-5B3C-4954-BFF6-C52AE35A335D

Föreläsningar

Böcker

Länkar

Om upphovsrätt

English

Som officiant

Arbetsstipendium till Leif Alsheimers minne

Förra hösten hände något väldigt speciellt och ovanligt i mitt liv. En fullständig främling hörde av sig för att på ett betydande sätt hjälpa mig att göra något viktigt. Ni har hört historien om det arbetsstipendium som Leif Alsheimer begåvade mig med förut; den finns i kort sammandrag i mina minnesord över Leif i Sydsvenskan. Leif dog alltså i somras, helt oväntat, efter att hastigt ha insjuknat.

Redan då jag fick stipendiet av Leif dök idén upp: Jag skulle ju kunna skänka en del av pengarna vidare. Om projektet går plus. Om jag tycker att jag har råd.

I dag känns det självklart att göra det. Och i dag, samtidigt som det här blogginlägget publiceras, berättar jag historien om Leif Alsheimers donation för dem som vill lyssna på SSWC och utlyser ett arbetsstipendium till Leif Alsheimers minne. (I det här tv-inslaget, mellan minut tolv och minut femton ungefär, kan ni se mig berätta på plats på Tjärö.)

Principerna är enkla:

1. Stipendiet, om 10 000 kronor, utbetalas till den som arbetar med ett journalistiskt projekt i bokform.

2. För att komma ifråga måste skribenten ha ett förlagskontrakt för den aktuella boken.

3. Den som tar emot stipendiet får använda pengarna efter eget gottfinnande, men förväntas i Leif Alsheimers anda skänka hela eller delar av beloppet vidare till liknande projekt då möjlighet gives och royaltyn från det egna projektet betalats ut.

4. Ansökan skickas med papperspost till Andreas Ekström, 205 05 Malmö, senast den 31 december 2010. Till ansökan ska kopia på förlagskontrakt enligt punkt 2 fogas.

Jag är mycket tacksam om ni som läser detta hjälper till att sprida informationen om stipendiet.

***

P.S. Och kanske undrar någon: Varför begränsningen i distributionsform? Skulle inte lika gärna ett radioprogram eller ett sajtprojekt med vällovlig journalistik få pengarna? Jo, i princip. Men Leif Alsheimer skulle aldrig (eller i alla fall inte ännu) ha resonerat så. Han älskade böcker, och höll alltid boken som ett högre medium än något annat. Det är inte säkert att han hade rätt i det – men stipendiet är till hans minne. Han får bestämma.

10 Kommentarer

 1. Julia den 14 augusti, 2010 kl 08:41

  Fint! 2. […] This post was mentioned on Twitter by Isobel Hadley-Kamptz, Andreas Ekström, Maria Mamma Telenius, Maria Mamma Telenius, Sandra Jakob and others. Sandra Jakob said: RT @andreasekstrom: Det här är viktigt för mig. Sprid! http://www.andreasekstrom.se/2010/08/14/arbetsstipendium-till-leif-alsheimers-min … […] 3. Mecenatkultur | Kulturekonomi den 15 augusti, 2010 kl 04:40

  […] Journalisten Andreas Ekström, och författare till “Googlekoden”, visar nu upp ett gott exempel när han för vidare de pengar som han för ett år sedan själv fick under sitt bokskrivande, 10.000 […] 4. Henrik/enbättrevärld.nu den 16 augusti, 2010 kl 09:32

  Ett bra initiativ 🙂 5. Krister den 16 augusti, 2010 kl 12:44

  Tråkigt att höra om Leifs bortgång, så kort efter vi sågs.
  Bra initiativ Andreas. 6. Tor Billgren den 16 augusti, 2010 kl 01:12

  Lycka till med detta utmärkta initiativ! 7. […] Ekström deklarerar sitt stipendie. Share and […] 8. […] jag sätter punkt vill jag puffa för det arbetsstipendium som Andreas Ekström inrättat till minne av Leif […] 9. […] jag har hittills fått in alldeles för få ansökningar till arbetsstipendiet till Leif Alsheimers minne – trots stor uppmärksamhet då det utlystes. Åtminstone en av de sökande är en värdig […] 10. […] Jag utlyste kort därefter ett arbetsstipendium till Leifs minne, och ni kan läsa mer om detta här. […]Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.