Pressmeddelande från Publicistklubben Södra i går

Det här är lite roligt, jag publicerar det i sin helhet:

***

Pressmeddelande (för omedelbar publicering)

SILVERTEJPEN TILL DROTTNING SILVIA

Silvertejpen, Publicistklubben Södras pris till en person som under året verkat för att göra Sverige tystare, går 2013 till drottning Silvia med följande motivering:

Drottning Silvia får Silvertejpen 2013 för försöken att med PO-anmälningar, brevkampanjer och undanglidningar försvåra den offentliga genomlysningen av statschefsfamiljens historia.

Bakgrund: Vid luciatid 2010 fick TV4:s dåvarande chef Jan Scherman ett brev från drottning Silvia, ställt till hans hemadress. Hon var upprörd över samhällsprogrammet Kalla faktas granskande reportage om hennes far, Walter Sommerlath och hans affärer i det nazistiska Tyskland. Det var upptakten till en kampanj från drottningens sida riktad mot Kalla fakta.

Drottning Silvia har inte bara agerat öppet, genom att ta initiativ till en utredning genomförd av den förre riksarkivarien Erik Norberg tillika kabinettskammarherre. I en i höst utgiven bok, ”Drottningens hemlighet” visar den tidigare Kalla fakta-chefen Johan Åsard att drottningen också ägnat sig åt mer diskret lobbyverksamhet. Med hjälp av brev och mejl har hon sökt mobilisera inflytelserika personer både i Sverige och Brasilien för sin sak.

I vintras PO-anmälde hovet fyra tidningar som publicerat en satirisk bild av konstnären Elisabeth Ohlson Wallin med anknytning till Kalla faktas Walter Sommerlath-granskning. Anmälningarna avskrevs. Men hovet gick vidare och PO-anmälde två tidningar. Expressen och Aftonbladet, som berättat om de första anmälningarna, varefter de fälldes för at ha brutit PO-systemets hederskodex.

Att drottning Silvia vill försvara sin far kan tyckas förståeligt. Men när hon utnyttjar sin ställning till att aktivt motarbeta seriös undersökande journalistik blandar hon samman roller på ett olämpligt sätt. Som representant för Sverige bör hon försvara värden som transparens och journalistiskt oberoende, inte underminera dem.

Silvertejpen delades första gången ut 2012. Då gick det till Carsten Rose, divisionschef vid Skånes universitetssjukhus för hans försök att sätta munkavle på läkare och sjuksköterskor som gjort sin oro över framtiden för den skånska cancervården offentlig.

Priset består av en rulle silvertejp samt ett diplom. Det offentliggörs vid PK Södras julmöte på Moriska paviljongen i Malmö den 16 december, och delas ut till pristagaren eller en representant för honom/henne vid årsmötet i februari.

Publicistklubbens Södra sektion har medlemmar i Skåne, Blekinge och delar av Småland.

3 svar på “Pressmeddelande från Publicistklubben Södra i går

 1. Ett bra val! Och nästa års vinnare känns nästan klara redan nu, eller hur? Det bör gå till Expressen med Baas och Mattsson i spetsen…

 2. Ha! Utmärkt pris och mottagare!

  Jag har förslag till ett annat pris som kan delas ut i branschen – Årets Guldspray!
  En sprayburk med guldfärg till journalister som ser dramatik i det triviala,
  som hyllar det normala och som förgyller skräp för att det är vad folk vill ha.
  Kandidater kan sökas bland de som gör journalistik till en del av underhållningsindustrin och som tycker att deras känslor gör det oviktiga viktigt och som lever i symbios med kändisar.
  Vad vore hovet, sporten och idolerna utan journalistiken, utan löpen och alla dessa galor på bästa sändningstid? Oglamouröst strunt. Första burken kan ges till någon tidning som under stort allvar delar ut pris till en kändis som hoppar, skuttar och skenar till allmänt nöje och ingen nytta.

 3. Göran: Inte alls, de har ju verkat för ett samhälle där alla ska stå för sina åsikter och tala fritt, de vore inte bra pristagare i det här fallet.

  Nils: Haha, den är inte dum…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *