Dags för ny antologi

I samband med Bokmässan i Göteborg, just i dag lanseras en antologi från Tusculum förlag och Svenska journalistförbundet. Den har det stolpiga namnet ”Framtiden har redan varit här, hejat och passerat”, och jag tycker tyvärr att man får rena skamsköljningen av att nämna en sådan titel. Så jag brukar nöja mig med att kalla den ”Framtiden har redan varit här” och så muttra något ohörbart efter det.

Hur som helst. Man ska inte döma en bok efter dess titel! Det är en fin samling där några ”yngre” journalister (jag är såvitt jag kan se äldst bland de medverkande…) ger sin syn på olika aspekter av yrket som det, kanske, gestaltar sig om tio år eller så.

Jag har skrivit en text som jag tycker har ett okej tankeinnehåll, men som bitvis inte är optimalt formulerad, kan jag känna så här efteråt. Den blev bitvis lite tungrodd. Större delen av kapitlet publicerades i helgen som gick på mediebloggen Same same but different.

I korthet kan man säga att det handlar om tio grejer som har definierat journalistiken, och vilka fem av dem som är så hotade att hela yrkets existens faktiskt står på spel. (Och den som tror att jag i kapitlet också diskuterar upphovsrättsfrågan tror alldeles rätt…)

Bland de medverkande finns GP:s mobilredaktör Elin Fredrikson, som jag ofta har lagt märke till för fina featuretexter, skarpa Bang-redaktören Lawen Mohtadi, och så Emanuel Karlsten, som i princip på egen hand lyckats ändra tidningen Dagens image i den digitala världen, vilket inte är någon helt liten bedrift skulle jag vilja påstå. (Det är förresten i hans text som titelformuleringen finns. Men där, i sitt sammanhang, funkar den bra!)

I dag är det en liten happening i SJF:s monter vid femtiden, och i morgon klockan elva hålls ett lanseringsseminarium, där min närvaro har annonserats. Jag har måst ställa in, eftersom jag då i stället ska vara med och föra min farmor till den sista vilan.

0 svar på “Dags för ny antologi

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *