Gastroskopi – mina bästa tips

För snart åtta år sedan skrev jag den text som jag tror är mitt livs mest lästa. En kollega skulle genomgå en koloskopi och ville gärna höra mina bästa tips om detta. Jag är ju väldigt van. Jag la ut tipsen här på bloggen, och om man googlar ”tips koloskopi” så blir den ofta första träff.

Nu har vi samma läge igen – jag har fått skäl att sammanfatta mina bästa tips för den som ska genomgå en gastroskopi, något jag aldrig behöver göra numera, men ofta behövde göra förr.

Håll till godo!

1. Du ska inte äta eller dricka under ett antal timmar före, du har rimligen fått en instruktion om detta. Inga konstigheter.

2. På plats får du behålla vanliga kläder men får en nål placerad i höger arm.

3. Du får svälja en minimugg med en smakfri vätska, som minskar bubbelbildning i magsäcken.

4. De sprayar sedan bedövning med en vanlig liten sprayflaska i svalget. Det smakar rejält beskt, och man känner sig sedan svullen i halsen, men det påverkar inte andningen alls – det är ju matstrupen som bedövas.

5. Sedan får man ligga på vänster sida på en kudde.

6. De monterar ett litet ”rör” som man får ha i munnen, som en tom tejprulle eller vad man ska säga, som de sätter fast med ett litet gummiband runt huvudet. Den får man för att man inte ska bita i slangen sedan. 

7. På kudden lägger de en pappershandduk eller liknande under kinden som fångar upp saliv – lite rinner det, och det kan man inte göra något åt. Bara att låta det vara.

8. När du ligger ner, så ger de sannolikt ett preparat som heter Midazolam via armen. En upplevelse jag varmt rekommenderar. Jag gissar att de börjar med 5 milligram, och på det tuppar du nästan av, förmodligen inom mindre än en minut. Man känner sig snurrig, men inte på ett obehagligt sätt – inte ett illamående, men en snurrighet. Du kan välja att testa utan också, det går! Fördelen är att du då kan gå iväg direkt efter avslutad undersökning och fortsätta med din dag.

9. Sedan får du svälja slangen på kommando. Midazolam är sådant att du hör vad de säger och kan samarbeta, men du kommer inte att märka det och du kommer inte att minnas det efteråt. 

10. Om du är halvt om halvt medveten kommer du kanske att hulka lite, men det är inget att göra åt. Man ligger där man ligger, och det går ju över snabbt. Rapar gör man en del, andningen sköter man bäst genom näsan, men det går bra att andas genom munnen också. Undersökningen tar sällan mer än fem-tio minuter.

11. Man reagerar olika på preparatet. Jag gissar att du kommer att ligga och slumra i minst två timmar. Sedan känner du dig förmodligen överraskande pigg – men var varsam! Du är inte helt klar i skallen än, du kan fortfarande få mindre minnesluckor. Du ska absolut inte köra bil i det här stadiet.