Listklister 3

Årets avslöjande: Att juryn för Stora Journalistpriset först ett år efteråt upptäckte att de borde ha delat ut pris till Kalla Fakta-gänget för avslöjandet om CIA-planet.

Årets kedjereaktion: Sydsvenskan blev blåst på en självskriven nominering till Stora Journalistpriset för MKB-skandalen. Har ni tänkt på att kulturen i Malmö stad verkar vara lite som den i Vita huset? Först avslöjar man tortyren. Sedan säger presidenten: ”Vi fördömer tortyr. Vi har pratat om det här, och vi är överens om att vi inte ska ha tortyr. Vår försvarsorganisation är en fin organisation och chefen har de andra chefernas fulla förtroende.” Ingen får sluta, ingen tar ansvar, ingen tvingas till ansvar.

Årets litteraturupplevelse: Åsa Ericsdotter. Boken ”Smälter” kom i januari. Den golvade mig. Den kan golva dig.

Årets pageturner: Henrik Langelands ”Wonderboy”, som jag läste först i höstas. Exakt tonträff från dotcom-tiden.

Årets Ebba von Sydow: Ebba von Sydow! Mark my words, kamrater. Hon förtjänar det utrymme hon har jobbat sig till, och är klok som en pudel.

Årets ”du är nu bara en enda liten felstavning från att ha skaffat dig ett irreparabelt dåligt rykte som reporter”: Niclas Rislund på Expressen, nu åtalad för att ha uppgivit att han var polis. Dessutom mannen bakom den såvitt man kan förstå mer eller mindre påhittade artikeln om Mikael Persbrandts alkoholvård i Expressen den 15 december.

Årets oväntat skickliga stilist: Mikael Persbrandt, DN Debatt, 18 december. Han vinner förtalsrättegången!

Årets onödiga: Jag drev lite med Persbrandts vilda liv i en sammanställning över årets böcker som jag höll i. Även om det var ett mycket litet och harmlöst skämt så var det att sparka på någon som ligger.

Årets ”du är nog faktiskt inte galen som jag trodde först, det är nog snarare så att du är en jävligt stor talang”: Margret Atladottir.

Årets bästa utländska: Andrew Edgecliffe-Johnson möter och berättar om Mariah Carey i Financial Times den 16 december. En sanslöst välskriven text och väl berättad berättelse – men också en skicklig anpassning till den egna tidningens målgrupp. Han tänkte innan han skrev. Önskar jag undantagslöst kunde säga det om mig själv.