Det ofokuserade tyckandet

Tiden måste komma då den osignerade ledaren slutligen försvinner ur svensk press. Tanken på att det skulle kunna finnas någon sorts kollektiv åsikt ter sig allt märkligare, så som den offentliga debatten har utvecklats.

Därför är det så konstigt och onödigt att den ännu inte ettåriga Fokus valde att ha en osignerad ledare – först i tidningen, dessutom.

Varje vecka får vi nu ett omslag på ett tydligt tema, som förra veckans, om amning. Här ska avslöjas, kartläggas, berättas, säger omslaget.

Men först måste man passera Gå och inkassera redaktörernas sakpolitiska ståndpunkt i den fråga man några sidor senare lovar att objektivt hantera.

Det blir ju kalkon.

Fokus skulle kunna rädda det hela något genom att ta en anglosaxisk sväng på det hela och lägga ledaren sist: ”first news – then views”. Det skulle mejka mer sens.

Men allra vettigast, när man har satsat på en dålig idé, är förstås att bara lämna den utan vidare.

***

Visst måste Carl Bildt vara den första ministern som har en blogg då han tillträder? (Han har faktiskt till och med tillfälligtvis två.) Och så hemsidan förstås. Ska bli spännande att se om han fortsätter. Det blir i så fall den mest uppenbara ”policy-making” den svenska bloggosfären hittills sett.