Andreas Ekström

Intro

Andreas liten

Hittills

5C04C647-5B3C-4954-BFF6-C52AE35A335D

Föreläsningar

Böcker

Länkar

Om upphovsrätt

English

Som officiant

Gästblogg

Min syster, doktoranden Anna Peixoto, surnade till när hon läste DN Debatt i morse. Här en kort gästblogg från henne – snabbare och effektivare än att försöka få replik på DN Debatt om sju veckor… Och okej, lite mindre genomslag, det medges.

***

I dagens DN berättar folkpartiet om sin syn på forskningspolitiken och vad som behövs göras för att förbättra den.

Det låter lovande – i alla fall om forskaren är verksam inom teknik och naturvetenskap.

Intressant är hur Leijonborg och Björklund följer engelskan och sätter likhetstecken mellan vetenskap (science) och naturvetenskap. Enligt Nationalencyklopedin står fortfarande vetenskap för ”(lågtyska wetenskap, eg. ’kännedom’, ’kunskap’), organiserad kunskap; som verksamhet ett systematiskt och metodiskt inhämtande av kunskap inom ett visst område. Detta kan ske genom att man samlar in och klassificerar data, gör observationer och experiment eller tolkar och analyserar tillgängligt material (t.ex. dokument, föremål) för att sedan kunna dra generella slutsatser och formulera resultat”.

Ett ”visst område” öppnar upp för samtliga vetenskaper – men om vi inte aktar oss kommer ordet vetenskap bara att förknippas med naturvetenskap. Humaniora och samhällsvetenskap kommer därmed få allt svårare att hävda sig, inte minst inom forskningspolitiken.

Anna Peixoto
Doktorand vid institutionen för arbetsvetenskap
Göteborgs universitet

2 Kommentarer

  1. Lennart Nilsson den 3 augusti, 2008 kl 06:33

    Även om exemplen (som så ofta) kommer från naturvetenskapen så finns det ingenting i artikeln som antyder att humaniora skulle vara uteslutet från denna satsning.  2. Andreas Ekström den 3 augusti, 2008 kl 11:08

    Jag förstår att du som fp-företrädare tycker att det är viktigt att påpeka det. Och du har kanske rätt!

    Icke desto mindre får artikelförfattarna finna sig i att bli tolkade utifrån vad de faktiskt skriver – vilket i det här fallet var ingenting alls om samhällsvetenskap och humaniora.Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.