0 svar på “Jag blev lite ateist-förbannad…

 1. Är det någon som fattar om han Göran tycker att kreationistisk barnutbildning är bra eller dåligt? Eller är det bara det att han tycker färgerna på affischerna är fula?

 2. Min hustru var tämligen hård i omdömet: ”Vad tror Göran Rosenberg att han tjänar på att spela dum?” undrade hon.

  Det är en mycket bra fråga. Alla vet att Göran Rosenberg är blixtrande smart.

 3. Du skriver i artikeln: Den handlar om att sätta ljuset på den del av religionsuppfattningen som aldrig kan vara privat: den som gör politiska anspråk.

  Det är inte svårt att hålla med dig i sak – uttalandet är ju snudd på politiskt korrekt. Men frågan är vad man ska bygga sitt politiska anspråk på. Du menar att man inte får bygga sin uppfattning om vissa frågor (exemplen i artikeln är abort, omskärelse och religiösa skolor). Vad är okej att bygga sin politiska uppfattning på? Montesquieu? JS Mill? Marx? Feminismens idétraditioner? Vilka urkunder ser du som acceptabla att bygga en syn på samhället på? För visst bygger politiska uppfattningar i grund och botten på vissa tänkares skrifter, filosofier och på ett sätt privata åsikter om hur vi ska utforma våra gemensamma liv? Är det så enkelt att tron på Gud utgör skiljelinjen? Bör i så fall Bo Rothstein kämpa mot feministers rätt att påverka samhället eftersom han inte tror på idén om patriarkatet?

 4. Så här:

  Man får gärna ta en gudsuppfattning till utgångspunkt för en politisk ambition. Men då ska man också tolerera att detta granskas FULLSTÄNDIGT likvärdigt med hur andra politiska ambitioner granskas.

  Där finns det stora problemet i dag. Människor som säger ”jag vill detta, men om du kritiserar det kränker du min tro”.

 5. Med andra ord är det den religiösa fundamentalismen som du vänder dig emot. Jag tycker inte det framgick helt tydligt i texten. De flesta religiösa människor tål kritik (gudarna ska veta att religiösa människor är vana vid kritik) och diskuterar hemskt gärna med meningsmotståndare. Oftast blir de glada över att någon bryr sig. Men tack för svaret och bra texter här och på andra ställen!

 6. En del människor finner styrka genom sin tro på Gud. Jag finner tro på min styrka genom att inte göra det.

 7. Men nej, Göran Rosenberg är väl inte ”blixtrande smart”. Om man tycker det så har man inga krav alls. Han är en typiskt kvartbildad 40-talist med omotiverat självförtroende.

  Well, till saken. Humanisternas ”test” är förståndshandikappat, alternativen är av typen Vill du a) Att små barn borde våldtas, eller b) att Christer Sturmark har rätt i allting + han är din idol?

  Det handlar inte om man ”vill” att barn ska lära sig kreationism eller andra dumheter i skolan, det handlar om att man inte kan förbjuda allting bara för att man inte gillar det. Vad är det Humanisterna vill? Vill dom stänga t. ex. Judiska skolan i Stockholm? Släpa ut eleverna och lärarna med våld? Jag frågade nåt miffo där på Humanisterna lilla debattdravel, och han tyckte att det FAKTISKT inte spelar någon roll att eleverna trivs där, eller att deras föräldrar vill att deras barn ska gå där. Men lycka till med era ”rationella” politiska idéer, ni som gillar Humanistaporna. Stäng Judiska skolan bara. Jag ser rubrikerna nu, tillsammans med bilder på protesterande föräldrar som kedjat fast sig i elementen: SWEDISH GOVERNMENT SHUTS DOWN JUWISH SCHOOL

  Effing morons.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *