Icke-ansvar som politisk idé

Här en reflektion över ett fenomen som jag menar fångar Piratpartiet som i en liten ask:

För det första medger partiet genom sina främsta företrädare att man inte har en heltäckande politisk idé, utan att man i allt väsentligt är ett enfrågeparti. (Se till exempel Christian Engströms svar på min krönika i Journalisten, alla relevanta länkar i tidigare inlägg.)

För det andra vägrar partiet redogöra för vilket av de två blocken man kommer att stödja i den händelse man får riksdagsplats. Piratpartiet säger i stället att de ska stödja den sida som ger dem bäst stöd för sina sakfrågor.

Det betyder alltså rimligen att man bara kan rösta på Piratpartiet om man anser att den enda sakfråga partiet driver är viktigare än något annat. (Om man till exempel anser att det kvittar om Sverige går med i Nato eller inte, om man inte tycker att det spelar någon roll på vilken nivå A-kassan ligger, om man tycker att det är helt egalt om vi ska tillåta dödshjälp eller inte. Och så vidare i en oändlig rad.)

Alltså: Om man känner att den egna rätten att njuta av frukterna av andras arbete, utan att betala något, inte ens femtio öre, är viktigast av allt – då kan man rösta på Piratpartiet. Knappast annars.

Ska Sverige skicka trupp till Afghanistan? Du skiter i vilket? Bra. För detta enda exempel visar på hur potentiellt farligt ett vågmästarparti kan vara. Och om det som Piratpartiet bestämmer sig för att inte ta ställning – då är det ett slutligt bevis på den brist på konsekvensanalys av den egna linjen som präglar partiet.

Hur många människor tänker på det här viset när de röstar? Jag är mycket nyfiken på det. Svaret kommer snart. Min prognos är att Piratpartiet mycket väl kan ta mandat i något av valen 2009 och 2010.

***

1998 var jag ny Staffanstorpsreporter på Sydsvenskan. Vi gjorde en serie om det stundande valet. Folkpartiet, som hade tre mandat, gjorde precis som Piratpartiet gör: De bestämde sig för att ställa sig utanför blockpolitiken, och sa ”vi röstar där våra idéer får störst genomslag”. Jag gjorde ett stort reportage om det, och var väldigt häpen över vad folkpartisterna i Staffanstorp sa. Det tycktes ju självklart att ingen skulle våga rösta på dem, om man inte fick klara besked om de skulle jobba med moderater eller sossar.

Valet blev mycket riktigt en jättekrasch.

Folkpartiet förlorade två av sina tre mandat, och var nära att förlora det enda återstående också. Deltidskommunalrådet fick, om jag minns rätt, avgå på kuppen.

Möjligen finns det ingen som helst lärdom att dra av detta för Piratpartiet.

0 svar på “Icke-ansvar som politisk idé

 1. ”Det betyder alltså rimligen att man bara kan rösta på Piratpartiet om man anser att den enda sakfråga partiet driver är viktigare än något annat.”

  Tack för hjälpen med att sprida budskapet. Det är exakt det pp säger. Tycker du ovanstående rösta på oss. Om du inte håller med om ovanstående rösta på någon annan.

  Att det gick dåligt för Folkpartiet i Staffanstorp beror sannolikt på att de genom att inte redovisa vilket block de tänkte stödja stötte bort många av sina tidigare väljare. PP har ingen etablerad väljarbas och tar inte samma risk.

  Dessutom är det inte 1998.
  I dag har flera partier klumpat ihop sig i mitten till den grad att det inte känns som det är någon större skillnad på partierna. Med socialdemokraterna vid rodret är skatterna, akassan, sjukförsäkeringen lite högre än med moderaterna vid rodret. I övrigt ingen skillnad.

 2. I övrigt finner jag din inställning att pp bara driver en fråga märklig. Jag anser att partiet driver tre frågor och att ingen av dem går att formulera gratis är gott*

  Men jag inser att du fäst dig så mycket vid det argumentet att inget lär få dig att sluta upprepa det.

  *Faktum är att piratparitets inställning till fildelning var det som gjorde det svårast för mig att ta ställning och bli pirat, hur mycket jag än tilltalades av partiets andra frågor. Jag kom över tröskeln först efter flera månaders tänkande då jag insåg vad som skulle behövas för att effektivt upprätthålla ett förbud mot icke kommersiell fildelning och insåg att jag inte ville leva i ett samhälle som övervakade sina medborgare till den nivån.Då ger jag hellre upp den ekonomiska upphovsrätten.

 3. Jag har heller inte begripit det här ”gratis-är-gott”-tjatet. Det är inte därför jag tycker att piratpartiet är det vettigaste valet. I de frågor som inte berörs av kärnpaketet hos pp är jag personligen mer eller mindre nyliberal och vill att staten skall fara åt pipsvängen med sin inblandning, men när det väl gäller är det integritetsfrågor och det konstitutionella som tar överhanden över exempelvis ekonomiska frågor.

  NATO spelar väldigt mycket mindre roll för en svensk normalmedborgare än frågor om schablonövervakning gör. Detsamma gäller dödshjälp, som för övrigt är en löjlig fråga att behandla politiskt – det kan endast vara individens ansvar, alltid och i varje fall. Livet är vårt eget.

  Jag hoppas verkligen att enfrågepartier börjar ta plats, för att väga upp de urmodiga dinosaurier till partier vi dras med idag.

 4. Om distributionen av de som väljer att rösta på Pirapartiet är uniform – dvs vid jämna block hade hälften av väljarna normalt röstat på vänsterblocket och andra hälften på högerblocket – får vågmästarrollen ingen praktisk skillnad i övriga frågor – hälften av väljarna blir besvikna och hälften glada, samma scenario som när Piratpartiet inte existerat.

  Skillnaden blir att de frågor Piratpartiet driver viktas om.

  Påverkan blir det endast om distributionen är icke-uniform, t ex om alla Piratpartiets väljare tillhör högerblocket och Piratpartiet väljer att stödja vänsterblocket.

  Samma resonemang även vid flerparti-system.

 5. Trösten man kan ha är att PP går samma öde till mötes som Ny demokrati och andra enfrågepartier. De skramlar ett val eller två och dör sedan sotdöden.

  Det är demokratins styrka – folk kan skapa partier på vilka dumheter som helst.

 6. Möjligen borde jag skruva ner min tillväxtprognos för Piratpartiet baserat på det ni skriver, och baserat på den senaste stora opinionsmätningen av svenska väljarsympatier, som finns i DN i dag. ”Övriga” är där nere på 0,6 procent. En hel del av dem är stollefilurer som Nationaldemokraterna och så. En annan del, kanske då runt 0,3 procent, är piratpartister.

  Saker kan i och för sig hända väldigt snabbt, men ibland verkar det som om att piratpartisternas aktivism inte står i riktig proportionalitet till deras antal. I så fall blir det absolut inga parlamentsplatser.

 7. När du sammanfattar pp’s politik till:
  ”Om man känner att den egna rätten att njuta av frukterna av andras arbete, utan att betala något, inte ens femtio öre, är viktigast av allt – då kan man rösta på Piratpartiet. Knappast annars.”
  tappar du ju all trovärdighet. Det där är att använda härskartekniker, inte att debattera.

 8. @liberal: ”Trösten man kan ha är att PP går samma öde till mötes som Ny demokrati och andra enfrågepartier.”

  Det är väl inte helt sant? Mp och kd har suttit i riksdagen ganska länge, och båda två är i grunden få-frågepartier.
  Mp är väl det av partierna som hade minst på sin agenda när de började, bortsett från miljöfrågorna.

  Så att räkna ut pp enbart för att man driver ett fåtal frågor är ingen vidare bra idé.

 9. Att man tycker att Piratpartiets kärnfrågor är de viktigaste politiska frågorna betyder inte att man skiter i allt annat. Det finns gott om utrymme att försöka påverka i annat utanför PP även om man röstar på partiet.
  Jag tror att väljarna är trötta på att svälja de etablerade partiernas paketlösningar. Istället finns ett intresse av att påverka mer i enskilda frågor, och PP tar ställning i sina huvudfrågor på ett sätt som inget annat parti gör.

 10. Apropå opinionsundersökningar och tillväxtprognoser bör man tänka på att pp mer än kanske något annat parti har en snedvriden röstfördelning över åldersgrupperna, mot den yngre sidan till. Om man inte tar hänsyn till det i utförandet av undersökningen så ger inte procentsatserna så mycket information om antalet möjliga röster.

 11. Mikael: Men det är centralt i piratideologin! Ett kraftigt förminskande eller i vissa fall helt avskaffande av upphovsrätten! Det är ju där hela rörelsen har börjat! Den har INTE uppstått ur ett försvar för integritetsfrågor, hur mycket den än ägnar sig åt det nu. Jag förstår om man gärna hellre talar om det, eftersom det är ädlare. Men det är inte piratkulturens grund.

  Mr President: Jag tror att du har helt rätt i den analysen, just att folk är mer intresserade av att engagera sig i smalare sakfrågor. Men ska man göra det även i val till riksdagen?

  Martin: Mp och kd har i dag tämligen heltäckande politiska program. Det är ju därför de har överlevt. Födda ur en idé – men breddade.

 12. Jag tycker att du tittar för isolerat på pp’s politik och strategi. PP är ett medel för folk att försöka stoppa en utveckling som många inte ser är förenligt med klassisk rättstradition. Många aktiva tror inte jag är inne för att klyva med ord och få till allt perfekt. Vi vill nå så bred uppslutning som möjligt för att partierna ska ändra på sig, om de inte gör det så får vi rösta åt dem i kammaren.

  Jag har diskuterat med Lalle Larsson från vänsterpartiet, han säger att de tycker precis som vi i alla frågorna. Gör det V till ett borgligtparti?

  I teorin tar du upp att vi kan rösta medlemskap i Nato och för dödshjälp, vi kan även rösta för motsatsen.

  ”Om man känner att den egna rätten att njuta av frukterna av andras arbete, utan att betala något, inte ens femtio öre, är viktigast av allt – då kan man rösta på Piratpartiet. Knappast annars.”

  Piratpartiets analys handlar inte om ”gratis” utan om ”frihet”. Problemet med att folk får för sig att det handlar om gratis kan man spåra tillbaka till free software-movement. Stallman har uttryckt det bra: ”it’s not free as in free beer, its free as in freedome.”

 13. “it’s not free as in free beer, its free as in freedom.”

  Allt annat är underordnat. Min yngsta dotter kommer inte kunna yttra ett ord eller utföra en kommunikation via någon kanal utan att identifieras och analyseras. Min pojk har gjort det idag men kommer aldrig ha något minne av det.

  Jag kommer göra vad jag kan för dem tills de är röstberättigade och kan fatta egna beslut.

 14. Andreas:

  Jag tycker att det är synd att du inte ägnar det åt det som du faktiskt skrev i din första krönika var viktigt, nämligen grävande journalistik.

  Jag håller helt med dig om att Piratpartiet inte är något rimligt val om man bryr sig om andra frågor än integritetsfrågorna. I alla andra frågor kan man ju säga att man ”kastar bort sin röst” och kanske gör man det även i PP:s frågor, eftersom de troligen inte kommer in i riksdagen. Därför är det helt otänkbart för mig att rösta på PP även om jag till stor del håller med dem i sak.

  Problemet med dina texter är att du raljerar och verkar totalt okunnig om Piratpartiets politik och strategi. PP:s politik handlar inte om att ”gratis är gott”. Hur jag än försöker kan jag inte förstå vad du är ute efter där.

  När du på detta sätt klistrar felaktiga etiketter på dina ”motståndare” och uppenbarligen är för arrogant för att ens bedöma deras egna argument förminskar du dig själv mer än du förminskar piratpartisterna. Det gör helt enkelt att det blir svårt att ta dig på allvar.

 15. Det här är mycket intressant på många sätt. Ni har förstås också sett Piratpartiets egenbeställda Sifo i dag, där en liten procent säger sig kunna tänka sig att rösta på Piratpartiet (när det presenteras som ett parti som slår vakt om integritetsfrågor och när upphovsrätten inte nämns)?

  Som man frågar får man svar. DN:s öppna fråga ”vilket parti skulle du rösta på om det var val i dag?” är överlägsen om man vill få ett kvitto på var opinionen står i dag.

  Den mest intressanta frågan som jag skulle vilja undersöka med opinionsinstituts hjälp är denna: Du som är piratpartist – vilket parti skulle du rösta på i andra hand?

  Det vore väldigt spännande. Det skulle ge en fingervisning om var på höger-vänster-skalan (den för realpolitiken så viktiga) som partiet i en eventuell parlamentarisk framtid skulle befinna sig.

 16. Det betyder alltså rimligen att man bara kan rösta på Piratpartiet om man anser att den enda sakfråga partiet driver är viktigare än något annat

  För mig är det tvärtom. Jag kan inte längre rösta på något av de etablerade partierna, eftersom de driver igenom korkade lagar på ett sätt som får mig att må illa.

  Jag har helt enkelt fått nog.

 17. En analys av vilket parti man som piratpartist skulle rösta på i andra hand skulle nog inte ge något bra svar på var på skalan partiet skulle landa.

  Frågade du mig skulle jag nämligen svara vänsterpartiet och i tredje hand miljöpartiet. Men jag skulle svara så för att jag uppfattar att de är de partierna som näst efter PP bäst företräder PPs frågor och jag tycker ju som piratpartist att de frågorna är så viktiga att andra hänsyn får stå tillbaka.

  Med andra ord säger mitt val av andra och tredjehandsparti ingenting.

 18. Det är klart att frågan kan bli problematisk, om man som du tycks anse att PP:s frågor är de enda riktigt viktiga.

  Fast lite säger det ju ändå. Anta att du skulle representera ditt parti i någon typ av parlamentarisk församling. 99 procent av alla frågor som tas upp där rör inte Piratpartiets hemmaplan.

  Hur röstar du då? Blankt? Eller huvudsakligen i linje med vänstern och miljöpartiet?

 19. Själv har jag röstat borgerligt i de tre senaste valen, och skulle troligen gjort det igen om jag inte blivit så vansinnigt besviken.

  Min besvikelse beror dels på att borgarna försöker vara sossar mark2, men det bleknar i jämförelse med den oaktsamhet man visat mot centrala värden som personlig integritet och rättssäkerhet.

  Piratpartiet är det enda parti som företräder mina åsikter i integritetsfrågor, utan den basen som är grunden för demokrati, så kan resten vara. Jag skiter faktiskt i om de röstar för att gå in i Nato, eller om de röstar för högre marginalskatt – så länge som det slås vakt om integritet och grundläggande demokratiska värden.

  Dessutom är piratpartiet idag det mest kompetenta i frågor som rör informationssamhället. Strängt taget det enda som ens vågar ifrågasätta 1900-talets ordning.

  Free as in freedom, not free beer — är ett väldigt gott uttryck för min inställning till saker och ting.

 20. Det är en intressant fråga var de som röstar på Piratpartiet står på en höger-vänsterskala. Min bild är att de står till flesta står till höger och är liberaler som om det inte vore för PP skulle har röstat på ett alliansparti. En relativt stor grupp är dock såna som tidigare inte engagerat sig alls i politik eller inte riktigt haft klara sympatier för något parti.

  Anledningen till att jag tror detta är tre:
  1. Sympatisörer till V och Mp har inte den anledning som borgliga väljare har att känna sig besvikna på ”sina” partier.

  2. För åtminstone V-sympatisörer finns det viktigare frågor. FRA-lagen med flera kan upplevas som ett lyxproblem när borgarna förstör välfärden och bekämpar facket.

  3. De flesta som är vänster ser även integritetsfrågorna i ett ideologiskt parti. Högerpolitik och ökade klyftor leder till repression. PP saknar denna ideologiska insikt och skrapar därför bara på ytan, medan vänsterväljare vill förändra roten till problemen.

  Hur sossar ställer sig vet jag inte, men min bild är att de inte bryr sig så mycket..

  Detta är min bild av verkligheten, men den kan ju vara helt fel 🙂 En opinionsundersökning vore intressant!

 21. Niklas: Min bild är ju – som framgick redan av den krönika som fungerat som årets Molotovcocktail för min del… – att de flesta som engagerar sig i Piratpartiet är personer som engagerar sig politiskt för första gången. I övrigt delar jag på det hela taget din analys, även om jag tror att andelen personer som närmat sig pirateriet från vänster kanske är ännu lite större.

 22. För att vända på steken kan man också uttrycka det som att

  Om man tycker att något av följande påståenden kvittar och inte spelar någon roll för demokratin eller individens frihet så kan man rösta på vilket som helst av riksdagspartierna idag

  * Samtliga telefonsamtal och Internettrafik ska avlyssnas av en statlig organisation som redan idag är känd för att tänja eller överskrida landets lagar
  * Privata företag i vissa utvalda branscher ska få befogenheter och tillåtelse att utföra saker som enbart polisen tidigare fått göra. Dessa företag ska också tillåtas skicka hotbrev till misstänkta fildelare, ett scenario som redan resulterat i minst två självmord i andra länder som infört liknande lagar.
  * Accepterar att tullen får beslagta och kopiera information på din laptop. Tullen får också avgöra om något du har med dig är piratkopierat och på eget beslut destruera föremålet.
  * Alla sidor du surfar på ska registreras och sparas i ett antal månader.
  * Ett statligt verk ska få registrera människors sexuella läggning.

  Med tanke på att SAMTLIGA riksdagspartier idag stöder alla av ovanstående punkter så känns Piratpartiet helt plötsligt som det vettigaste valet.

  Punkterna ovan är för övrigt inte påhittade, alla är på något sätt del av IPRED, ACTA, Telekompaketet eller Proposition 2006/07:63.

 23. Det vore klart intressant att se vilka andrahandssympatier PP-väljare har.
  I det sammanhanget blir det ju extra intressant med PP:s utfästelse att stödja den koalition som fått m i n s t röster till makten i syfte att ”reta” den koalition som fått majoritet…..
  PP:s officiella resonemang kring vågmästarrollen känns väldigt naivt och verklighetsfrånvänt. Inte med ett ord nämns det faktum att det är 7 olika partier i den nuvarande riksdagen som naturligtvis har olika agenda. PP kan bli ett lätt offer för enskilda partiers spel inom koalitionerna utan att få något uträttat i sina sakfrågor.
  Andreas E har ju helt rätt, endast vad det gäller fildelning, patent, kassettskatt har PP några konkreta förslag. Vad det gäller privat integritet kommer man med lösa formuleringar som egentligen inte förpliktigtar till något.Än mindre ger PP ngn som helst aning om hur man vill avväga individens integritet gentemot samhälleliga intressen.

  Sedan jag ju delvis önska att PP åtminstone fick en så stor andel röster att det åtminstone gav lite skrämselhicka bland de nuvarande riksdagspartierna……Vem vet, snart kanske vi får ”Socialdemokratiska Pirat Initiativet”, ”Moderata Fildelarlistan”, ”Vänsterpiraterna” analogt med gamla FI osv?

 24. Om du nu skall kalla dig journalist borde du granska fakta innan du gör artiklar, du verkar vara väldigt lite påläst. Piratpartiet driver tre mycket viktiga frågor för ett demokratiskt samhälle.

  Ser du någon större skillnad på blocken idag? Piratpartiet är ett modernt parti som avskaffat höger/vänster skalan.

  Varför skall Sverige sända trupper till andra länder? Och varför skall vi i Sverige drabbas av allmän övervakning av den anledningen?

  Piratpartiet grundare har också sagt att det är bedrövligt att partiet behövs…

  Men som sagt så länge du inte utför ditt jobb som journalist( ta reda på fakta innan du skriver) så verkar det mest vara att du sfår betalt för att sitta och smutskasta Piratpartiet av några som inte tycker om partiet.

 25. Dags att lägga av Andreas – du blir bara tröttsam med dina inlägg om Piratpartiet

  Vilken agenda har du med alla dessa inlägg? – Vilka har givit dig i uppdrag att sprida den här dyngan? – Papprena på bordet!!

  Journalistik? – Du har förlorat ALL din heder som journalist.

  ”Om man känner att den egna rätten att njuta av frukterna av andras arbete, utan att betala något, inte ens femtio öre, är viktigast av allt ”

  Vad är det för skit du skriver? – Det är väl inget konstigare än när jag får kopiera en skiva från en granne – eller min bror – helt gratis? – Vill du verkligen att artisterna skall få betalt varje gång ungar byter filer med varandra – t ex via mobilen eller minnespinnar? –

  Och hör sen – upphovsrätten är INTE en av gud given och orubblig rätt för upphovsmän – Hela MENINGEN med upphovsrätten är att stimulera kreativiteten och den bör alltid BALANSERAS mellan allmänhetens intresse av att fritt ta del av information och upphovsmannens intresse att kunna försörja sig – Upphovsrätten har inte instiftats för att användas som vapen mot 2 MILJONER vanliga hederliga svenskar som nu – tack vare sådana som dig – utpekas som kriminella

  Det går INGEN NÖD på artisterna – hör du det? – INGEN NÖD!!! – Vissa mig EN ENDA upphovsman som BEVISLIGEN har tagit skada av den så kallade ”illegala fildelningen” – Visa mig EN ENDA larmrapport eller ETT ENDA oberoende forskningsresultat som kan länka den ”illegala fildelningen” med NÅGRA SOM HELST negativa effekter – Om du inte kan det – borde du sluta upp med dina löjliga inlägg –

  Det är inte enfråge frågan du angriper – eller vilken skala PP hör hemma vid – utan du försöker misstänkliggöra och trampa ned 2 MILJONER av dina landsmän – vanliga jobbare – studenter och tonåringar – Vill du att de skall bära ett speciellt märke på sina kläder så att alla kan se att där går en fildelare? – Vad blir nästa steg? – gaskammare för alla fildelare?

  Vi lever i en demokrati och om folk vill rösta på PP bör de kunna göra det utan dina idiotiska pekpinnar – bara i din förvrängda hjärna kan sådant inte tolereras

  Du vill egentligen angripa alla fildelare – argumentera då mot fildelningen på ett vettigt sätt om du kan få fram vettiga argument som backas upp med rapporter och/eller forskningsresultat – istället för att gå bakvägen och misstänkliggöra en av de få partier som faktiskt står upp för dom mänskliga rättigheterna – något DU inte verkar förstå dig på

 26. Donsan: Det var på sätt och vis intressant att du skrev här och inte skickade mejl, för du blir ett utmärkt pedagogiskt exempel på hetsen i tonläget som är vanligt förekommande bland anonyma mejlare.

  Du talar om vett? Du skulle ha tagit det lugnt med parallellerna mellan straff för brott mot upphovsrätten och gaskammare.

 27. Anders W: Nej, du förstår: jag tycker illa om Piratpartiet alldeles själv! Och att PP skulle ha avskaffat höger/vänster-skalan är nys. Hur kan man inte se följande? 99 procent av de beslut som fattas i riksdagen har inte med PP:s frågor att göra. I dessa frågor måste PP rösta, ja eller nej eller blankt. Hur de röstar kan, vid en vågmästarställning, bli avgörande för hur ett beslut landar.

 28. Andreas

  Den hets och häxjakt som pågår mot 2 MILJONER svenskar har gått förbi all vett och sans. – Journalister som du BIDRAR endast till denna osakliga diskussionen – Om du bryr dig det MINSTA om demokratiska värden skulle du ha fattat pennan och angripit IPRED och datalagringsdirektivet istället för att misstänkliggöra det ENDA parti som står upp för dessa värden. – Men nääähäää – du springer intresseorganisationernas ärenden istället.

  Så berätta för oss – VAD är det som driver dig att vända dig emot TVÅ MILJONER av dina landsmän till förmån för amerikans dominerade intresseorganisationer? – Vilka fina jobb har dom lovat dig om du sprider deras PROPAGANDA? – Se hur lätt det är att utan bevis – misstänkliggöra någon?

  Man kan tycka om Piratpatiet vad man vill – diskutera gärna SAKFRÅGORNA i deras politik – men att misstänkliggöra ett parti på lösa grunder – tyckanden och spekulationer är INTE VÄRDIG en journalist med någon slags heder i behåll. – Är du verkligen journalist? – Läst på högskolan? – Har dom inte lärt dig den minsta etik och hur journalistiken skall bedrivas? – Du verkar vara en bitter looser som bara söker uppmärksamhet – till vilket pris som helst

  Varför skulle jag skicka ett mail? – Jag bara kommenterade dina idiotier som du har publicerat här på din blogg. – Jag har ingen anledning att maila dig om DU går ut offentlig ned dina ogrundade insinuationer?

 29. Donsan: Du förstår inte grundläggande principer om samtalston och journalistik. Därför är det svårt att diskutera med dig på det vänliga vis som präglar diskussionen på den här bloggen i övrigt.

  Det är ingen hemlighet var jag står i den här frågan, men jag kan ju ta det en gång till, särskilt för dig, mina allra mest grundläggande ståndpunkter:

  * Upphovsrätten bör försvaras, men reformeras (till exempel genom ett förkortat tidsskydd – dagens 70 år efter upphovsmans död är för långt).

  * Samhällets reaktioner på de stora lagbrotten är förmodligen för starka; inte heller jag är någon beundrare av idén om extensiv övervakning av datatrafik. Men man bör hålla i minnet att det just handlar om en samhällelig REAKTION. Det vill säga: hade inte miljontals människor plötsligt bestämt sig för att det är ok att bryta mot lagen, då hade de här reaktionerna heller inte kommit.

  * Piratpartiet är inte samma sak som Ny Demokrati. Det finns däremot ett antal för Piratpartiet rätt besvärande likheter.

  * Den politiska journalistiken har ännu inte granskat Piratpartiet i tillräcklig omfattning.

  Nu tycker jag för min del att jag har varit vänligare mot dig än du förtjänar, du som tycker att det är rimligt att dra paralleller mellan reaktioner på illegal fildelning och Nazitysklands gaskammare.

 30. Andreas
  Måhända att min samtalston inte faller dig på läppen – Jag uppskattar inte det sättet varpå du bedriver jounalistik heller. – Jag FÖRSTÅR däremot mer än du tror. – Du verkar se dina läsare som en hoper OUTBILDADE idioter som inte förstår något och som behöver UPPLYSAS av dig?

  ”Upphovsrätten bör försvaras”
  Till VILKET PRIS som helst? – Borde inte BALANS råda mellan allmänhetens intresse att ta del av information och upphovsmäns intresse att försörja sig? – Varav din sjukliga fokusering på upphovsrätten som i princip ENBART värnar den AMERIKANSKA skiv- och filmindustrin på BEKOSTNAD av 2 MILJONER av dina landsmän?

  ”Samhällets reaktioner på de stora lagbrotten”
  Hur kan en aktivitet som INGEN har kunnat länka till några negativa konsekvenser för NÅGON eller NÅGOT klassas som ett ”större lagbrott”? – Vad har hänt med ditt journalistiska sinne för PROPORTIONALITET? – VILKA har definierat den ”illegala fildelningen” som ett större lagbrott? – I Tyskland tycker åklagarna där att det snarast handlar om en LITEN FÖRSEELSE – http://arstechnica.com/news.ars/post/20070802-file-sharing-is-a-petty-offense-say-german-prosecutors.html

  ”handlar om en samhällelig REAKTION.”
  Hur kan det vara en samhällelig reaktion – när ”reaktionen” sker helt över huvudena på folket och ENBART är till fördel för INTRESSEORGANISATIONERNA? – Var finns dom SVENSKA MEDBORGARE med i ekvationen? – Peka med hela handen Andreas – På vilket sätt har man överhuvudtaget tagit HÄNSYN till 2 miljoner av dina landsmän – eller tillhör de inte samhället längre – för att de ägnar sig åt ett ”större lagbrott” – dvs för att de helt utan ekonomiska vinstintressen byter filer med varandra?

  Vad blir den ”samhälleliga reaktionen” om vi har fått 3 miljoner fildelare om ett år – eller 4 miljoner? – När övergår den ”samhälleliga reaktionen” över till minoritetens FÖRTRYCK?

  ”Det finns däremot ett antal för Piratpartiet rätt besvärande likheter.”
  Besvärande för VEM Andreas? – Vems eller VILKAS åsikter förmedlar du? – DU borde FÖRKLARA dom bakomliggande drivkrafter i dina åsikter – VAD är de baserade på – VILKA fakta – rapporter eller forskningsresultat STÖDJER din uppfattning?

  ” Den politiska journalistiken har ännu inte granskat Piratpartiet i tillräcklig omfattning”
  Granska gärna vilken SAKFRÅGA i Piratpartiets program – men att skapa en ”checklista” där du helt sonika tillskriver Piratpartiet allehanda SUBJEKTIVA egenskaper kallar jag INTE för politisk journalistik. – En politisk journalist som gör ALLVAR av idén att hans uppdrag är att GRANSKA MAKTEN hade vänd blickarna åt HELT ANNAT håll – men du kanske känner dig mera hemma runt maktens köttgrytor – och få mingla med ”kulturpersonligheterna”? – Du går bara ettablissemangets ärenden – en simpel hantlangare – och det är därför jag anser att du har förlorat din journalistiska HEDER.

 31. ”Men man bör hålla i minnet att det just handlar om en samhällelig REAKTION.”

  Nej, det handlar om en reaktion från den pengastinna mediaindustrin som märker att de börjar tappa kontrollen över sina lydiga konsumenter och därför beställer skräddarsydda lagar av lättköpta politiker för att kunna hänga kvar vid sina förlegade affärsmodeller.

 32. Nej då, Donsan, ta det lugnt – jag har som andra bloggare så klart en del problem med spam. Det gör att spamfiltret rödlistar inlägg som innehåller många länkar eller är misstänkt långa etc etc. Därför kan det dröja lite innan saker syns på sajten.

  Men du visar igen att du inte förstår: Jag har inte i den aktuella krönikan ägnat mig åt politisk journalistik, och det var heller inte meningen. Jag har uppmanat landets politiska journalister att sätta i gång med sitt normala partigranskande arbete.

  Allt ditt prat om ”heder” och ”förtryck” och ”maktens köttgytor” och allt vad du pratar om gör det inte meningsfullt för mig att ta varje enskild detalj med dig. Jag har helt enkelt inget som helst hopp om att du är det minsta intresserad av att förstå vad jag menar eller vad jag anser. Och jag måste ägna mig åt lite andra saker också. Men jag lovar att jag ska fortsätta att skriva i ärendet, och du är välkommen med fler kommentarer. (Så länge du inte drar några fler paralleller mellan Nazityskland och den här debatten, då blir det faktiskt för dumt för att få stå kvar här.)

 33. Andreas

  Är det ALLT du har att säga – Att jag inte förstår? – På vilken punkt i mitt framförande har du överhuvudtaget bemött min kritik eller gjord en ansats att förklara vad du menar och/eller presenterat dom fakta/rapporter/forskningsresultat du stödjer din uppfattning på?

  Kom an Andreas – bättre än så kan du

 34. @Andreas:
  ”* Upphovsrätten bör försvaras, men reformeras (till exempel genom ett förkortat tidsskydd – dagens 70 år efter upphovsmans död är för långt).”

  Där håller du alltså med Piratpartiet. Jag måste dock fråga om du anser att, utöver skyddstiden, upphovsrätten bör vara skriven i sten som den är idag? Varför i så fall? Med tanke på att upphovsrätten har stärkts (i meningen ”utökats”) på många sätt sen den tillkom så undrar jag varför just den nuvarande nivån är den rätta?

  ”* Samhällets reaktioner på de stora lagbrotten är förmodligen för starka; inte heller jag är någon beundrare av idén om extensiv övervakning av datatrafik. Men man bör hålla i minnet att det just handlar om en samhällelig REAKTION. Det vill säga: hade inte miljontals människor plötsligt bestämt sig för att det är ok att bryta mot lagen, då hade de här reaktionerna heller inte kommit.”

  Det handlar inte om att miljontals människor plötsligt bestämt sig för att bryta mot lagen. Det handlar om att ny teknik har sett dagens ljus, teknik som gör kopiering av information till något fullständigt naturligt. Som en del av detta så kan ex musik och film kopieras utan kostnad. Film- och musikbranschen (m.fl) anser att de inte kan fortsätta tjäna pengar som de gjort tidigare med denna utveckling, och därför så har DE reagerat och fått med sig regeringen.

  Att påstå att ”vi får skylla oss själva” är ju bara korkat. Varför inte införa obligatorisk fotboja med GPS på hela sveriges befolkning för att vissa rymmer från fängelsena? Vi får väl skylla oss själva! Hade vi bara struntat i att rymma så hade vi inte behövt fotbojan. DU gör misstaget att utgå ifrån att alla som motsätter sig IPRED är storskaliga (eller småskaliga för den delen) fildelare. Så är inte fallet. Lagen påverkar ALLA, oavsett dina förehavanden på nätet.

  Anser du att IPFI’s rätt att konfiskera och undersöka din mobiltelefon också kommer att vara ”vårat fel” när de upptäcker att man kan kopiera 10Gb musik på en minut via bluetooth 3.0 om tre år? De skriker ju om att ”samma lagar ska gälla på nätet som i verkligheten”, så varför skulle det i så fall vara mindre ok än att låta de genomföra privat husransakan på vaga grunder?

 35. Hej Andreas.

  Jag vill inleda med att berömma dig för att du tar upp Piratpartiet för granskning, samt för att du är aktiv och svarar på kommentarerna i din blogg. Som aktiv i piratpartiet och på förbundsnivå i ungdomsförbundet uppskattar jag en närmare granskning av vår organisation. Detta för att vi ska få en möjlighet att utvecklas som parti och vara självkritiska när vi synar vår egen politik.

  Jag vill dock klaga på avsaknaden av en djupare analys och ett mer journalistiskt grävande i ditt debattinlägg. Stämpeln som enfrågeparti motiveras inte närmare utan kastas tillsammans med ”gratis”-argumentet mer ut som ett lockbete till lättprovocerade individer. Detta må vara underhållande ur en mängd perspektiv, men är knappast särskilt konstruktivt.

  Jag skulle istället föreslå en mer detaljerad analys av vårt principrogram, vår finansiering och vår formella partistruktur för att få lite mer ”kött på benen”. En mer saklig debatt vinner både pirater och kritiker på.

  Rörande din fråga om partival utanför PP: Jag är frihetligt liberal och fördelningspolitiskt pragmatisk i mina politiska ställningstaganden. Därför skulle jag förmodligen rösta på antingen Folkpartiet eller Centerpartiet om PP inte fanns.

  Tyvärr har dessa organisationer inte mina kärnfrågor (informationsreglering, integritet och utveckling av kunskapssamhället) i fokus, varför den enda organisation som jag kan identifiera mig med utanför PP är LUF; och de söker inte mandat för sin politik.

  Ser fram emot en saklig och välskriven analys av PP i framtiden.

  Vänligen,
  Simon Rosenqvist

 36. Okej, jag hugger på betet

  ”Fast lite säger det ju ändå. Anta att du skulle representera ditt parti i någon typ av parlamentarisk församling. 99 procent av alla frågor som tas upp där rör inte Piratpartiets hemmaplan.

  Hur röstar du då? Blankt? Eller huvudsakligen i linje med vänstern och miljöpartiet?”

  Svaret blir att jag röstar i enlighet med vad som står i pp:s strategi för [url=http://www.piratpartiet.se/vagmastarstallning]vågmästarställning[/url].

  Det vill säga. Jag stödjer den regering som ger bästa stödet för pp:s frågor. Sedan kommer jag att rösta ja till alla förslag som kommer från den regeringen.
  (underförstått: så länge de håller sin del av överenskommelsen.)

  I det läge att alla regeringsalternativ ignorerar piratpartiet så dikterar vågmästarstrategin att jag ska stödja det regeringsförslag som har det minsta antalet mandat i riksdagen.

  Många har länkat till beskrivningen av pp:s strategi för vågmästarställning och svaret jag ger dig ovan framgår klart i den texten.

  Detta får mig att undrar om det är så att du misstänker att det som står i ”strategin för vågmästarställning” inte är vad som kommer att gälla när pp väl sitter i riksdagen.

 37. Som journalist ställer jag mig frågan vad ska man ropa varg för – det påtagliga och redan beslutade – eller det som kanske kan bli?

  Ska man granska makten eller granska åt makten?

  Som etablerad journalist som du ändå får anses som – är det bekvämt att lite från ovan driva med en rörelse som ses med onda ögon från kulturetablissemanget.

  Nyttig idiot är ord som Sovjet använde för folk som sprang ärenden åt Sovjet utan att veta om det. Tror nog snarare bristen på journalisters engagemang driver fram enfråge-rörelser.

  Vad kräver mest av en journalist att ge sig på de som ifrågasätter makten eller ta sig an makten och dess dårskaper?

  Jag tycker att krönikan är ett journalistiskt självmål, då frågan om integritet, övervakning i kulturens namn och frihet – vida överstiger granskningen av oetablerat parti som ändå kommer mötas med samma skepsis av journalister som till exempel Miljöpartiet gjorde till en början.

  Hur vill du ses av eftervärlden – en som tog sitt intellektuella ansvar och ifrågasatte dårskapen eller en som lydde husbondens röst och förlöjligade de som motsattes sig?

  Ps. Piratpartiet är ett enfrågeparti som vid en eventuell vågmästarroll kommer kräva att få igenom sin fråga då. Döljer partiet detta – nej… Ett tips att undersöka – vad kallar man liberaler som vill ha ett övervakningssamhälle och vilka av dem sitter i riksdagen?

 38. Nu har det kommit många nya inlägg här, och jag hinner bara inte svara på riktigt allt. Men Daniel: intressanta perspektiv! Jag undrar också: var arbetar du?

  Frågan är ju vad man anser att makten finns i det här fallet. Jag har hela tiden menat att varje person som bryter mot lagen i trygg förvissning om att han eller hon inte åker fast agerar med den STARKARES rätt. Alltså är det maktgranskning att granska det filstjälande kollektivet.

 39. PP avstår från regeringsdeltagande till förmån för att få igenom sina frågor. Man kommer inte kompromissa om dessa och väljarna vet det.

  Andreas, hur tror du M skulle rösta i den viktiga frågan om NATO-medlemskap om man därigenom riskerade att stjälpa alliansregeringen? En röst på M vore ju bortkastad i en sådan situation, om just NATO-medlemskapet var det som fällde avgörandet vid röstbåset.

  Jag vet ärligt talat inte någon fråga som de borgerliga partierna påstår sig stödja individuellt, som man inte också är beredd att kompromissa om till förmån för regeringsbildande. Tänk om Miljöpartiet istället blir vågmästare i nästa val. (Den nya vänster-alliansen ser inte alltför stabil ut)

  Vore intressant att fråga samtliga riksdagspartier om de längre har något som man inte kan kompromissa om.

  Tror V, Mp och möjligen C kan ha heliga kor kvar.

 40. Andreas, jag tror att du i grunden missförstår det rationella med att rösta på Piratpartiet.

  Det handlar om frågan; Hur kan jag genom min enda röst maximalt påverka samhället i den riktning jag vill?

  En röst på piratpartiet kan bidra till att grunden förändra det politiska landskapet.

  Piratpartiet har redan idag genom sina blotta existens fört upp integritet och fildelning på agendan, och ’tvingat’ de andra partierna att ta i frågan.

  En röst på ett annat parti påverkar ’bara’ röstsammansättningen i parlamentet, men saknar det mervärde som symboleffekten ger – det är därför inte det bästa valet en person kan göra som ser rättssäkerhet och intigritet som grunden för samhället.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *