Listklister 4

Årets snälla sågningar: Mina egna av Pressens Tidning kvalar inte in på nån elak-lista. Jag har snarare hållit igen med tanke på hur tidningen har sett ut.

Årets elaka sågningar: Alla som riktats mot Jan Guillou. Efter att ha läst hans bok ”Kolumnisten”, med samlade texter ur främst Aftonbladet, är det mig obegripligt hur han kan vara så kontroversiell i mångas ögon. Han är demokrat, jämställdhetsivrare, faktaförespråkare och i allt övrigt debattör med ett tydligt deklarerat vänsterperspektiv. What’s the fuzz?

Årets akademiska trend: Forskare med politisk agenda vägrar att diskutera sakfrågor och skyller på ”drev”. Kan på rak arm komma på åt minstone tre exempel.

Årets vart tog du vägen?: När jag jobbade på Expressen 1997 fanns där en kollega som heter Tobias Nielsén. Jag gillade honom. Han var smart, välklädd och mycket väl införstådd med sig egen kapacitet. Bitvis lämnade han lysande texter ifrån sig. På bokmässan åkte jag limousin till och från Landvetter för att intervjua Noreena Hertz. Förlagskontakten visade sig vara Tobias hustru Hanna, och jag fick äntligen veta vad supertalangen från Vetlanda gör numera. Det är inte journalistik. Och det, mina vänner, är slöseri.

Årets överdåd: Olja smaksatt med vit Alba-tryffel, serverad av och hos svärfar. Årets smak, årets lyx, årets extra allt.

Årets promenad: Sträckan Folkskolegatan 6-Gjörwellsgatan 30 i Stockholm. Jag hade en fin tid på DN; utsikten varje morgon på väg över Västerbron slog det mesta.

Årets tidskrift: Gourmet. Igen. Kombinationen kompetens, passion och nörderi kan ingen slå, inte ens Offside-gänget.

Årets tidskrift, runner-up: QX. För det goda humöret och för intervjuerna vi inte får läsa någon annanstans.

Årets dagstidning: Sydsvenska Dagbladet. Ni borde läsa den.

Årets kvällstidning: Expressen, helt särklassig. Trots allt, trots all skit. Aftonbladets kultursida är nu så sömnig – stopp, vänta, jag har 19 000 tecken internationell vänsterfilosof som har skrivit något jävligt VIKTIGT här – att jag närmar mig punkten då jag inte längre kommer att läsa den.