Att förbereda hösten

Yrkeslivets tempoväxlingar kräver sin teknik. Som talare och moderator är man i allra högsta grad säsongsarbetare – september, oktober och november är de i särklass mest uppbokade månaderna på året. 

Det betyder också att när försommarens sista gig är gjort, så är det helt avgörande för mig att jag håller tempot någorlunda uppe ett par veckor till. Det är då jag har en chans att förbereda mig för det som komma skall.

Jag har alltså bokat resor och skrivit frågekort och skickat informationsmejl och ställt frågor till arrangörer, och förstås noga städat och slängt saker. 

Något av det roligaste är att läsa de böcker som behöver läsas inför Bokmässan. Programkommittén där har nämligen lärt sig att jag alltid är game. De kan ge mig vilken omöjlig soppa som helst, och jag säger glatt ja. Sedan sitter jag där med ett uppsamlingsheat med tre förskrämda poeter som inte pratar engelska och ska försöka få till ett samtal under en rubrik som har värkts fram som en trillingfödsel. Sexton personer i publiken i ett rum som rymmer två hundra, och fjorton av dem är antingen förläggare eller översättare eller ambassadpersonal.

Call me weird, men jag älskar det.

Ibland blir det nämligen kul. Ibland kommer det fram en vänligt plirande dam och ber att få ett exemplar signerat. Och jag har ju dessutom under den föregående sommaren fått läsa några böcker som jag helt säkert aldrig någonsin ens skulle ha vetat existerade.

”Vad sa du, BASKISK litteratur? Ja, på det är ju du en välkänd expert!”, skrockade DN-kollegan Björn Wiman mycket godmodigt när jag en gång var på väg in i precis ett sådant där seminarium. 

Björn är murvel ut i fingerspetsarna, han vet hur det går till, och är själv duktig på att leda scensamtal. Man läser på, man letar frågor, man gör jobbet. Det är som att plöja nämndshandlingar eller titta på en division tre-match eller ringa på blåljusnotiser. Det är ett hantverk, och om man har lite stolthet i hur man genomför det kommer man också att tycka att det är rena lyxen att få ägna sig åt det. Hög tid alltså för mig att bekanta mig med de här två författarskapen. Kom och lyssna i september!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *