Jo, alltså, sådant händer

Carina Rydberg har tydligen skrivit ett blogginlägg om misstänkta dataintrång. För detta förlöjligas hon å det mesta möjliga.

Låt mig bredda bilden genom att meddela att en skribent jag varit i kontakt med, som har skrivit kritiskt om piratverksamheten, råkade ut för upprepade intrångsförsök på sin maskin kort efter att hennes engagemang i frågan blivit känt.

Själv räknar jag med att förr eller senare råka ut för något sådant; jag gör mig inga illusioner om något slags allomfattande godhet hos alla meningsmotståndare.

0 svar på “Jo, alltså, sådant händer

 1. Och tänk, en person som jag känner har fått sin cykel stulen. Kan det bero på att han skrivit kritiskt om centern?

 2. P, jag tror inte du förstår omfattningen, vare sig av det aktuella intrångsförsöket som jag nämner här ovan, eller det generella motstånd personer som på det hela taget gillar idén om upphovsrätten möter.

 3. Miljontals datorer drabbas av intrångsförsök varje år. Det behöver inte ha något att göra med användarens åskådning. (Min dator har utsatts flera gånger.) Men om du är säker på det i det här fallet, så.

 4. Ja, det finns sakomständigheter som övertygar mig om att det inte var någon slump. Men vederbörande hade nog dessutom ett minimalt skydd, hon har radikalt förbättrat det nu.

 5. Vilket fick mig att tänka på när tv-programmet Baren upprepade lördagar fick sin omröstning på nätet denial of service-attackad. ”Det är nån jävla kronisk onanist som håller på å…”, utbrast Aschberg i ilska när han i direktsändning fick beskedet.

  Hehe. Och passande nog har ju de kroniska onanisterna sedermera fått Unni Drougge som affischnamn och whatnot.

 6. Det hela bygger väl på att Carina Rydberg har extremt begränsade datorkunskaper och när hennes dator går sönder så drar hon genast slutsatsen att den blivit hackad, utan att basera detta på något annat än konspirationsteorier.

  Det blir ungefär lika fel som när Liza Marklunds polare påstår att deras album tankats ner 80000 gånger och att det är därför de inte säljer skivor. I själva verket fanns albumet inte ens för nedladdning.

  Undrar om det bara är en slump att de flesta fildelningsmotståndare är otekniska..

 7. Men liiiite kul måste man ju säga att Rydbergs pressmeddelande är. Med tanke på att hon gjort sin karriär på att blottlägga sin omgivnings mest privata göranden och havanden har hon en rätt hög svansföring när det gäller sitt eget privata. Eller också är det bara logiskt att man skaffar sig en lätt paranoid hållning efter en sådan resa.
  Och jag tycker att det är tragikomiskt att en författare kan skriva på en uppkopplad dator utan att säkerhetskopiera sin romantext. Hur svårt kan det vara?

 8. När blev det innehavarens ansvar att skydda sin egendom mot tjuvar? I min värld kommer det aldrig att hända.

 9. Tack för tipset, Emma. Den ska jag köra med försäkringsbolaget nästa gång.

 10. Emma, du är rolig du.
  Låser du inte dörren om ditt hem heller? Eller det behövs kanske inte i din värld.

 11. Vad jag tror att Emma försöker peka på är ”skyll dig själv”-mentaliteten som råder.

  Moraliskt finns det skäl att komplicera frågan något, kan jag tycka, och hålla fokus på vems fel det är att dataintrång sker. Det är INTE datorägarens.

 12. Hon är författare och har ambitionen ”att leva på sin upphovsrätt”, men säkerhetskopierar inte ens sina manus? En aning eget ansvarstagande kan man väl kräva även av en enkel kulturarbetare? Helt oavsett om ondskan lurar i busken.

  Sedan är väl frågan om det är ett aktivt dataintrång av ett militant fildelartroll hon utsatts för, eller ett vanlig virus.

 13. En käck grej med säkerhetsbälten är att de fungerar som skydd både vid singelolyckor och kollisioner orsakade av andra.

  I datorvärlden behöver vi två komponenter för samma funktion — kanske backup mot singelolyckor och en schysst firewall- plus antiviruskombination som skydd mot externa faror.

  Tydligen skitkomplicerat.

 14. Andreas, angående dina holmgångar mot pirater med gelikar: jag är hemma hos en på Smedingeskolan verksam högstadielärare och min vänstra armbåge vilar f.n. på en bok lånad på biblioteket i Fjärås. I förordet finns ett kinesiskt ordspråk: ”Brottas inte med grisar. Du blir skitig, och de gillar det.”Kommentar?

 15. Haha, min bok alltså?

  Ja, man kan kanske inte säga att jag lever som jag lär… Men de bästa meningsmotståndarna är inga grisar, de är smarta och trevliga och roliga!

  (Sedan blir tonläget lite hetsigt och jobbigt ibland. Jag gillar t ex inte en del av drygheterna i den här tråden ni just har följt ner till kommentar sexton.)

 16. Jag är varken författare eller illestratör som fajtas mot pirater och sticker ut hackan men kollar jag min hårdvarubrandväggs logg ser portsniffningar stupikvarten endå.

 17. Moral:

  Klart man ska ha säkerhetskopior, så man är skyddad mot en hårdvarukrasch. Förlorar man något i en sådan krasch är det dels ens eget fel, dels maskintillverkarens.

  Klart man ska ha brandvägg, så man är skyddad mot illasinta intrång. Råkar man ut för ett illasinnat intrång är det till hundra procent inträngarens fel.

 18. Jo jag låser min dörr, använder säkerhetsbälte, har brandvägg och virusprogram på min dator och förstår ungefär vad som krävs för att jag ska få ersättning från mitt försäkringsbolag om någon skulle stjäla eller sabotera mina grejer. Allt annat vore rätt så ostrategiskt. I min värld (här kommer den igen) är det varken idiotiskt, omoraliskt eller brottsligt att inte vara strategisk. Däremot är det idiotiskt, omoraliskt och brottsligt att stjäla, sabotera eller göra intrång.

 19. Nog var det väl moral och hänsyn vi pratade om och inte datateknisk kompetens? Även om dörren är olåst eller datorn oskyddad kan det aldrig vara ok att gå och hämta det man vill ha. Den som stjäl bär ansvaret för sin hamdling, inte den som blir bestulen.

 20. Om nu Cia.44 i tråden här nedan är Carina Rydberg vet jag naturligtvis inte, men OM det är hon så är hon inte bara fullkomligt paranoid utan också totalt datorokunnig. Vilket också skulle bevisa det jag sa från början, dvs att hon precis som Liza Markund direkt skyller sina problem på pirater istället för att tänka efter i en sekund och dra logiska slutsatser.

  http://www.99.se/allt-om-mac/261599-informationssaekerhet-pa-mac.html

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *