Hur gör jag ”Google-koden” digital?

Den som köper boken ”Google-koden” till våren borde möjligen få någonting till. En cd-skiva eller ett USB-minne med bonusmaterial, kanske. Eller… ja, eller vad? Hela boken som pdf? Det vore ju att kratta för piraterier, men enligt piratlogiken kommer jag ju att tjäna massor på att göra så, eftersom boken då får större spridning och sedan, på sikt, på något sätt som man inte riktigt vet hur, genererar en annan sorts intäkt.

De kanske har rätt? Vad tycker ni?

0 svar på “Hur gör jag ”Google-koden” digital?

 1. Jag har haft vilda planer för min ökända Harlembok: hemsida, bildspel, podintervjuer som Ebonics-komplement, med mera — men det finns väl en anledning till att jag inte kommit så långt med vare sig boken eller någon av alla andra planer (än)…

 2. Nyttan måste ju vägas mot arbetsinsatsen att få till det också. Jag övervägde att ge boken en egen hemsida, men – jag har ju den här. (Däremot har jag köpt googlekoden.se, google-koden.se och thegooglecode.se, och pekat om dem hit. Det är ju alltid något.)

 3. Jag vill inte ha något annat än boken när jag köper boken. En webbsida med extramaterial är OK, men inte något ”bihang” till själva boken.

 4. Om boken är bra, vilket jag är övertygad om att den blir, så kommer den nog att bli piratad även om du inte själv aktivt sprider en pdf. Om boken är bra kommer den dessutom att vara attraktiv som bok, oavsett tillgänglighet i pdf.
  Jag vill säga dessa två saker (som jag knappast tror förvånar dig när de kommer från mig) utan någon värdering, bara som en vettig utgångspunkt.
  Däremot kan jag följa upp med en uppmaning: Tro på bokens värde! Tvivla icke på att folk kommer att vilja köpa den! (Med eller utan extra attiraljer. Julias idé var vansinnigt snygg. Det går förstås att göra själva boken á la Google också: dess logga designas om på bemärkelsedagar. Det kanske inte blir billigt dock.)

  Slutligen angående dessa sätt ”på något sätt som man inte riktigt vet hur, genererar en annan sorts intäkt” – är inte de författarskapets predikament? Många former av författarskap, åtminstone. Poeter lever knappast på bokförsäljning, även om undantag finns. Och du har nog alla möjligheter i världen att tjäna lika mycket på offentliga framträdanden som du gör på försäljningen av den här boken, om du skulle ha tiden att flänga runt. Kanske rentav få ett stipendium eller pris? Observera, än en gång, att jag inte säger dessa saker som en beskrivning av hur det ”borde” vara, utan som min uppfattning av hur det är för många författare – alldeles oavsett om deras böcker cirkulerar i pdf-version eller inte.

 5. Du har förmodligen rätt i analysen. Så får man vikta spridning mot min kontroll av materialet, och hur det används.

  Tanken på att göra en Google-logga på omslaget som är programmerad att som LCD ändra utseende… Helt galet, otroligt kul – och förmodligen hundra spänn extra per bok…

 6. Kul idé med en utsida som ändrar utseende (men med batterierna som behövs blir det inte miljövänligt, frågan är om merkostnaden står i proportion till nyttan)

  Som Rasmus skriver kommer den att spridas oavsett hur du gör. Genom att själv ge ut en pdf kan du välja hur den ser ut istället för piraten.

  Apropå upphovsrätt: Läser idag i Sydsvenskan på nätet om ”Världens roligaste skämt från Sjöbo”. Artikeln handlar om en person från Sjöbo som vunnit $1000 för en historia han skickat in. Men har han hitta på historien själv? Nej, ” Jag kommer inte ihåg var jag hörde den först. Det var längesedan.”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *