Det är bara att slanta upp

I dag försöker jag förklara varför svenska medier bör betala tiotusentals kronor till en av landets mest bisarra politiska gestalter, samt varför Svenska Dagbladets chefredaktör har skrivit en kalkontext.

4 svar på “Det är bara att slanta upp

 1. Men stillbilder ur en film måste väl rimligtvis falla under citaträtten?
  Det är ett mycket begränsat användande av det kompletta verket (filmen), och dessutom klart motiverat av sammanhanget.

  Och ur ett allmänt perspektiv, om den här fakturan faktiskt är giltig, måste upphovsrätten ses över. Det kan inte vara rimligt att rapportering av oegentligheter kan hindras med åberopande av ”upphovsrätt” (tänk läckande av smutsiga företagsdokument t.ex.)

 2. Det är mycket möjligt att citaträtten och PUL krockar, och både EU-rätten och svenska domstolar har ju gått in ganska hårt för långtgående PULifiering de senaste åren.

  Å andra sidan finns det copyright av olika slag. Jämför man med ett rockband som stämmer dem som salufört en konsertbootleg eller den som lagt upp en cover bandet inte godkänt i förväg på Youtube (det senare är ju närmast ett icke-brott idag) så finns det dels upphovsrätt för själva låtarna, som kompositioner, dels för den enskilda ljudupptagningen eller inspelningen. Och de båda typerna tillhör inte alltid samma personer eller händer.

  Håller med, det här är ett mycket intressant fall.

 3. När jag lyssnade på senaste avsnittet av Mattson Hellins podcast fick jag intrycket att Jan Hellin delar din uppfattning i denna fråga, avseende de rent rättsliga aspekterna i vart fall.

  En annan aspekt de diskuterade där var att nyhetsvärdet/allmänintresset var så stort att det på något sätt skulle uttrumfa upphovsrätten. Mattson tycktes mena att det fanns vissa undantag i lagen som skulle motivera detta. Jag är själv inte kunnig inom området, så jag kan inte värdera de påståenden. Men onekligen skulle en rättslig tvist vara intressant.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *