En kioskvältare och en som kanske inte välter någon kiosk

Jag måste be varje samhällsintresserad person att läsa det här, min intervju med Simon Lundström som dömdes för barnpornografibrott på grund av sin japanska seriesamling. Har aldrig skrivit någon enskild text som har spritts så mycket i sociala medier förut, och med tanke på vad Simon Lundström har råkat ut för är det mer än begripligt.

***

Och om det där var en exceptionell story, så är väl den här mer ordinär, det är en intervju med Mauro Scocco gjord på telefon. Sådant välter kanske inga kiosker, men kan också vara lite kul att göra…

0 svar på “En kioskvältare och en som kanske inte välter någon kiosk

 1. Sjukt. Och självklart är svensk polis inblandade, de är ju störst i Sverige på ondsinnad dumhet och inkompetens.

 2. Man kan, till att börja med, med till visshet gränsande sannolikhet konstatera att den text som du länkar till förmodligen utgör grovt förtal i juridisk mening. Jag har ingen stark personlig uppfattning om vad som är rätt eller fel i detta, men kan konstatera att väldigt många tycker att domen mot SL är väldigt konstig, eller åtminstone att lagen är det. Det är rimligt att en tidning skriver om fallet. (Sedan exakt vad som ska vara med i artikeln – det är en grannlaga fråga. Research inför skrivandet är i vart fall synnerligen grundligt gjord, och jag tror att alla fakta i texten är korrekta.)

 3. Andreas, om du har gjort ditt arbete (research) så kan du också informera läsarna om vari det grova förtalet i vårt inlägg skulle bestå av? Vi brukar inte förtala människor i vår blogg. Vi brukar återge fakta, även sådan som kanske kan vara svår att smälta.

  Eller kan det möjligtvis vara så tråkigt att det är våra åsikter om att domen bör fastställas av HD som gör att man kan peka ut oss som lögnaktiga och för spridande av förtal?

  Du får väldigt gärna motivera,

  Sedan en liten fråga. Varför är det så viktigt att framställa det som att polisen på ren jävulskap gick hem till SL för att göra husrannsakan? Vet inte journalister att det krävs ganska grova brottsanklagelser och en hel del substans i dessa för att få tillstånd ett sådant beslut av åklagaren?

  Har du förövrigt lyssnat på vad de enda journalisterna i Sverige som sett bilderna han dömdes av tycker om dom?
  http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=2795&artikel=3926851 och här: http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=2795&artikel=4101643

  Där bekräftar både polis och journalister att det rör sig om barn i fem års åldern som penetreras av en vuxen man m.m En gåta för oss hur man kan försvara sådant. Äkta eller tecknat så är det i högsta grad en fråga om barn som sexobjekt. Vill ha det så?

  Det här handlar inte om yttrandefrihet eftersom barnporren inte ingår i den delen av grundlagen.

  Det handlar heller inte om mangaöversättarens mänskliga rättigheter. Snarare barns mänskliga rättigheter och då i synnerhet enligt artikel 34 i barnkonventionen där konventionsländerna åtagit sig för att skydda dem från alla former av sexuella övergrepp. Och där kommer vi till bilderna. Dessa barnporrbilder används inte bara som onaniobjekt åt pedofiler (vilket samhället inte ska bidra med) Bilderna används bla för att grooma barn och förbereda dom för övergrepp. Syftet är att ”normalisera” övergreppen för barn. Står i åtskilliga domar hur barn som blivit utsata för våldtäkter först fått titta på både vanlig porr och barnporr tillsammans med förövaren där han lurar barn att det är ”normalt”.

  Varför inte vända på steken: varför behövs barnporr? Varför är den så viktig och för vem skull kämpar man för att få behålla den?

  Är innerligt trött på att höra om ”offerlösa” brott eftersom jag aldrig hört någon uttala sig så om exempel hastighetsbegränsningarna. De som åker fast för fortkörning gör ju sig skyldiga till offerlösa brott. Samma sak gör dom som åker fast för att inte ha på sig bilbältet. Var finns lobbyismen för dessa morallagar och offerlösa brott?

  När tänker ni gå ut och kämpa för alla de stackare som fastnar i fartkontroller och får böta tusentals kronor och ibland blir av med körkortet som kan vara enda källan till försörjning?

  Jag undrar hur det känns att vara en vettig vuxen (trodde Ekström var det) och försvara den här typen av brottslighet som animerad barnporr de facto är? Förstår inte varför en del anser att det är så extremt viktigt att tillåta sexualisering av barn.

  Det är inte förbjudet att rita egna barnporrbilder så länge de inte sprids vidare och bara används för eget bruk. Varför inte uppmuntra pedofiler att skaffa sig kritor och papper istället för att underlätta deras ivriga försök att få allmänheten att betrakta barn som sexobjekt. Vilket naturligtvis aldrig kommer att ske. Förstår ni vilka det är ni hjälper? Det är inte barnen!

  Det står i SL domen att bilderna han åkte fast för och dömdes för var grova. Det finns omkring 8 bilder med vuxna som våldtar barn på olika sätt. Det är inte fråga om nakna älvor som dansar vackert på en äng…

  Det står i domen att bilderna SL dömdes för INTE har något med hans arbetet att göra! Det var enstaka bilder han hämtat på nätet och hade inget med yrkesrollen att göra.

  Animerad barnporr är förövrigt även förbjudet i Japan också. Sexövergreppen på barn i Japan har ökat markant. Så den där tillåtande asiatiska inställningen till barnporr börjar bli en myt som sprids vidare. Fler länder bekämpar detta och Sverige är inte ensamt om att ha förbjudit animerad barnporr.

  Jag tycker media gör pedofiler och andra barnporrkonsumenter en jättetjänst när ni kämpar för deras rätt att använda animerad barnporr, samtidigt gör ni barnen en enorm otjänst.

  Vem vet, nästa gång är det kanske dina barn som sitter hos någon du litar på och tittar på tecknade barnporrbilder och tror att det den vuxne sedan gör med barnet är normalt….

 4. Lagen har sina svagheter. Men så länge den ser ut som den gör är det människor som Simon och hans gelikar som ska anpassa sig och inte tvärtom.

  Tanja S som var med på radio1 idag, hon är mangafantast. Hon har stenkoll på vad som är lagligt och vad som inte är det. Märkligt att en som Simon – som arbetar med det – inte har det.

 5. Hej ”Suspicio”, vem eller vilka du/ni nu är.

  Om man tittar på förtalsbrottet som sådant och på tryckfrihetsförordningen inser man snart att alla brott där blir en fråga om en rätt grannlaga bedömning. Helt säker kan man alltså sällan vara. Men att i insinuanta ordalag utpeka en lätt identifierbar person som barnvåldtäktsman som ni gör på er blogg? Jag vågar nog säga att en tryckfrihetsjury inte skulle ha tvekat så väldigt mycket vid en rättegång.

  (Men läs gärna mer om tryckfrihetsförordningen, den är komplex och viktig. En avgörande insikt där handlar om detta: Publicering av sakligt sett korrekta uppgifter kan vara straffbara, även om de är hundra procent korrekta, om publiceringen som sådan inte är av sådant allmänintresse att publicitetsskadan för den enskilde blir underordnad. Mycket svårbedömt i många fall!)

  ***

  I övrigt – jag kan bara konstatera att samhället genom två rättsinstanser har bedömt personen skyldig till brott. Som en konsekvens av det har han förlorat sin försörjning. Samtidigt finns det en del tongivande personer som tycker att både lagen och domen är anmärkningsvärda. Då blir det rimligt att rapportera om det.

  Du/ni blandar ihop vem som försvarar vad i ett svepande ”ni” som tycks lika mycket riktat till mig som artikelförfattare som till personer som uttalar sig i den. Jag har ingen stark personlig uppfattning i den här frågan – jag ser bara att det är en historia som inte är riktigt svartvit, och som därför förtjänar att berättas.

 6. Tack Andreas. Inte mening att peka ut dig som vare sig det ena eller andra. Skulle dock vara intressant och veta om så många av de som hävdat sig stå för rätten att förmedla och inneha barnporr skulle vara lika angelägna om de kände till vad sex av bilderna egentligen föreställer och om hur lätt det är att med ett knapptryck omvandla ett riktigt övergrepp till en tecknad sådan.

  Men nog om det. Ska inte tjata sönder din blogg. Jo, vi känner till att man bli anmäld för förtal även om man är saklig. Men i det här fallet har vi inte gått ut med något som inte redan finns ute på nätet. Så då blir vi i så fall många som kommer bli stämda. Vi har i övrigt inte vid något sammanhang påstått att han är en barnvåldtäktsman. Vi har skrivit det som han och andra skrivit att husrannsakan gjordes hos honom med anledning av misstankar om övergrepp på ett barn. Förvisso omformulerar han sig annorlunda att det berodde på något mamman sagt. Men vi vill nyansera detta med ingrepp från statsmakten och berätta att det inte är så lätt att få till stånd en husrannsakan på att någon bara anklagar en person för ett brott. Det ska finnas en hel del substans i brottsanklagelsen.

  Vi anser inte att man ska fortsätta sprida andras lögner vidare utan vill bidra med att förtydliga fakta.

  Föresten, SL ligger illa till angående förtal. Han pekar ut en person som lögnare på nätet och detta har fått allvarliga konsekvenser för den personen. Men det kanske vi skriver om när vi fått mer info om fallet. Ifall det blir något.

  Hoppas i övrigt du tar dig tid att lyssna igenom mediernas inslag på 7 minuter i länken vi skickade dig. Där beskriver journalisterna de grövsta bilderna i mangadomen.

  Tack för att du tog dig tid att besvara vårt inlägg.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *