Hjälp mig att ge bort böcker

Vänner, jag har fått en liten idé. Jag vill skänka bort några böcker, och på så vis rädda dem från att makuleras. Kanske vill någon hjälpa mig med att hitta rätt mottagare för böckerna.

Så här är läget:

När en bok är mer än tre år gammal riskerar den att obönhörligt rensas bort ur förlagens lagerlokaler, även om den fortfarande säljer några exemplar då och då. Det är alltså vid en viss brytpunkt lönsammare att kasta böckerna än att lagerhålla dem. Perverst, men så är det.

För något år sedan fick jag gratis överta de sista 400 exemplaren av den inbundna ”Hemliga pappan”. Jag betalade bara en mindre summa för frakten. Jag gav böckerna till den barnavårdscentral där vi har blivit så lysande omhändertagna med våra två döttrar, och nu får alla nyblivna föräldrar där ett exemplar av boken i sitt ”välkomst-kit”. Det har varit uppskattat, och en rolig sak att kunna göra med de där sista exemplaren.

Nu upprepar sig historien, fast med pocketupplagan, och det finns ett par tusen exemplar kvar. (Boken har spritts i totalt 18 000 ex, vilket är en jättefin siffra, men jag tror att Månpocket ändå tog i lite när de tryckte…)

Så då kan jag välja: Antingen kommer Bonnierförlagen att förstöra de där böckerna. Eller så kan jag ta hand om dem och skänka dem till förlossningsavdelningar och barnavårdscentraler.

Men förlaget betalar inte kostnaden om jag vill skicka lite lådor till olika ställen, det får jag göra själv. Slutsumman för detta ser ut att bli runt 2 500 kronor, vilket väl kan vara helt okej att betala för att möjligen göra någon glad samt undvika att en uppskattad bok blir pappersmassa.

Jag skulle ändå behöva lite hjälp. Om någon vill hjälpa mig med att hitta relevanta kontaktuppgifter till 21 relevanta institutioner (för så många blir det, av praktiska skäl), eller har förslag på en riktigt bra verksamhet för barn och föräldrar som skulle ha glädje av en låda – hör av er genom ett mejl eller ett meddelande i kommentarfältet! Jag vill ju kunna mejla och förvarna och förklara och ge dem en chans att säga nej tack…

0 svar på “Hjälp mig att ge bort böcker

 1. Hej! Säröledens familjeläkare är en fantastisk vårdcentral med bvc, som säkert skulle bli så glada. Mvh Malin

 2. Kanske hem till hemtrakterna?

  Alla BVC-grupper i Kbcka har en träff på Fyren, där en mycket entusiastisk bibliotikarie leker rim och ramsor ett tag och visar runt. Kunde kanske vara ett bra forum att få ge bort en fin bok?
  Dessutom är Fyren fantastiska på barn.
  ”Ni är 9 mammor med vagnar och bebisar som vill träffas? Toppen, vi fixar en bebismatta som kidsen kan ligga på. Annars kan de gärna vräka ut böcker ur hyllorna. Helt ok för oss. Ta med kaffet in på biblioteket också”
  Fint som snus.

 3. Kommer inte på ett enda vettigt tips (inga av de öppna förskolor och andra verksamheter som jag och mina barn brukade gå till finns kvar längre), men jag vill ändå komma med lite glada tillrop för ett bra initiativ! Lycka till!

 4. En sån belöning kan man ju inte vara utan 😉 Alltså, Fyren:

  Borgmästaregatan 6
  434 32 Kungsbacka

  Telefon:
  barninformation: 0300-834186
  bibliotek.barn@kungsbacka.se

  Vill du skicka e-post skriver du förnamn.efternamn@kungsbacka.se

  Britta Särnmark
  bibliotekschef Kungsbacka bibliotek, Kulturhuset Fyren
  Tfn 0300 83 46 20
  Mobil 0739 32 30 58

 5. Mina söners BVC-sköterska är fantastisk och skulle säkert mer än gärna dela ut dessa böcker. Antingen ses vi och jag får böckerna (vilket är det trevligaste alternativet tycker jag), eller så har du adressen här:

  Syster Lilian Göransson
  Fredsgatan 21 C,
  231 51 Trelleborg

  Tel.nr: 0410-35 98 60

 6. Nu kom jag också på en riktigt bra mottagare, nämligen biblioteket på lekterapin på Östra sjukhuset i Göteborg. Det var en ljuspunkt i tillvaron när min son låg inlagd i ett par veckor när han var i mellanstadieåldern (d.v.s. för en massa år sedan).

  Kolla här: http://epi.vgregion.se/BUSKUL/

  e-post: barnochungdomsbibl.su@vgregion.se
  Telefon: 031-343 46 47
  Postadress:
  Barn- och ungdomsbiblioteket
  Drottning Silvias barn- och ungdomssjukhus
  416 85 Göteborg

 7. Rädda Barnen har en verksamhet som heter ”Föräldrartelefonen”. Den bemannas av frivilligkrafter och utnyttjas av oroliga och rådvilla föräldrar. Maila mig om det skulle kunna vara intressant att göra nåt med dem – så ska jag vidarebefordra kontakt med rätt folk!

 8. Fantastiskt bra initiativ.
  Min barnmorsemottagning finns här:

  Huddinge Barnmorskemottagning
  Forellvägen 14, 2tr
  141 47 Huddinge

  08-711 22 10

  Behöver du e-postadress? Isf mailar jag dig privat.

 9. Eftersom jag läst alla dina inlägg sedan Hemliga pappan och fortsätter läsa dig både här och i tidningen med stor behållning så kan jag och mitt bolag väl jag få betala frakten som en liten julgåva?

  Hör av dig om hur vi löser det praktiskt!

 10. Familjecentralen Växthuset i Åtvidaberg
  skulle ta emot med glädje. Där skulle de göra nytta.

  Växthuset
  Torggatan
  597 30 Åtvidaberg

 11. Hallå Andreas
  Har precis skrivit om personalen på kvinnokliniken i Växjö och framförallt de som arbetar med förlossningarna. Vilka makalösa människor. Så ett gäng böcker till dem vore inte fel…

  Kontaktperson och adress nedan

  Emma Spångberg
  Växjö BB/förlossning
  Centrallasarettet
  351 85 VÄXJÖ

 12. Blir gråtmild och lycklig av sånt här! Och dessutom av kommentarer som den från Johan ovan, som vill betala frakten… riktig christmas spirit!

  Jag ville tipsa om underbara BVC Knoppen, men jag ser att någon ovan redan gjort det med adress och allt. + 1 på den, alltså.

 13. Hej!
  Jag jobbar bland annat som ledare för pappagrupper. Jag tycker det vore en utmärkt bok att dela ut till de pappor jag träffar i grupperna. Just nu har jag tre grupper på gång på BVC-mottagningar i Södra storstockholm.
  Kanske kunde jag dela ut ett gäng till en pappagrupp under början av nästa vårtermin. Det brukar vanligtvis röra sig om högst 12 pappor i en grupp.
  De har barn från 3 mån – 1 1/2 år.

  Jag brukar ofta rekommendera din bok, i en grupp kan jag då också för en gångs skull dela ut den.

  Fast egentligen tycker jag att alla pappor som går i pappagrupp skulle få din bok.

  Besök min hemsida för kontaktuppgifter. http://www.zoulmedia.com

 14. Vilket gott initiativ Andreas! Simrishamn har en stadigt växande skara av barn vars pappor- och andra säkert skulle känna sig än mer betydelsefulla av att få läsa i din bok. Här finns barnmorskemottagning och BVC med föräldragrupper som kan vara kanaler….

 15. BVC i Ulricehamn har verksamheter för pappor speciellt och dessa skulle säkert bli superglada för en gåva. Sedan känner jag att även biblioteken i olika regioner skulle vara superglada över gåvan – förslagsvis att man då sänder böckerna till ett regionbibliotek som vidarebefordrar till hugade spekulanter. Är själv gymnasiebibliotekarie och vet att många ungdomar funderar över frågor om föräldraskap.

  Familjecentralen Ulricehamm
  Järnvägstorget 1
  523 30 Ulricehamn
  karin.alsing@ulricehamn.se

  http://www.bibl.vgregion.se/Regionbibliotek/
  Kultur i Väst Regionbiblioteket
  Regionens hus
  405 44 Göteborg
  orjan.hellstrom@vgregion.se

 16. Bara så att du vet – böckerna som kom hit till Ulricehamn har varit mycket uppskattade! 😉

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *