En krystad idé

Filter nummer två har kommit, och den har lyckats med något extremt ovanligt för en nystartad tidning: Det andra försöket är sämre än det första.

Filter ter sig i mina ögon ofokuserad och fladdrig. De långa reportagen – som det om den ”hemlige” konstkungen – är ett typexempel på hur resultatet blir när man som redaktör och reporter har pratat så mycket om ett jobb att man glömmer hur lite läsaren vet. Det kommer aldrig till sak. Det blir aldrig tydligt.

Tidningen handlar om allt, och därmed om inget. Kalenderkopplingen, det som ska vara Filters hela sammanhållande idé, är extremt långsökt. ”Filter var med när”, visst, det är ju så man gör bra reportage – men Filter kan alltså inte vara med om det inte händer något i ärendet de närmsta två månaderna också. Detta något kan tydligen vara hur irrelevant för läsarna som helst. (I reportaget om rymdturismen är det något slags tekniskt viktig provflygning som är kalenderkopplingen. Utmärkt, om man hade gjort ”Popular Flying”. Nu blir det bara krystat.)

Jag förstår ännu inte varför Filter finns. Väntar ändå – på grund av fin finish i många detaljer och många eleganta småsaker som fångar mig – med intresse på nummer tre som kommer på sensommaren.

0 svar på “En krystad idé

 1. Här snackar vi storsläggan, sågen och yxan på en och samma gång. Du fullständigt manglar Filter, och jag tycker det är rätt oförtjänt. Det finns en uppsjö av tidningar i det här landet som är sämre än Filter. Kan du nämna en som är bättre? Och vad tycker du om den journalistiska kvaliteten? Är den också urusel och sämst?

 2. ”Också urusel och sämst”? Jag har inte sagt varken urusel eller sämst…Detta är inte en ”fullständig mangling”, då blir det mycket blodigare…

  Nej, Filter har alltså många kvaliteter, vilket jag också har skrivit här ovan och även i ett tidigare inlägg. Men någon borde säga åt Filter att släppa idén med kalenderkoppling och i stället lita på sin egen kompetens vad det gäller att göra en bra reportagetidning.

  Kraven på Filter är dock lite högre än kraven på till exempel Fokus – eftersom svansföringen hos redaktörerna är mycket hög, liksom nivån på deras kompetens.

  Här är fem tidningar som i sin nisch i dag är bättre än Filter: Offside, Sonic, Sydsvenskan, Opus och ALT. (Det blir alltså äpplen och päron, eftersom det bara finns en tidning i Sverige i Filters genre… Vilket i sin tur gör tanken med en jämförelse lite konstig egentligen.)

 3. De positiva frön jag hittar är ”fin finish i många detaljer och många eleganta småsaker”. Jag tycker att Filter är en läsvärd tidning även i större drag än så. Jag tycker texterna är välskrivna, och reportagen – som spretar i positiv bemärkelse – har en relavant koppling i tiden. Det vore synd att släppa idén med kalenderkopplingen, eftersom det i kombination med hög nivå på journalistiken gör Filter till en tidning som sticker ut.

  Jag håller med dig om att Offside och Sonic är riktigt bra tidningar. De övriga tre har jag läst för lite för att kunna ta ställning till.

  Kul med diskussion!

 4. Ja, verkligen! Jag har bara helt nyligen ”smygöppnat” kommentarsfunktionen här, i anslutning till att jag slutade med Hemliga pappan-bloggen. Jag har trott att de läsare jag har här inte är så kommentarsbenägna…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *