Dag tre

Det här är då dag tre. Jag ska inte räkna dagarna något mer innan jag kommer i gång och skriver, det ska jag inte, men det är svårt att låta bli.

Det finns alltså några olika spår.

* Antingen skriver jag ett slags uppföljare till ”Hemliga pappan”. Men det är jag inte sugen på, även om det finns en bra konceptuell idé för hur det skulle kunna göras.

* Eller så skriver jag klart den konstiga typ prosalyriska kärleksroman som jag försökte skriva under 2005. Jag blir generad bara jag tänker på det, och vill nästan kräkas vid tanken på hur illa till mods jag skulle vara inför recensionerna. Fegt alternativ: Jag skriver klart den och bekostar och formger själv en minimalistisk paperback i hundra exemplar som jag delar ut till väl valda personer. Då har jag fått ur mig texten, men hållit mig under radar.

* Allra bäst vore att skriva en bra reportagebok, om man kan hitta en lika tydlig och avgränsad idé som, säg, Lintons ”Veganerna”. Jag har ingen sådan idé.

* Det som skulle ge det tekniskt mest lyckade resultatet vore förstås en biografi över en nu levande person, eftersom det jag gör allra bäst i mitt yrke är att intervjua folk. Men vem?

* Jag skulle gärna skriva en debattbok med politiska förtecken – här har jag en riktigt bra idé – men orkar inte med att bli stämplad som företrädare för en viss politisk linje. (Det spelar ingen roll hur många gånger jag har sagt att jag är en typiskt svensk socialliberal mittenextremist som kan rösta på lite av varje beroende på läge och kanske mest av allt hör hemma i det folkparti som inte riktigt finns längre, det som Bengt Westerberg en gång ledde. Folk tror att jag är allt från kulturvänster till pophöger ändå.)

* Sedan finns en rad andra idéer, som har det gemensamt att de är bra bokidéer – men inte för mig, åtminstone inte än på länge. Jag skulle otroligt gärna skriva en lärd essäbok om jord, till exempel, en bok som obekymrat rör sig mellan frågan om vad jord är rent biologiskt och vad jord kan betyda för känslor av härkomst och tillhörighet. Det är bara det att jag inte är jordlärd.