Koloskopi – mina bästa tips

Jag har Crohns sjukdom. Jag är visserligen helt symtomfri sedan många år, men det görs ändå rutinmässigt en koloskopi på mig då och då. Det låter obehagligare än det är. För en tid sedan skulle en god vän underkastas samma behandling, och frågade mig om mina bästa råd.

Jag skrev ner dem – och inser att detta ju bör bli ett veritabelt klickmonster i ett land fullt av diffusa magproblem. Så läs och njut bara!

***

1. Välj mat som inte är så fiberrik sista dygnet. Pasta eller så. I instruktionerna från sjukhuset kan man ibland få extremt överdrivna råd – typ ät inga tomater en vecka före och sådär. Helt poänglöst. (Tillägg: På mig i alla fall! Men som en sjuksköterska påpekar i kommentarerna nedan – det kan spela roll för andra. Lyd alltid doktorns ordination, är en bra ordination.)

2. Om du ska dricka Laxabon, vilket jag antar, det är det vanligaste, så ska du låta bli att äta ungefär sex timmar före. Dricka kan du däremot göra.

3. Laxabonet rörs ut i fyra liter vatten, enligt instruktionen. Jag föreslår att du rör ut pulvret i tre liter i stället, och kompletterar med juice och vatten bredvid och dricker separat. Då blir det mindre av det där ganska äckliga att dricka, men kroppen får ändå vätska nog för att göra jobbet utan problem.

4. Men! Jag brukar röra ut Laxabon i buljong i stället för vatten, antingen bara buljong på tärningar eller en egen dekokt, gärna med lite stark kryddning. Anledningen: Laxabon innehåller en del salt, och sälta går inte att dölja med juice eller saft. Man får tänka på det som en ljummen soppa, då går det klart mycket lättare att dricka.

(4b. På senare år har jag provat Citrafleet, som är illsött och citrussmakande och relativt sett mycket lätt att få i sig, och Movprep, som är lite sådär salt saft-äckligt, men inte lika äckligt som Laxabon. Movprep är inte bra att kombinera med buljong, däremot kanske ett par pressade citroner kan göra susen?)

5. Sedan är det bra att vara i rörelse, gå fram och tillbaka lite därhemma, vik tvätt, fixa grejer, lägg dig ner lite, ställ dig upp igen, så att vätskan lättare tar sig runt i kroppen.

6. Själva undersökningen är, enligt min mening och erfarenhet, betydligt enklare än man kan tro. Man får ett par engångskallingar med öppning baktill, man ligger på vänster sida på en vanlig brits och får lite bedövningssalva. Man kan här få lite muskelavslappnande medel i en spruta i armen om man vill, men jag skulle råda dig att testa utan först – medlet de kan ge verkar nämligen blixtsnabbt, så om det skulle bli kämpigare än förväntat så säger man bara till.

7. Sedan genomförs undersökningen på så vis att läkaren tämligen snabbt jobbar sig fram med endoskopet till tunntarmens början, det är en meter eller drygt det på de flesta. Här blåser de ibland in luft eller koldioxid, och det kan spänna och trycka en del. Fokus på andning och avslappning de här minuterna. Slangen är smidig, tjock som ett lillfinger.

8. Sedan upphör det eventuella obehaget. Läkaren kollar, backar sig ut bit för bit, tar något litet prov – vilket i princip inte känns alls, man har ju inga nerver i tarmen på det viset – och så är man klar. En halvtimme totalt brukar räcka och bli över i mitt fall.

Så nej, det är inte mysigt precis, men det låter otroligt mycket obehagligare än det faktiskt är.

352 svar på “Koloskopi – mina bästa tips

 1. Tack för en saklig och bra beskrivning av proceduren! Har precis kämpat i mig den sista skvätten av första laxabon-omgången och ska ge buljongen en chans imorgon förmiddag!

 2. Tack för tipsen Andreas!
  Ska göra kapselendoskopi i morgon och snart är det ju då dags att få i sig denna ljuva dryck..;-)
  Brukar fixa någon liter, sedan kommer det mesta upp.. Men ska testa med buljong denna gång!/Carolina

 3. Ja, buljong är överlägset. Se till att den har lite chili i sig så slipper du undan den värsta smaken av medlet.

 4. Jag har precis druckit sista dl av laxabonet. Är nervös för bilresan till sjukhuset. 90 km. Hur det ska gå utan toa…

 5. Åh, så bra tips! Ska testa buljongen i em när det åter är dags för Laxabon. Blandrar du pulvret i buljongen eller som vätska? I vilka proportioner?

  Och hur gör du med mediciner under fastan?

  Hoppas på svar!

  Mvh
  /Sarah

 6. Pulvret blandar jag i buljongen, som om buljongen var vatten helt enkelt. Mediciner brukar jag hoppa över under själva behandlingen men äter dem som vanligt under den korta fasteperioden före.

  1. Hej,

   Tack för en mycket bra tråd och råd! Gjorde min koloskopi idag och blev så mycket lugnare av att läsa det som stod. Undersökningen gick smidigt och till en början kändes jag knappt att den var inne en bra bit men sedan kom några svängar på tarmen vilket kändes men var helt överkomligt. Jag sa att det gjorde ont och fick smärtstillande så fort jag bad. När de passerat alla svängar så var allt obehag över. Skulle säga att för mig var det med obehag/lättare smärta än stark smärta. Är ju olika för alla men jag tycker inte man ska oroa sig. Läkarna var fantastiska och peppande! Hoppas jag kan lugna någon annan med detta. Med vänlig hälsning, Sylvia

 7. Jag måste få tacka dig igen. Du är ett geni! Tack vare buljongen fick jag i mig påsarna utan större besvär. All sälta gjorde en dessutom törstig att 2 extraliter juice slank ner av bara farten.
  Att dessutom hålla buljongen varm på spisen bidrog även till en rätt skön mättnadskänsla.

  Detta förberedande moment har alltid varit så ångestfyllt och inneburit tårar, kräk och vånda. Nu gick det som en dans! Som sagt, du är ett geni! Tack!

 8. Tusen tack Andreas! Vanlig hönsbuljong (tärning) i Laxabon lösningen gjorde susen. Det smakar bara hönsbuljong!
  Två liter kall Laxabon gick bra men när jag skulle få i mig mer … Blev du min räddning. Än en gång TACK!

 9. Hej Anders !
  Tack för all tips om Koloskopin .
  Med tanke på buljong ! Buljong terningar är inte hel klara, Behövs dem att siktas (genom Sil)

  Mvh.

  A. Amed

 10. Nej, det behövs inte, tärningen löser upp sig bra och passerar sedan lätt genom kroppen.

 11. Är det riskfriskt att åka några mil när man ska till läkaren? Så att det inte händer en olycka i bilen.

 12. I princip, ja. Men du kan ju se till att ha marginal, så att det verkar som om magen på det hela taget verkligen är tom innan du åker.

 13. jag klarar inte laxabon, kräks av det.
  Det går att få Phosphoral också om man frågar lite snällt. Det är 45 milliliter som blandas ut i 1,5-2 dl vätska som man dricker med 12 timmars mellanrum. Däremellan dricker man klara drycker i större mängd efter eget val.
  Phosphoralen har en rätt stark smak av apelsin/ingefära men jag dricker den med sugrör så det mesta hamnar så nära halsen som möjligt så det åker ner fort.

  Hellre två glas än fyra liter. *ryser av bara tanken på det*

 14. Oj tack för tips om buljongen, ska sno tipset o lämna till läkaren. Fler som behöver veta!
  Klarade 2.5l utan och resten med buljongen.
  Tack!

 15. Hej!
  Tack så jättemycket för tipset om att blanda laxabon med buljong! Det blev min räddning, för jag höll på att kräkas av smaken. Ditt tips gjorde verkligen stor skillnad!

  Ett glas uppvärmd laxabon (värmde i 30 sek i mikron) och en tsk buljongpulver. Lagom mix och nästan som kvällsmat. 🙂

  /Katarina 🙂

 16. Tack för dina tips Andreas. Har varit såååå nervös inför de här. Jag är påväg till st Göran nu och läser dina ord igen för en sista pepp!!

 17. Jag ska snart genomgå denna enligt mig mardröm. Fasar över Laxabon. Men ska testa med buljong. Håller tummarna. Tack för tipset.

 18. Du har räddat min dag! Tvingade i mig 2 liter laxabon. Tog 4 timmar. Sen hittade jag ditt tips om buljong och nu går det ju att dricka 🙂
  Tack så mycket för det grymma tipset!

 19. Hej Andreas. Mycket bra råd du ger men jag måste påpeka ett fel…man ska absolut inte äta massa tomater veckan innan! Fröerna i tomaten kan orsaka stopp i undersökningsinstrumentet. Jag jobbar på en klinik som utför koloskopier och hade faktiskt häromdagen en patient som ätit just tomater. Det blev totalstopp i instrumentet efter halva undersökningen så vi kunde inte suga upp någon vätska från tarmen och inte heller ta vävnadsprover då biopsitången inte gick att köra ner i kanalen (det är samma kanal för sug och biopsering). Det är viktigt med matrestriktionerna. Så synd om man ska behöva gå igenom alla förberedelser igen bara för lite fröer eller nötter…

 20. Tack för tips. Är extremt orolig för undersökningen; väldigt smärtsam förra gången och mycket obehag efteråt; kanske pga smärtstillande. Det du skriver lugnar lite

 21. Jag kommer få ta Movprep. Men det borde väl gå att göra buljong på?
  Aldrig druckit det eller något annat laxerande mer än lactulos 😛

 22. Tack så jätte mycket för tipsen!! Tog min första liter movprep idag och det tog ungefär 6 timmar innan jag fick ner allt. Ska testa ditt tips imorgon med buljong och hoppas verkligen det funkar för mig 🙂

 23. Dricker just nu och läser tipset. Hur blandar jag i buljong nu när jag redan gjort min första liter vistaprep?

 24. Det skulle nog ha gått bra att försiktigt värma vätskeblandningen med de kryddor du önskar. Men ännu bättre till nästa tillfälle: koka först en vanlig buljong, så god du kan, och rör ut det pulverpreparat du har fått i den buljongen. Sedan måste jag inkomma med en reservation: jag har gjort detta till Laxabon, andra preparat kan säkert reagera och smaka annorlunda – så man får prova sig fram. Lycka till!

 25. Hej
  Måste få fråga en sak såhör i elfte timmen
  Är GBP-opad och får knappt i mig 1 l/dag i vanliga fall
  För 1 måbad sen gjorde jag en endoskopi, skulle ha i mig 3 l citrafleet dygnet innan
  Gick absolut inte
  Kräks direkt när ”magen” blir för full ?
  Får inga vettiga svar fr las

 26. Oj, stackare, det låter enormt jobbigt! Jag är ju inte vårdkunnig, utan talar bara av egna erfarenheter, så jag vill vara väldigt försiktig med att föreslå något. Kanske en längre tids fasta kan göra magen tom på det vanliga viset? Men då får du ju gå hungrig längre. Hoppas du hittar ett bra sätt!

 27. Alltså. Blanda medlet med iskallt vatten o drick med sugrör. Ha en läkerol eller liknande i själva munhålan så är själva medlet INGA problem! Hur resten blir återstår att se! Ska undersökas imorrn. HJÄLP.

 28. Hej!
  Jag ska göra en koloskopi nu på onsdag och är supernervös.
  Har ingen som kör mig dit (tar ca 15 min med buss. Totalt 25 min med buss och gå.)

  Min sista liter ska jag ta kl 03-04. Jag ska vara inne vid 08. Hur lång tid tar det från att man dricker till sista toabesöket? Hur fort börjar det verka ungefär? Är rädd att jag ska behöva sitta på toa hela dagen och kvällen.

  Hur mår man efter? Tänkte eftersom jag ska ta mig hem kommunalt efter.

  Jag ska vistaprep 4l gissar på att de är ungefär samma som de ni tagit.

  Tack för bra info!

 29. Föreslår att du kör hela racet på kvällen före, och inte går upp mitt i natten för att ta det sista – det låter jobbigt, och den instruktionen har jag aldrig fått i alla fall. Mot slutet, när du är inne på sista litern, passerar vätskan snabbt genom kroppen, särskilt om du går runt och är i rörelse, lägger dig ner, ställer dig upp, och ger vätskan en bra chans att ta sig fram. Du bör alltså kunna lägga dig sent på kvällen med helt tömt system. Det blir tryggare och bättre tror jag. Börja på tisdag eftermiddag.

 30. Och efteråt är du hungrig, ta med dig en macka! 🙂 Du får vila på avdelningen tills du känner dig redo. Kanske känner du av gas i magen eftersom undersökningen kan medföra att de blåser in lite luft.

 31. Wow vilken bra text om detta! Tack!
  Ska in den 1/3 och har fått första tiden så 07:00. Jag ska få bli sövd så själva undersökningen behöver jag kanske inte oroa mig för men laxabonet….
  En fundering… jag har fått att jag ska börja 08:00 och få i mig 2 liter till kl 10.00 – sen paus till 12:00 o dricka 2 liter innan 14:00… sen klara drycker till dagen efter vid 7. När kan jag räkna med det värsta på toa? Hoppas ju ha sån tur att jag kanske får sova på natten 🙂

 32. Jättesvårt att säga, det beror på din kroppskonstitution. Men jag kan svårligen tänka mig att du har någonting alls kvar i kroppen efter klockan 18 på kvällen. Kom ihåg att vara lite rörlig därhemma, lägg dig ner en stund, ställ dig upp, gå runt, fixa med småsaker. Så får medlet en chans att verkligen rinna igenom.

 33. Tack för tips! Ska inta laxabon för första gången imorgon eftermiddag. Tänkte följa ditt tips angående buljong, men på bipacksedeln står det att man bara får röra ut pulvret i kranvatten. Bara att strunta i det? Tacksam för svar.

 34. Ja, detta har jag struntat i… Det har gått utmärkt. Komplettera med juice och vatten när du dricker enligt ovan, och gärna te!

 35. Bra tips – ska se hur det går om några timmar då jag ska börja med Laxabon…

  Undrar en helt annan sak: hur mår man efteråt? Jag har ett ganska viktigt evenemang dagen efter och undrar hur fort magen och tarmarna kommer på spåret igen?

  Undersökning fr 09:30, är man ok igen under kvällen? Kan äta normalt? Och dagen efter? Slapp eller ok? Och fungerar tarmen och magen som vanligt igen? Har nämligen inte möjlighet att gå på toa då i några timmar 😉

  Tacksam för svar

 36. Dagen efter blir inga som helst problem, det vågar jag lova dig. Hur du mår timmarna efteråt beror egentligen mest på om du har behövt något lugnande/avslappnande. Men när du börjar äta, ta det lite varsamt, systemet är ju helt tömt, så börja med lite pasta eller en macka, snarare än ett helgrillat vildsvin! Lycka till! 🙂

 37. Ska göra min första koloskopi om ett par veckor, och det här borde jag väl fråga min klinik men börjar med dig som verkar erfaren.
  Undersökningen är först vid 14.30 på eftermiddagen, ska jag behöva vara fastande hela den dagen då? Låter så himla jobbigt.
  Medföljande broschyr nämner en lätt frukost och lunch av flytande saker, detta kommer isåfall innebära över ett dygn med fasta.
  Jag vill äta allt i min väg i förebyggande syfte bara jag tänker på det haha!

 38. Ja, lyssna alltid på din kliniks råd i första hand. Men i det här fallet kan jag ge dig klart besked: Du kan absolut inte äta något samma dag som undersökningen. Du kan dricka klar dryck upp till sex timmar före, tror jag, så ett par koppar te med mycket socker kan kanske funka som frukost? Men fråga kliniken, läs instruktionerna och följ dem i allt det viktiga. Annars kan det bli så att rengöringen inte blir tillräcklig – och då kan de kanske inte göra undersökningen. Då får du göra om det senare, och det vill du ju slippa!

 39. Mitt tips ha en halstablett i munnen när du dricker Laxabon. Jag dricker laxabonet kallt o det funkar mkt bättre än ljummet.

 40. Ska göra coloskopi nu på måndag, gruvar mig nu hur det ska gå det är fjärde gången och jag har fått i mig mindre laxabon varje gång sist blev det ca 1,5 l då var det stopp och det komm upp direk fast det gick bra ändå. Så ditt tips med buljong känns mycket bra känner hopp att få i mig mera laxabon Tack för tipset

 41. Be om att få testa ett medel som heter Citrafleet nästa gång. Det smakar inte så illa – man dricker ett mindre koncentrat, och får i stället hälla i sig stora mängder vatten vid sidan av. Klart lättare tycker jag.

 42. Är det bara jag som haft galet ont i magen i veckor efter kolloskopi?
  Sängbunden.
  Fruktansvärd smärta vid kolloskopin trots max smärtlindring. Andra gången sövd.

 43. Jag följde alla anvisningar och tog laxabon i tid men även på undersökningsdagen fortsatte det bara spruta ut precis innan undersökningen!

 44. Sara: Stackare! Bra att de sövde dig andra gången, så mycket ont ska man inte behöva ha.

  Roland: Inotyl är pålitlig!

 45. Tack Andreas! Har undersökningen imorgon kl 09.30.
  Använder du vanlig buljongtärning och silar av bitarna?

 46. Jag har ofta haft hemkokta buljonger eller fonder, eftersom jag är road av matlagning. Men om du använder en buljongtärning föreslår jag att du kokar och rör om tills tärningen är upplöst i vattnet. Om det sedan är några små minibitar kvar så är det ingen fara.

 47. Sådär nu är allt nere 🙂 inga problem. Men jag hoppade buljongtipset. Hade ett glas iskall tropisk fun light saft som jag tog ett par klunkar av efter varje glas.

 48. Dock är det inte helt transparant det som kommer ut, utan gultransparant. Hoppas det är ok

 49. Hela processen genomförd. Inga problem alls. För mig kändes knappt ingreppet. Har man inte gjort detta innan så tycker jag inte man borde oroa sig så mycket för varken laxabonet eller ingreppet. Ett eventuellt tråkigt resultat är klart mer oroande. Man får se det som att det är något som måste göras helt enkelt.

 50. Tack för tips! Buljong funkar – men jag klarade inte att dricka 4 liter av det samma kväll. Jag provade med Tonic (klar) och det gjorde att det gick att få ner. Jag tog en skvätt (c:a 0,75 dl) i varje glas om 2,5 dl.

 51. Hej!
  Jag under om man måste dricka exakt tid som man fått anvisat. Jag har ett viktigt möte som jag måste ta. Det står att jag ska börja dricka kl 17 men jag kommer inte att vara hemma förrän kl 18:30. Undersökningen är kl 14 dagen efter. Kan jag börja dricka Laxabonet kl 18:30?

 52. Hej Andreas!

  Fick panikångest när jag fick veta att jag skulle ta laxabon inför koloskopi om ca 3 veckor. Men jag ringde och bad om att byta till citrafleet eftersom jag har hört att det går betydligt lättare att dricka. Så mina frågor är: hur smakar det? Konsistens? Blir man illamående? Vad är bäst att dricka till citrafleet?

  Mvh
  Louise

 53. Citrafleet smakar citron och socker. Det enda som är svårt är väl att det nästan är FÖR sött. Men som bonus: det är inte alls en stor mängd heller. Du kan helt enkelt dricka vanligt vatten vid sidan av. Det kommer att gå hur bra som helst!

 54. Tack snälla för dessa tips, jsg har också gjort behandlingen innan, men fasar ändå för den. Dina tips verkar väldigt bra. Jag uppskattar verkligen att du tagit dig tid att delge dessa.

  Jsg är väldigt rädd denna gång för att tarmen inte ska vara bra men vill inte prata med någon släkting om det. Vill inte att de ska oroa sig så jag kommer att be om lite lugnande. Ska bli skönt att få det gjort, längtar efter att kunna slappna av sen.

  Du får en stor kram helt enkelt för dina eminenta blogg.