Fjärde i advent

I dag utkommer DN Söndag. Om den inte snart börjar fyllas med lite mer substans och lite färre handväskor kan det hända att jag slutar öppna den.

***

Har sett en del sågningar av den i mitt tycke mycket lovande – men självklart ännu inte färdigutvecklade – musiktjänsten Spotify. Dessa sågningar kommer som det tycks alltid från personer som på det hela taget tycker att fri nedladdning av allt är en för alla inblandade bra modell. Naturligtvis. Jämfört med att bara ta vad man vill ha av allt och alla hela tiden har Spotify förstås sina svagheter.

***

Skicka ordet ”poesi” som SMS till nummer 72580. Det är gratis. Du kommer inte att störas. Du kommer inte att ångra det. Lita nu på mig.

0 svar på “Fjärde i advent

 1. Spotifys problem är ju att den fållar in folk till storbolagens redan etablerade artister igen. Det är ont om små artister från oeberoende bolag (inget IQ, knappt nåt Momus) och till och med kända och historiskt viktiga artister som t.ex. Sparks, Lalo Schifrin och King Crimson är ytterst torftigt representerade. Det är säkert jättebra om man gillar Bruce, Britney, Uggla, Scooter et.al., men har man bara liiite esoterisk smak så är det ett nästan helt meningslöst program (även om jag faktiskt hittade John Barrys soundtrack till Boom!, men det var den första glada överraskningen på 50 sökningar – och sen fanns det inget sätt för mig att ladda ned den permanent för en rimlig penning).

 2. @John: Spotify har idag ca 2,2 miljoner låtar. Ditt uttalande om etablerade artister faller på sin egen orimlighet då endast en liten procent av utbudet kan vara mainstream i teorin.

  ”men har man bara liiite esoterisk smak så är det ett nästan helt meningslöst program”

  Skulle vilja säga att det där är kvalificerat skitsnack. Vissa genrer är sämre representerade i nuläget (särskilt hiphop och viss elektronisk musik), men totalt sett finns det otroliga mängder smal musik.

 3. 2,2 miljoner låtar är en spottloska i havet när man talar bara om rockmusikens grundutbud. Kanske finns det mycket jättesmala garagerockband, reggaeartister eller…tja, jag vet inte, kanske eurotechno.

  Jag vet bara att ungefär varannan sökning jag gör ger magert resultat. När ett band som Mercuryprisbelönade Elbow bara har med sin senaste skiva och man får begränsade eller inga träffar på It Bites, Vegas, Aztec Camera, The Herbaliser, No-Man, Blue Nile, XTC, David Shire, Eleven, Gentle Giant, Bigelf (did you mean ”bagels”?) och Pure Reason Revolution – inget av dem sådär särskilt brutalobskyrt – så är det rätt fattigt.

 4. ”2,2 miljoner låtar är en spottloska i havet när man talar bara om rockmusikens grundutbud.”

  John, nu är du ute och cyklar igen. Försök räkna lite på vad som är rimligt innan du spottar ur dig helt osannolika påståenden.

  Alltid bra när Spotifyskeptikerna bekänner färg med konkreta exempel. Det blir så mycket lättare att bemöta deras argument då. Låt mig få granska dina artister.

  En kul detalj var ju att det bara var två av dina exempel som inte fanns representerade med egna album på Spotify: Pure Reason Revolution och David Shire. Elbows tidiga saknar jag också, men de kommer säkert så småningom då de ligger på ett bolag som Spotify har avtal med.

  I övrigt blir det kul att försöka förstå hur du resonerar. Supersmå band som In Bites (4 album!) och Vegas (1 album) finns på Spotify. Bigelf har ett album med, liksom No-Man. Eleven är det lite oklart vilket Eleven du menar, men det finns en skiva med någon av de olika Eleven-banden (som för övrigt har 56.000 lyssningar tillsammans på last.fm = brutalobskyrt).

  Blue Note har 3 skivor, Gentle Giant 4 och Aztec Camera 4.

  Sedan kommer vi till det fantastiska. Med XTC finns 12(!) skivor och The Herbalisers diskografi tycks i mina ögon vara helt komplett!

  Du har alltså med dina exempel lyckats visa att Spotify i vissa fall inte har allt, men att de har något med alla utom två band. Ett enastående facit som kommer bli bättre med tiden. Det återstår nämligen minst 2 miljoner låtar som ska läggas in.

 5. @Johan Fohlin: Så bra. Då är du garanterat inte målgruppen för Spotify. Men kanske kan du lockas den dagen Spotify kommer till mobilen…

 6. @JennyG: Jag hoppar in och hjälper lite grann. Sök på t.ex. Copyriot och hannes2peer så får du två exempel.

 7. It Bites: Bara de första två skivorna (samlingar räknar jag inte). Aztec Camera; tre av sex släppta, ett av tre som Roddy Frame. Vegas: fel band, inte det med Dave Stewart (Eurythmics) och Terry Hall (Specials m.m.) – inga duvungar i branschen. Bigelf, ett album av fyra släppta. No-Man; ett album av sex (med Steven Wilson, trots allt). Eleven; ett album av fem (kopplingarna till Chris Cornell och QotSA torde göra att de inte räknas som superobskyra). Blue Nile (inte Note); okej – bara inte den senaste, Gentle Giant; hurra! fyra skivor av ELVA släppta, XTC; inte en enda skiva sedan Nonsuch 1992, Herbaliser; en trevlig överraskning som jag inte vet hur jag missade.

  Jag strök min lista över genuint obskyra band som inte finns med alls (fast jag blev glatt överraskad att hitta Ryan Parmenter trots att varken Eyestrings eller hans morbors prylar finns med alls), men det är likförbannat illa med beskurna kataloger som Gentle Giants, Sparks, King Crimsons, Lalo Schifrins, Porcupine Trees och andras, och att såna som Last Shadow Puppets inte finns med alls.

  Det är klart att det säkert blir bättre, men jag förstår bara inte de som blir så satans impade av det hela. Det är på sin höjd rätt hyfsat om man nöjer sig med ”jag vill höra nåt, vad som helst, av band X” snarare än specifika låtar eller album – och om band X inte är för obskyrt, förstås.

 8. @John: Du förväntade dig att all musik skulle finnas direkt och blev besviken. Andra blir glada att så mycket redan finns och blir glada. Svårare än så är det inte.

  De goda nyheterna: Om Spotify har rättigheterna till ett album kommer det till sist att läggas in. Även med 10.000 inlagda låtar per dag kommer det att ta ett bra tag till.

 9. Mitt favoritband, Shithouse Explosion, är inte heller med i Spotifys utbud. Usch, vilken dålig tjänst! De har ju spelat på min fritidsgård skitmånga gånger ju!

 10. Spotify är bra för mig som gärna lyssnar på musik framför skrivbordet och på andra platser i lägenheten. Och gärna hittar ny, spännande musik, till exempel så kallade kinky covers, vad sägs om en finsk turbofolkversion av Das Model? Tyske Heino som sjunger om Kaiser Wilhelm-nostalgi, till tonerna av Fehrbelliner Reitermarsch? Eller, lite mindre crazy, denna fina samtida america-hyllning till Rubber Soul? Så blev det lite Beatles ändå.

 11. är det inte så att flera stora band själva valt att inte vara med för att de tror att de inte tjänar så mycket pengar på skivförsäljning då? t.ex. stackars fattiga metallica

 12. Så kan det säkert vara.

  Men om en upphovsman är fattig eller rik är HELT irrelevant.

  Sedan när gör man en inkomstprövning av motparten när man köper en vara eller en tjänst…?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *