Fyra år gammal rant about communists

Apropå att några IDIOTER har döpt en ny hipp medieverksamhet till CCCP – här en liten text som jag skrev i början av 2007.

***

Tv-reportern Karl-Gösta Bergström kan inte rå för att han heter som han gör. Han kan heller inte rå för att han internt på jobbet på Sveriges Television har fått smeknamnet ”KGB”. Däremot kan han styra över hur hans namn används.

Nu gör han en bejublad politisk pratshow av den sort Sverige alltid har behövt – och häromdagen kom beskedet att han får fortsatt förtroende under våren. Frågan är då om han kommer att fortsätta jobba framför en dekor där bokstäverna ”KGB” lyser i rött.

Antag att reportern i fråga hade hetat Stig-Arne Simonsson – hade han då obesvärat suttit med ”STASI” bakom sig? Eller kanske enklare ”SS”?

Självklart hade han inte det. Men något är det med den sovjetryska kommunismen som bjuder in till estetisering. Något är det som får SVT:s dekorbyggare att utan vidare skoja lite med en organisation som systematiskt torterade, förföljde och mördade. Som om det var något litet gulligt ur historien, en lustig bilmodell eller ett fult gardinmönster.

År 1990 uppgav KGB efter sökning i de egna arkiven att totalt 789 096 personer avrättades av organisationens föregångare för ”kontrarevolutionära brott” mellan 1930 och 1953. Anhöriga finns, och de finns bland annat i Sverige. För deras skull borde K-G Bergström begära en ny dekor till sitt program.

0 svar på “Fyra år gammal rant about communists

  1. Helt enig med dig. All denna törst för medial uppmärksamhet utan att känna till sin historia; visst är det respektlöst inför alla de människor som levde, plågades,våndades och dog i CCCP.
    Dessa obetämnksamma ”mediekåta” skulle få boken ”Det nya Ryssland” (Staffan Skott) på sina skrivbord med uppmaningen att ta sig igenom den. Då kanske siffran 50 miljoner döda under den regimen kan skapa ett större humanitärt djupt och eftertanke.

  2. …och på dns ledarsida rasade en skribent (klädd i fred perry-piké = nazist!!!) mot att ”hipsters” bär che guevara-t-shirts. när det kommer till dn-ranten så får väl liberalerna lära sig att che guevara alltid kommer att ha större appeal än, låt säga, en hadar cars eller en maria leissner samt att det är ”den fria marknaden” som förser ”hipster”-crowden med che guevara-tischorna. när det kommer till din rant så vågar jag på en popanalys där t ex bond-filmer inte lyckats göra skräck av KGB utan snarare gett dem en lite kultig stämpel. och handen på hjärtat: blir du lika rasande när du ser hur klassiska ”alló alló – ’emliga armén” tacklar nazismen? det må vara upprörande men i postmodernism så flyter allt.

  3. Men satir tycker jag är ”lättare”. ”Alló” gör ju inget för att framställa nassar som snygga och coola.

    Guevara kan jag för lite om för att vara säker på min sak. Men citatet som skribenten angav tycker jag verkligen stank.

    Det handlar väl ytterst om att alla vet att vänstern ”egentligen” vill väl. Och då blir det inte så noga med de historiska folkmorden.

  4. uppenbarligen finns det (oroväckande?) många personer som INTE skräms av citat och folkmord. och uppenbarligen finns det rätt många entreprenörer som inte skräms av att slå mynt på dem heller. när jag jobbade i city i london, kanske den europeiska marknadsliberalismens hjärta, var det rätt många traders som bar ”ironiska” cccp-hoodies (utan att bry sig om vad en stalin vid rodret skulle ha för konsekvenser för dem och deras likar). jag tror att donald rumsfeld summerade det bäst när han sa att ”democracy is messy”.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *